Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştirir

Bukalemunlar nasıl renk değiştirir, bukalemun neden renk değiştirir, bukalemunlar hakkında bilgi vb…bukalemun makalesini sizler için araştırdık.

Bukalemun Neden Renk Değiştirir

Bukalemunlar farklı duygu durumları sonucunda renk değiştirirler. Eğer arka planlarına uyarak renk değiştirirlerse bu tamam tesadüfidir. Bukalemunlar korktuklarında, yerden kaldırıldıklarında ya da kavga esnasında başka bir bukalemunu dövdüklerinde renk değiştirirler. Karşı cinsini bir üyesi göründüğünde renk değiştirirler ve bazen ışıktaki ya da sıcaklıktaki değişimler sonucu renk değiştirirler.

Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştirir

Bukalemunların derisi chromataphores (Yunanca chroma: renk ve pherein: taşımak) denen özelleşmiş, her biri farklı renk pigmentlerine sahip birkaç hücre katmanı içerir. Bu katmanlar arasındaki dengeyi değiştirmek derinin başka türde ışıklar yansıtmasına, bukalemunların bir tür yürüyen renk çarkı olmalarına sebep olur. Arka planlarına uymak için renk değiştirdikleri inancının bu kadar ısrarcı olması garip.

Bu söylenti ilk kez MÖ 240’ta eğlenceli hikâyeler ve kısaltılmış biyografiler yazan Yunan yazar Carystuslu Antionus’un bir eserinde görülür. Çok daha etkileyici olan ve bir yüzyıl önce yazan Aristoteles, çoktan ve doğru bir şekilde renk değişimini korkuya bağlayan ve Rönesans’a kadar “arka plan” fikrinden bir kez daha ve neredeyse tamamen vazgeçildi. Ancak muhtemelen çoğu insanın bukalemunlar hakkında bildikleri” tek şey olduğu için fikir, öç alır gibi geri geldi.

Bukalemunlar Hakkında Bilgi

Bukalemunlar kesintisiz birkaç saat hareketsiz kalabilirler. Bu ve çok az yemeleri sebebiyle, yüzyıllar boyunca havada yaşadıklarına inanıldı. Tabii ki bu da doğru değil. Bukalemun kelimesi Yunanca “yer aslanı” kelimesinden geliyor. En küçük türleri 25 mm uzunluğunda olan Brookesia minima (küçük yer bukalemunu) ve en büyüğü de 610 mm uzunluğunda olan Chamaeleo chamaeleon’dur. Bayağı bukalemun, bir şarkının başlangıcı gibi görünen Chamaeleo chamaeleon ismiyle Latincede ihtişam saçıyor.

Bukalemunlar aynı anda iki farklı yöne bakarak her iki gözünü de hareket ettirip odaklayabilir, ancak bukalemunlar sağırlardır ayrıca İncil, bukalemun yemeyi yasaklamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu