İthalat Nedir? İthalat Nasıl Yapılır?

İthalat Nedir? İthalat, ekonominin en önemli kavramlarından biridir. Özellikle uluslararası ekonomi veya uluslararası ticaret alanlarının vazgeçilmezi ve bu alanlarla ilgilenen kişilerin mutlaka öğrenmesi gereken temel kavramlardan biri olmaktadır.

İthalat Nedir?

Dış alım olarak da tanımlayabileceğimiz ithalat kavramı, herhangi bir ülkede üretilmiş bir mal veya hizmetin başka bir ülkeye satılması anlamına gelmektedir.

İthalat doğal olarak ihracat kavramıyla birebir entegre bir şekilde ilerler. İthalat Nedir? Bunun sebebi bir ülke başka bir ülkeyle ithalat işlemi yaparken aynı zamanda mal veya hizmetin alındığı ülke de ihracat yapmaktadır.

Bu makalede sadece ithalatın tanımına değil aynı zamanda ithalatın nasıl yapıldığını nelerin gerektiğini de net bir şekilde açıklayacağız.

İthalat Nasıl Yapılır?

İthalat, herhangi bir firmanın ya da herhangi bir ülkenin bir mal veya hizmete ihtiyaç duyması sonucu oluşan bir nevi uluslararası ticaret kavramıdır. İthalat Nasıl Yapılır? Bu sebeple ithalatın yapılması esnasında geçerli olan uluslararası ticaret kuralları göz önünde bulundurulmalıdır.

İthalatın yapılacağın şirket iyi belirlenmeli ve dış alım için uygunluğunun olup olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde mal veya hizmet alımı gerçekleştirecek firmaların, istediği mal veya hizmet gümrüklerde kalabilir ve firmanın eline ulaşmayabilir.

İthalatın yapılması, alınacak ürünlere göre de farklılık göstermektedir. Bunun sebebi her ürüne göre gümrük prosedürlerinin farklı olmasıdır. İthalat Nasıl Yapılır? Ürünlerin gümrük bedellerinin, gümrük ve kambiyo rejimi kuralları çerçevesinde belirlenen fiyata göre ödemesinin yapılması gerekmektedir.

İthalat yapılan mal veya hizmetler iki alt başlıkta prosedüre alınmaktadır. Bunlar, serbest(libere) mallar ve izine bağlı(lisanslı) mallardır.

Serbest mallar, ithal edilmesinde hiçbir sakınca bulunmayan ve genel anlamda ithal kurallarına tabii tutulmayan mallardır.

İzine bağlı yani lisanslı mallar ise adı üstünde ithalat kuralları çerçevesinde satışının ve alışının gerçekleştirilmesi gereken mallardır. Bu mallar gümrük prosedürlerine tabii tutulur ve malların gümrükten geçmesi 2-3 ay gibi bir süreyi bulabilmektedir.

İthalatı Kimler Yapabilir?

Ülkemiz bazında ithalat yapabilecek kişi ve kurumları maddeler halinde ele alacak olursak;

  • Öncelikle ithalat yapacak kişilerin İthalatı Kimler Yapabilir? T.C kimlik numarasının Gümrük Dairesi Başkanlığı’na kaydedilmesi gerekmektedir.
  • Türkiye’de bir işletmesinin olduğuna dair belgenin ve kişinin vergi numarasına sahip olduğunu gösteren bir belge gerekmektedir.
  • Eğer ülke içerisinde tüzel kişilik olarak ithalat yapılmayacaksa şirket ortaklıkları üzerinden ithalat yapılması gerekmektedir.

İthalat Sözleşmeleri

İthalatın yapılabilmesi için en önemli olan faktörlerden bir tanesi de sözleşme konusudur. İthal edilecek her ürünün sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir. İthalat Sözleşmeleri Bununla birlikte alınacak mal veya hizmet üzerinden firmalarla veya ülkelerle sözleşmelerin imzalanması gerekmektedir.

İthalat sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sözleşmelerin, iki tarafında çıkarına hizmet edecek şekilde hazırlanmasıdır. İthalat Nedir? Son olarak ithalat sözleşmeleri hazırlanırken Uluslararası Ticaret Komitesi ve Birleşmiş Milletler Ticaret kuralları dikkate alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu