Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır?

Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır? Şeker hastalığı, diğer adıyla diyabet, Türkiye’de ve dünyada en fazla rastlanan kronik hastalıkların başında gelir. Henüz tedavisi tam olarak olmayan bu hastalığın tip 1 ve tip 2 olarak çeşitleri vardır. Buna hamilelik döneminde ortaya çıkan diyabeti de eklemek gerekir. Tam olarak şeker hastalığına nelerin sebep olduğu bilinmese de genetik faktörler, çevresel etkenler,  bu sebepler arasında sayılabilir. Özellikle tip 2 diyabet hastalığında sağlıksız beslenmenin büyük bir etkisi vardır.

Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır?

Tedavisinin olmayışı her geçen gün şeker hastalığına yakalananların sayısını artırmaktadır. Düzensiz beslenme, hareketsiz bir yaşam, ayaküstü atıştırmalıklar, hasta sayısının artmasında en önemli nedenlerdendir.  Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır? Hastalığa yakalanma riski olanların ve hastaların, özellikle beslenmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyabet hastaları için, vücuttaki kan şekerinin düşmesi kadar yüksek olması da son derece tehlikelidir.  Şeker hastalarının vücuttaki şeker dengesini istenen düzeyde tutmalar için, özel beslenme program uygulamaları ve yiyecek tüketimine dikkat etmeleri gerekir.  Bu makalemizde tüketildiği takdirde şeker hastalığına iyi gelen besinlerden bahsedilecektir.

Şeker Hastalığı İçin  Hangi Besinleri  Tüketmemiz Gerekir?

Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır?
Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır?

Şeker hastalığına iyi gelen besinlerin başlıcalar şunlardır:

  • Zeytinyağı

Lezzetine hayranlık duyulan zeytinyağının, kolesterolün düşürülmesinden kan şekerinin dengelenmesine kadar pek çok faydası vardır. Tüketildiğinde insülin direncini azaltarak, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Sade olarak tüketilebildiği gibi, başta salata olmak üzere ve soğuk yemeklerde beraber de tüketilebilir

  • Çemen Otu

Çemen otu, hem yaprakları, hamda tohumları ile kan şekerinin düşürülmesinde olumlu bir etkiye sahiptir. İçinde barındırdığı lifler, kan şekerini dengelerken aynı zamanda kolesterolün düşmesine de yardımcı olur.

  • Zerdeçal

Rengi kadar faydaları ile de dikkat çeken bir baharattır zerdeçal.  İçeriğinde bulunan ve rengini almasını sağlayan kurkumin madde sayesinde özellikle yüksek olan kan şekerinin normal seviyelere inmesinde büyük rol oynar. Bu nedenle diyabet hastalarında, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca antioksidan sayesinde diyabete bağlı olarak oluşabilecek rahatsızlıkları en aza indirir. Değişik şekillerde tüketilebilen zerdeçal soframızdan eksik etmememiz gereken bir bitkidir.

  • Soğan

Yemeklerimizin baş tacı olan soğan, çiğ olarak tüketildiğinde diyabet için faydalıdır. Soğanın içeriğinde “kuersetin” adı verilen bir madde bulunur. Bu madde şekeri düşürmeye yarayan maddelerden biridir. Soğan, diyabetle mücadelede ihmal edilmemesi gereken bir besindir.

  • Yer Fıstığı 

Yer fıstığı, içeriğinde bol miktarda yağ barındıran bir kuruyemiştir. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi gerekir. Aşırı tüketilmediği takdirde kan şekerini düşürmektedir.

  • Sarımsak

Ölümsüzlüğün sırrı olarak bilinen sarımsak, pek çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi şeker hastalığına da iyi gelmektedir.  Bu nedenle şeker hastası olanların sofralarından sarımsağı eksik etmemeleri gerekir. Ayrıca şeker hastalığının vücutta oluşturduğu tahribatlara karşı da etkilidir.

  • Defne Yaprağı

Defne yaprağı da, kan şekerini düşürmeye yarayan bitkilerden biridir. Yapılan araştırmalar bu durumu ortaya koymuştur. Kaynatılarak içilebileceği gibi, yemeklerde ve salatalarda kullanılarak da tüketilebilir.

