Fizyolog Nasıl Olunur? Fizyolog Maaşları Ne Kadar?
Fizyolog Nasıl Olunur? Fizyolog Maaşları Ne Kadar? Fizyoloji genellikle Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (Fizik tedavi) ile karıştırsa da ikisi ayrı şeylerdir. Fizik tedavide, fiziksel olarak işlevsel yetersizliklerin tanı ve tedavisinde ısı, elektrik akımı gibi araçlar kullanılmaktadır. Ancak fizyolojide insan ve hayvanların normal fonksiyonları araştırılır. Fizyolojinin bir alt dalı olan fizyopatolojide ise hastalıkların altında yatan fizyolojik değişiklikler incelenir.
Fizyolog Nasıl Olunabilir? Fizyolog Aldığı Maaş Ne Kadar?
Fizyoloji; canlıların moleküler düzeyde hücre, doku, organ, sistemlerinin işlevlerini ve işlevlerinin çalışma mekanizmasını inceleyen bilim dalıdır. Fizyolog Nasıl Olunur? Fizyolog Maaşları Ne Kadar? Fizyoloji kendi içinde; “Hayvan Fizyolojisi”, “Bitki Fizyolojisi”, İnsan Fizyolojisi” olarak ayrılır. Bu bölümlerde kalp ve dolaşım sistemi fizyolojisi, sinir fizyolojisi gibi alt dallara ayrılmaktadır.
Fizyolog Nedir?
Canlıların hücre, doku, organ, sistem ve organizmalarını normal ve anormal şartlar altındaki fizyolojik etkileşimlerini ve biyolojik faaliyetlerini inceleyen bilim insanıdır.
Fizyolog Ne İş Yapar?
Genellikle laboratuvarda çalışmaktadırlar. Araştırma hastanelerindeki klinik deneylerde rol alırlar. Klinik deneylerin devam ettirilmesinde ve ondan sonra ki sürecin devam edebilmesi için gerekleri planların yapılmasında etkilidirler.
Doğrudan hastalarla iç içe oldukları alanlarda oldukça fazladır. Kardiyak Fizyoloji derecesi veya Klinik Fizyoloji derecesi elde ettikten sonra hastaları da tedavi ederler. Fizyologların hastalarla iç içe olduğu bazı bölümler: kardiyoloji, fizyoterapiz, nörofizyoloji olarak özetlenebilir.
Sağlık sektörü fizyoloji bölümünden mezun olanlar için ana istihdam sektörüdür.
Egzersiz fizyolojisi denen bölümde de vücutların egzersize ne tepki verdiği araştırılır ve buna bağlı olarak farklı çalışma alanları doğar.
Bunlarla birlikte fizyoloğun yaptıkları şu şekilde özetlenebilir;
- Vücudun iç ve dış fonksiyonlarını araştırmak ve gözlemlemek
- Aşırı ve yetersiz beslenmenin vücut üstündeki etkisini incelemek
- Tıbbi cihazlarla kan basıncını ve kalp fonksiyonunu test etmek
- Hücre işlevlerinde meydana gelen değişiklikleri incelemek
- Olumsuz dış etkenlere karşı beyin fonksiyonlarının değişimini tespit etmek için kişilere zekâ testi yapmak
- Kişilerin yatkınlıklarını, çalışma hızı ve verimliliklerini, zekâ kullanım derecelerini ölçerek tespit etmek
- Elde ettiği verileri canlının fizyolojik ve biyolojik sorununu çözmek için kullanır.
Fizyolog Nasıl Olunur?
Tıp, veterinerlik veya eczacılık fakültesinden mezun olmak gerekir. Bu zor bölümleri tamamlayabilmek için iyi düzeyde sayısal zekâ gerekmektedir.
Bu bölümlerden birinden başarıyla mezun olduktan sonra fizyoloji ana bilim dalından doktora veya tıpta uzmanlık sınavı almalıdırlar. Farmakoji ana bilim dalından doktora veya lisans yaparak fizyolog unvanını elde etmek de mümkündür.
Fizyolog olmak isteyenlerin fen bilimlerine özellikle biyoloji ve kimyaya ilgi duyuyor olması ve bu konularda başarılı olmaları gerekmektedir. Fizyologlar genellikle hastaneler, ilaç endüstrisi ve çeşitli üniversitelerde, görev yapmaktadır.
Fizyolog Olma Şartları Nelerdir?
- Öncelikle tıp, eczacılık veya veterinerlik bölümlerinden mezun olup daha sonra fizyoloji ana bilim dalından doktora veya lisans yapılmalıdır.
- Sayısal zekânın başarılı olması gerekmektedir. Fizyolog Nasıl Olunur? Fizyolog Maaşları Ne Kadar? Özellikle kimya ve biyolojinin ilginiz çekmesi ve bu alanda başarılı olmanız önemlidir.
- Sabırlı, objektif, sabırlı ve yaratıcı, güçlü hafızaya sahip, konuları derinlemesine araştırmayı seven ve yapabilen kişiler olmaları gerekmektedir.
Fizyologlar Ne Kadar Maaş Alır?
Aldıkları maaş çalışma alanlarına ve eğitim düzeylerine göre değişse bile hastanelerde uzman olarak çalışan fizyologların aldığı maaş 8600-9300 TL arasında değişmektedir.
Fizyologların İş İmkânları Nelerdir?
- Eczane, hastane, veterinerlik gibi sağlık alanlarında çalışabilirler.
- Egzersiz fizyolojisi ile atletlerle birlikte antrenmanlarda kronik rahatsızlıkların iyileştirilmesi, vücutta ki fiziksel uyumun korunması gibi alanlarla da ilgilenir.
- Kan fizyolojisi, kan gruplama, aferez, obezite, egzersiz gibi laboratuvar hizmetlerinde çalışabilirler.
- Araştırma hastanelerinde ve laboratuvarlarda çalışırlar.
- Öğretim görevlisi olarak akademi de çalışabilirler.
- Tıp ve insan vücudu hakkındaki bilginizle tıbbi satış temsilcisi olabilirsiniz. Fizyolog Nasıl Olunur? Fizyolog Maaşları Ne Kadar? Bu, iletişim becerilerine ve seyahat etmeye istekli olan birine uygundur.
- Fizyoterapist veya terapötik radyografi ile ilgilenebilirler.
- Alternatif olarak, kardiyovasküler cerrahi yapan profesyonellerden oluşan bir ekipte çalışan perfüzyonist bir role de sahip olabilirler.