Çocuklarda Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları
Çocuklarda sağlıklı uyku alışkanlıkları, çocuk ve uyku, sağlıklı uyku alışkanlıkları için öneriler vb… sağlıklı uyku makalesini sizler için hazırladık.
Çocuk ve uyku, birçok anne-babanın, özellikle bebeklik döneminde çokça uğraşmak mecburiyetinde kaldığı bir konudur. Uyku, hayatın sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi için, en önemli yapı taşlarından biridir. Sinir sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, kas sistemi, ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için uyku çok büyük bir faktördür.
Uyku ayrıca, çocukların gelişimi açısından da çok büyük önem taşır. Çocuklar, genellikle uykuya eğilimlidirler. Gürültülü ortamlarda, arabada veya toplu taşıma araçlarında yolculuk esnasında kolaylıkla uyuyabilirler. Gelişim dönemindeki bir çocuğun günlük ortalama 10 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da, zaman zaman uyku problemleri baş gösterebilir. Çocukların sağlıklı ve kaliteli bir uyku uyuyabilmesi için aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.
Çocuklarda Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları Geliştirmek
1-) Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin, her akşam aynı saatte yatıp, sabahları aynı saatte uyanmalıdırlar. Akşam en geç, 21.00-22.00 civarı çocuklar uykuya yatırılmalıdır.
2-) Çocuklarınızın uykuya kolay bir şekilde dalmaları ve rahat uyuyabilmeleri için gün içinde aktif olmaları önemlidir. Çocuklar hareket ettiklerinde, enerjilerini atabildiklerinde daha kolay uykuya dalacaklardır. Ayrıca D vitamini ihtiyacı için çocukların her gün düzenli olarak dışarıya çıkartılması ve güneş ışıklarından yararlanması önemlidir. D vitamini, özellikle çocuklarda kemik gelişimi için en önemli vitamindir.
3-) Çocukların uyuyacağı odanın sıcaklığı 19 dereceyi geçmemelidir. Ağır battaniye ve kalın kıyafetlerle çocukların sağlıklı bir uyku uyuması pek de mümkün değildir. Çocukların uyudukları oda, 15 ila 19 derece arasında tutulmalıdır. Ayrıca oda, mümkün olduğunca karanlık olmalı ve uyumaya elverişli şartlar oluşturulmalıdır.
4-) Çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağlamak, uyku kalitesini arttırmak için önemli faktörlerden biridir. Okulda yedikleri gıdaların özenli seçilmiş olması gerekmektedir. Elbette evde, özellikle akşam yemekleri geciktirilmemelidir. Uykudan en az 3 saat önce yemek yenmiş olmalı ve uykuya yakın çocuklara çikolata gibi enerji verecek gıdalar yedirilmemelidir. Keza çocuk ve uyku, sağlıklı ve doğru bir beslenmeyi de kapsayan bir konudur.
5-) Çocuklar uykudan önce televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarından uzak tutulmalıdır. Bu cihazların yaydığı zararlı ışınlar, çocukların uyumasını güçleştirecektir. Ayrıca, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdikleri zamanın kontrol altında tutulması, sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için önemli faktörlerden biridir.
6-) Çocukların yatmadan önce fazlaca hareket etmesi ve aktivitede bulunması uykuya dalmalarını güçleştirecektir. Onların, yatmadan önce aşırı hareketlerden kaçınmalarını sağlamalısınız. Çocuklarda uyku genel anlamda kolay olsa da, uyumanın zorlaşmasına neden olacak aktivitelerden uzak durmaları, bilhassa uyku öncesi engellenmelidir.
7-) Uykudan yarım saat önce sıcak bir duş alan çocukların uykuya dalması kolaylaşacaktır.
😎 Çocukların kullandıkları yastık, yorgan ve yataklar özenle seçilmeli, yastıkları ne yüksek ne de alçak olmamalıdır.
Sonuç Olarak;
İyi bir eğitim alması için özen gösterdiğimiz çocuğumuzun, ruhsal ve fiziksel sağlığının korunması, okulunda başarılı olabilmesi ve gelişim dönemine uygun bir hayat standartlarına sahip olabilmesi için, kaliteli bir uyku uymasının büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. Çocuk ve uyku konusuna, bu çerçeveden de bakılmalı, uykunun sağlıklı bir hayatın yapı taşlarından biri olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.