Dünyanın En Büyük Adaları
Dünyanın en büyük adaları, dünyanın en büyük adası, en büyük ada ülkeleri vb.. faydaları bilgiler için aliskanlik.com
Dünyanın En Büyük Adaları
Aşağıdaki on ada, alanlarına göre dünyanın en büyüğüdür. Listeyi belirlerken kıta adalar olan Avusturya gibi adalar dikkate alınmamıştır. İşte Dünyanın en büyük adaları listesi;
10.Ellesmere Adası – Kanada (120.000 km2)
Kanada Kuzey Kutbu Takımadaları içinde, Ellesmere Adası Kraliçe Elizabeth Adaları’ndan biridir ve Cape Columbia’da Kanada’nın en kuzey noktasını içerir. 140 km karelik bir alana sahip olan Ellesmere Adası, Arctic Cordillera dağ sistemi tarafından yönetilir ve bu da adayı Kanada Arktik Takımadalarında en dağlık ada hale getirir. Avlanmak için adaya (esas olarak misk öküzü, karibu ve deniz memelileri) çekilen ilk insanlar MÖ 2000–1000 yılları arasında ortaya çıktılar. 1616’da dünyanın en büyük beşinci adası olan Baffin Adası’na adını veren William Baffin, adayı gören ilk Avrupalı oldu. Şu anda, Ellesmere Adası hala büyük ölçüde ıssızdır, nüfus son zamanlarda sadece 146 kişidir.
9.Büyük Britanya – İngiltere, İskoçya, Galler (134.000 km2)
Büyük Britanya sadece dokuzuncu en büyük ada olabilir, ancak şüphesiz en iyi bilinen adadır. Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en müreffeh imparatorluklardan biri olan Büyük Britanya, İngiltere, İskoçya ve Galler’den oluşuyor; İngiltere, Britanya’nın siyasi yargı yetkisinde Kuzey İrlanda ve on dört İngiliz Denizaşırı Bölgesinden oluşur. İngiliz kültürünün yanı sıra İngiliz dili de eski sömürgelerinin birçoğunda bozulmadan kalmaktadır. En büyük ada ülkelerinden bir tanesidir. Kıta Avrupası’nın kuzey-batı kıyısında uzanan Büyük Britanya, Atlantik Okyanusu’nda bulunur ve 1000’den fazla küçük ada ile çevrilidir. Britanya, Londra, Edinburgh ve Cardiff’in başkent olduğu yaklaşık 62 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Parlamenter sisteme sahip anayasal bir monarşi olan siyasi duruşuyla, Kraliçe II.Elizabeth tahtını şu anki İngiliz hükümdarı olarak tutuyor. İngiltere ekonomik, politik, askeri, kültürel ve bilimsel alanlarda uluslararası önemli bir etki yaratmaya devam etmektedir.
8.Victoria Adası – Canda (135.000 km2)
Kraliçe Victoria’nın adını alan Victoria Adası, Kanada Arktik Takımadalarının ortasında yer alır ve 135.000 km kare ile dünyanın sekizinci büyük adasıdır. Victoria Adası, bir ada içindeki dünyanın en büyük adası olması nedeniyle dikkat çekicidir. Pek çok girişten oluşan bir sahil şeridine sahip bir yarımadası bulunur. Ada tamamen ulusal bayrağının odak noktası olan Kanada’nın ana sembolü olan bir akçaağaç yaprağına benziyor. Victoria Adası’nın en yüksek noktası Shaler Dağlarıdır.. Adanın nüfusu, çoğu güney-doğu kıyısı boyunca Cambridge Körfezi’nde yaşayan yaklaşık 1.875 kişidir.
7.Honshu – Japonya (140.000 km2)
Japonya’nın en büyük ve en kalabalık adası olan 140.000 km karelik Honshu dünyanın yedinci büyük adası. Japonya’nın ana adası Şikoku’nun kuzeyinde bulunan İç Deniz’in karşısında; Hokkaido’nun hemen güneyinde Tsugaru Boğazı’nın karşısında; ve Kyushu’nun kuzeydoğusunda Kanmon Boğazı’nın karşısındadır. 103 milyondan fazla nüfusu ile % 25’i Büyük Tokyo Bölgesi’nde yaşamaktadır. Honshu’nun endüstrisi esas olarak Honshu’nun güney kıyı kentlerinden bir dizi olan Taiheiyo Kuşağı’nda bulunmaktadır. Kuzeybatı sahillerinin ekonomisi büyük ölçüde tarım ve Japonya denizinden avlanmaktan ibarettir. Kantō ve Nōbi ovaları ekonomisi, hem pirinç hem de sebze üretimine dayanırken, adanın başkenti Niigata, en önemli pirinç üreticilerinden biridir. Japon Alpleri, aralarında en yüksek tepe ve aktif yanardağ Fuji Dağı dahil olmak üzere Honshu’nun uzunluğunu belirliyor. Birçok nehir Honshu’yu geçiyor, Shinano Nehri en uzun ve en dikkat çekici nehir. İklim ılımandır, ancak bütünleşik değildir; doğu ve güney yarısı genellikle batı ve kuzey yarısından belirgin derecede farklı bir sıcaklık ve iklim gösterir.
6.Sumatra – Endonezya (184.954 km)
Batı Endonezya’da bir ada olan Sumatra, Sunda Adaları’nın batısında yer alır ve 184.954 mil karedir. Neredeyse 50 milyonluk nüfusu ile en büyük şehri, toplam 4 milyonu aşan Medan’dır. Sumatra Hint Okyanusu’nda, Simeulue, Nias ve Mentawai ada zinciri ile güneybatıya sınırlanmıştır. Birkaç aktif volkan içeren Bukit Barisan Dağları, adanın güney batısında kırılırken, kuzeydoğusu ovalarının ve bataklıklarının çoğunu oluşturan karmaşık bir nehir sisteminden oluşur. Ekvator, adayı merkeze bölerek ve peyzajının çoğunu kaplayan yemyeşil tropikal yağmur ormanı ile, tropikal sıcak nemini yıl boyunca korur. Yağmur ormanı ortamının bir sonucu olarak, Sumatra aynı zamanda birçoğu tehlikede olan çok çeşitli bitki ve hayvan türlerine de ev sahipliği yapıyor, ada son yirmi yılda tropik yağmur ormanlarının neredeyse % 50’sini kaybetti.
5.Baffin Adası – Kanada (315.000 km2)
Baffin Adası, 315.000 km karelik bir alana ve 11.000’e yakın küçük bir nüfusa sahip, Kanada’nın en büyük ve dünyanın beşinci adasıdır. Baffin Adası’nın adı İngiliz kâşif William Baffin olsa da, ada ilk kez Grönland ve İzlandalı İskandinav kaşifler tarafından bulundu. Araştırmacılar, aslında, çeşitli İzlanda sagalarında atıfta bulunulan Helluland’ın burası olabileceğini belirtiyorlar. Güneyde Baffin Adası, Hudson Boğazı ile Quebec’ten ayrılır; doğuda Davis Boğazı ve Baffin Koyu onu Grönland’dan ayırır; batısında ve kuzeyinde, Boothia Körfezi, Foxe Havzası ve Lancaster Sound adayı diğer takımadalardan ayırır. Adanın kuzey doğu kıyısı boyunca uzanan Baffin Dağları, Arctic Cordillera’ya atfediliyor. Odin Dağı, Baffin Adası’nın en yüksek zirvesi olmasına rağmen, Thor Dağı, dünyadaki en keskin dikey yamaca sahiptir.
4.Madagaskar- Madagaskar (365.000 km2)
Dünyanın dördüncü büyük adası olan Madagaskar, 365.000 km karelik çeşitli ekosistemlere ve vahşi yaşamlara sahiptir. Hint Okyanusu’nda, Afrika’nın güneydoğu kıyısında bir ada ülkesi olan Madagaskar, büyük anakaradan ve çok sayıda küçük adadan oluşuyor. Yaklaşık 88 milyon yıl önce, Madagaskar’ın Hindistan’dan ayrılması, yüzde 90’ı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan eşsiz yerli bitkiler ve vahşi yaşamın evrimi ile sonuçlandı. Madagaskar’ın ilk insan yerleşimi, MÖ 350 ve MS 550 arasında tarihlendirilebilir. Avustralyalılar adaya yerleşti ve parçalanmış çeşitli kabile ittifakları kurudular. 18. yüzyılın sonlarına kadar, ada Merina soyluları tarafından yönetilen Madagaskar Krallığı altında birleşmedi. Bu monarşi, Fransız sömürge imparatorluğunun kontrolü ele geçirdiği 1897’de yıkıldı. Ada 1960 yılında tekrar bağımsızlık kazandı. Şu anda Madagaskar nüfusunun 22 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Eğitim, sağlık, özel teşebbüs, ekoturizm ve tarıma yapılan yatırımlar Madagaskar’ın ekonomik kalkınmasının anahtarıdır.
3.Borneo – Brunei, Endonezya, Malezya (464.000 km2)
Borneo, birçok farklı su kütlesi ile çevrili bir Malezya adasıdır. Kuzey ve kuzeybatıda Borneo, Güney Çin Denizi ile sınır komşusudur; kuzeydoğusunda, Sulu Denizi; doğusunda, Celebes Denizi ve Makassar Boğazı; güneyde Java Denizi ve Karimata Boğazı bulunur. 464.000 km karelik bir alana sahip olan Borneo, dünyanın üçüncü ve Asya’nın en büyük adasıdır. Borneo, çoğu kıyı kentlerinde yaşayan ve büyük bir kısmı Malay, Banjar, Çin ve Dayak etnik gruplarından gelen 19.800.000’den fazla nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Sabah’ın Kinabalu Dağı en yüksek zirvesini oluşturmaktadır. Borneo’nun en ilginç jeolojik yönlerinden biri de önemli mağara sistemleridir. Örneğin, Deer Cave üç milyondan fazla yarasaya ev sahipliği yapıyor; Clearwater Mağarası dünyanın en uzun yeraltı nehirlerinden birine sahiptir. Borneo’nun 19.800.000 nüfusu vardır.
2.Yeni Gine – Endonezya, Papua Yeni Gine (488.000 km2)
Güneybatı Pasifik Okyanusu’ndaki Malay Takımadalarının doğusunda yer alan Yeni Gine, 488.000 km karelik alanı kapsayan dünyanın en büyük ikinci adasıdır. Siyasi olarak, doğu yarısı ana ülke Papua Yeni Gine’yi, adanın batı yarısı ise Papua ve Batı Papua’nın iki Endonezya eyaletini oluşturur. Grönland gibi, nüfus yoğunluğu düşüktür ve sadece yaklaşık 7,5 milyon nüfusu vardır. Yeni Gine, yüksek yağış ve aktif volkanik aktivite yaşar. En yüksek dağı Puncak Jaya’dır. Avustralya’nın vahşi yaşam seçimine benzer şekilde Yeni Gine’de wallabies ve possums gibi karınca yiyenlerin yanı sıra çok çeşitli keseli hayvanlar bulunur. Yeni Gine’deki insanlar, 40.000 yıl önce ilk Afrikalı göçmenleri olarak buraya geldiler. Adanın yaylaları tarıma elverişliydi ve ardından gelen sulama sistemleri en az 10.000 yıl öncesine dayanıyor. Yeni Gine’de bu uzun tarih ve adanın bölünmüş ırklarından dolayı çok sayıda dil (yaklaşık 1.000) konuşuluyor.
1.Grönland – Danimarka Krallığı (1.324.000 km2)
1.324.000 km kare ile Grönland dünyanın en büyük adasıdır. Fizyolojik konumu, Kuzey Kutup Takımadalarının doğusundaki Kuzey Kutbu ve Atlantik Okyanusları arasında yer alan Kuzey Amerika’nın bir parçası olarak görülmesine rağmen, Grönland, Avrupa ile kültürel ve politik olarak ilişkilendirilmiştir. Grönland’ın dörtte üçü Antarktika dışındaki tek mevcut buz tabakasıyla kaplıdır. Bu buz tabakası, sadece 56.370 sakiniyle dünyadaki en az nüfus yoğunluğuna sahip ülke statüsüne katkıda bulunan önemli bir faktör olabilir. Mevcut nüfus az olsa da, Grönland 4.500 yıl öncesine dayanan zengin bir nüfusa sahiptir. İlk sakinler Kanada’dan göç eden Arktik halklardı. Dünyanın en büyük adası Grönland’ın ıssız güney kısmına 10. yüzyılda Norsemen, ve 13. yüzyılda Inuitler geldi. 15. yüzyılda Danimarka, Grönland üzerinde egemenlik kurdu ve 1814’te Danimarka kolonisi oluşturuldu. Ancak son zamanlarda, Grönlandlılar Danimarka’dan biraz uzaklaştılar ve Danimarka’dan Grönland hükümetine verilen yardım önemli bir şekilde kesildi.