  • Tarçın

Tarçın, insülin seviyesini dengede tuttuğu gibi kan şekerini de dengeler.  Bu dengeyi sağlayan tarçının içeriğinde bulunan kumarin maddesidir. Yemeklerle beraber tüketilebildiği gibi tatlılarla beraber de tüketilebilir. Tarçın ayrıca vücuttaki glikoz emilimin azaltarak şekerin vücuda vereceği zararı en düşük seviyeye indirir. Yoğurtla beraber tüketildiğinde olumlu etkilerini daha fazla görmek mümkündür. Fazla tüketildiği zaman ise karaciğere zarar verebilir. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır.

  • Çörek Otu

Özellikle hamur işlerinin vazgeçilmez maddesi olan çörek otu, birçok kronik hastalıkların tedavisinde tüketildiği gibi, özellikle kan şekerinin aniden yükseldiği durumlarda tüketilmesi gereken bir bitkidir. Her türlü tüketilebilen bir bitki olan çörek otunun faydaları cüssesi ile ters orantılıdır.

  • Hatmi Çiçeği 

Çoğumuzun adını bile duymadığımız hatmi çiçeği, halk arasında deve gülü ve silindir çiçeği olarak da bilinir. Bol miktarda “pektin” maddesi içeren bu bitki, kan şekerini düşüren bitkiler arasında yer almaktadır. Çay olarak tüketilen bu bitkiyi içerken tavsiye edilen miktarda ve aralıklarla tüketilmesi gerekir.

  • Zencefil

Zencefil de zerdeçal gibi benzer özelliklere sahiptir. Antioksidan bakımından oldukça zengindir. Kış mevsiminde tüketildiğinde, kış hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan zencefil, kan şekerini düzenlemede de oldukça faydalıdır. Toz halinde tüketilebileceği gibi, taze olarak da tüketilebilir. Bal ile tüketilecekse aşırı tüketilmemeye dikkat edilmelidir.

  • Ceviz

Günde belli bir miktarda 1-2 adet alınan ceviz sayesinde vücuttaki iltihaplanmalardan, yüksek kolesterolden kurtulmak mümkündür. Ayrıca ceviz ve cevizden elde edilen su da, yüksek şeker sorunu yaşayanlar için faydalı bir meyvedir.

  • Aloe Vera

Aloe Vera bitkisi de açlığa bağlı olarak ortaya çıkan kan şekerinin düşürülmesinde etkili olmaktadır. Bu nedenle tüketildiği takdirde tip 2 diyabete karşı iyi gelmektedir.

  • Lahana

Kış mevsiminin vazgeçilmez sebzesi olan lahana, bol lifli, düşük kalorili olması nedeniyle sadece diyabette değil, diyet yapanların da en önemli tercihleri arasındadır. Tüketildiği takdirde, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilen lahana, salatalarla beraber ve yemek olarak da tüketilebilir.

  • Greyfurt

Greyfurt, antioksidan özelliği, C vitaminince zengin olması, düşük şeker içermesi sayesinde kış mevsimin vazgeçilmez isimleri arasında yer alır. Ancak düzenli olarak ilaç kullananların greyfurt tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir. Şeker hastalığı ile mücadele edenlerin tüketmesi gereken besinler arasında önemli bir yeri vardır.

  • Köri Yaprakları

Yemekleri tatlandırmak için kullandığımız köri yaprakları, şekeri düşüren yiyecekler arasında unutulmaması gereken bir bitkidir.

Yukarıda, tüketildiği takdirde şeker hastalığının tedavisinde olumlu etkileri olan besinler verilmiştir. Unutulmaması gereken durum, şeker hastalığı dikkat edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Diyabet ile ilgili burada anlatılanlar, genel bir tavsiye niteliğindedir. Diyabet hastalığının tedavisinde her hasta için özel tedavi ve beslenme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Şeker Hastalığının Tedavisinde Hangi Besinler Faydalıdır? Tüketilen besinler, kişilerde farklı etkilere neden olabilmektedir.  Bu nedenle şeker hastalığı olanların beslenme ile ilgili uzman bir doktorla görüşüp, kendileri için özel bir beslenme programı hazırlamaları gerekir. Yapılan yanlış beslenme ve uygulamalarla sağlığınızı tehlikeye atılmaması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu