Çıban Nedir oluşum Nedenleri Tedavi Yöntemleri

Çıban Nedir oluşum Nedenleri Tedavi Yöntemleri Çıban, stafilolok adlı bakterinin varlığında ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. Deride kıl köklerinde ve yağ bezlerinde oluşur. Ani olarak belirirler. Tıp biliminde ‘fronkül’ olarak tanımlanır ve ağrılı bir deri enfeksiyon hastalığıdır. Çıbanın ortasında beyaz bir uç bulunur. Ağrı, sancı ve kızarıklıklara neden olurlar.

Çıban Nedir?

Derinin hasar gördüğü, sorunlu ve zayıf bölgelerine yerleşen bakteriler burada sertlik ve şişlik oluştururlar. Çıban Nedir? Birden fazla kıl kökünde çıban oluşması fronküloz olarak tanımlanır iken, deri altı yağ bezlerinde oluşanlar karbonkül olarak adlandırılır.

Çıban Oluşum Nedenleri

  • Kronik deri hastalıkları, egzama, yaralanmalar, çizikler gibi deri hasarları
  • Düşük bağışıklık sistemi ve oluşturduğu böbrek yetmezliği, kemoterapi, kortizon tedavisi gibi hastalıklar
  • Şeker hastalığı, kişilerde savunma sistemini zayıflattığı ve deri hasarlarını geç iyileştirmesi
  • Yüksek terleme sıklığı, koltuk altı, kasık bölgesi gibi bölgelerde nem oranını arttırarak çıban oluşumunu tetikler.
  • Aşırı kilolu olma, terleme, sürtünme ve deri katlanmalarını arttırarak çıbanı tetikler.
  • Yağlı cilt tipine sahip olma
  • Karaciğer hastalıkları
  • Sıcak ve nemli iklim bölgelerinde yaşamak

Çıban Türleri

Çıban deri altında oluşan enfeksiyonun dışarı atılma yoludur. Çıban Nedir? Halk dilinde her şişlik çıban olarak adlandırılsa da tıp biliminde üç türü bulunmaktadır.

Bunlar;

  • Şark çıbanı, parazit taşıyan kum sineğinin sokması sonucu bulaşır. El, ayak, yüz bölgesinde görülmeye başlanıp, tedavi edilmediği sürece iz bırakır.
  • Kara çıban, inek koyun ve keçi gibi hayvanlardan veya bacillus anthracis adı verilen bakterinin bulunduğu bölgelere temas ile bulaşır. Çıban Nedir? Deride kabarıklık ve kaşıntıya neden olur.
  • Şirpence çıbanı, birden fazla kıl kökünde çıban oluşması durumudur. Kana karışıp, kişilerde terleme, üşüme, ateşe neden olur.

Çıban Tedavi Yöntemleri

Çıban kızarıklık ve kaşıntı ile oluşmaya başlar ve iltihaplanma yaparak şişer. Olgunlaşan ağrılı irin kendiliğinden patlar ve kişiler bu irini steril bir bez yardımı ile temizlemelidir. Çıplak elle müdahaleden kaçınılmalıdır. İrinin oluşumunu hızlandırmak adına günlük olarak ılık bez yardımıyla ilgili bölgeye pansuman yapılabilir. Bu durum enfeksiyonun yayılmasını engeller.

Çıban tedavisinde, antibiyotik ya da antiseptik krem kullanılabilir. Bu kremler iyileşmeyi hızlandırıp, enfeksiyonun vücutta yayılmasını engeller. Çıban Nedir? Çok ağrılı durumlarda ağrı kesici krem tedavisi yapılabilir. Krem tedavisinin uygun bulunmadığı durumlarda uzman hekimler tarafından oral yoldan antibiyotik tedavisi yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu