Yunanistan’da Yaşam, Asgari Ücret, Vergi Kesintileri ve Yaşam Maliyeti

Yunanistan’da Yaşam, Asgari Ücret, Vergi Kesintileri ve Yaşam Maliyeti Yunanistan ya da resmi adıyla Helen Cumhuriyeti köklü bir tarihe ve topluma sahip bir ülkedir. Ülke üniter parlamenter bir cumhuriyettir. Başkenti Atina’dır. Resmi dili Yunanca ve resmi dini Doğu Ortodoksluk (Hristiyanlık dininin bir mezhebi) olarak geçer. 3 kıtanın (Afrika, Asya, Avrupa) kesiştiği noktada bulunan ülke kıyı şeridi en uzun ülkeler arasında 11. Sırada bulunmaktadır. Ege Denizi’ne ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkenin 1200 ile 6000 arasında adası vardır. Üzerinde yaşanılan 166 ile 227 arasında adası olduğu tahmin edilmektedir. Ülkenin yüzde 80’i dağlıktır ve en yüksek dağı 2918 metrelik uzunluğuyla Olympos Dağı’dır. Ülkenin genelinde Akdeniz İklimi görülür.

Yunanistan’da Asgari Ücret

Nüfusu 2019 yılı sayımlarına göre 10,72 milyondur ve nüfusun üçte biri başkent ve çevresinde yaşamaktadır. Nüfusun çoğunluğu yaşlı kesimden oluşmaktadır ve hayatlarından oldukça memnundurlar. Yunanistan’da Asgari Ücret Ancak diğer Avrupa ülkelerindekine kıyasla yüksek bir refah ve mutluluk oranını burada görmek pek mümkün değildir.

Yunanistan’da Asgari Ücret
Yunanistan’da Asgari Ücret

Yunanistan köklü bir tarihe sahip olduğu için özellikle sanat, spor ve felsefe alanında oldukça gelişmiş bir ülkedir. Ülke Batı felsefesinin, Batı dramasının, Batı edebiyatının doğduğu yer olarak kabul edildiğinden dolayı Batı uygarlığının beşiği olarak kabul edilir. Yunanistan’da Asgari Ücret Ayrıca demokrasi, tarih yazımı gibi, önemli sayılacak bilimsel ve matematiksel ilkeler ile siyaset bilimi konusunda dünya sahnesinde her daim adından söz ettirir. Antik Yunan’da çok değerli bilim insanları, felsefeciler ve sporcular yetişmiştir. Birleşmiş Milletler ’in kurucu üyelerinden olan Yunanistan yüksek yaşam kalite ve standartlarına sahip bir ülke olarak bilinir. Ancak son zamanlarda birçok alanda çok hızlı bir düşüş yakalamışlardır. Peki, Yunanistan’da yaşam nasıl? Asgari ücret ne kadar? Vergi sistemi nasıl işliyor? Yaşam maliyeti ne kadar? Yazımızın devamında bu sorulara cevap bulabilirsiniz.

Yunanistan’da Yaşam

Yunanistan ile Türkiye arasında çok uzun zamanlardır tarihi gerginlikler ve savaşlar yaşanmıştır. Son dönemlerde de özellikle “Adalar Krizi” olarak bilinen deniz sınırı ve toprak tartışmaları yaşanmaktadır. Aslında iki ülke ve millet olarak anlaşabileceğimiz çok fazla ortak nokta vardır.

Mutfağımız ve müzik adetlerimiz oldukça benzerdir. Hatta milli yemeklerimizin bazıları aynıdır. Yunan kültürü Miken Uygarlığı’na dayanmaktadır. Ayrıca kültürlerinde Roma, Bizans, Fransız, Latin, Osmanlı, Venedik, Ceneviz ve Britanya etkisi de görülmektedir.

Yunanlılar sabah 8 öğleyin 2 arası çalıştıkları için az çalışmış görülebilirler. Hatta bazı insanlar bunun nedeni olarak yaz sıcakların 6-7 ay kadar sürmesi ve insanların sıcaktan bunalmasını bahane eder. Yunanistan’da Asgari Ücret Ancak alakası yoktur. Evet, sıcaklıkların çok yoğun olduğu zamanlar adım attığınızda terlersiniz belki de. Fakat bütün bu söylemlerin Yunanlıların efektif bir şekilde çalışmadığı anlamına gelmez.

Kısacası Yunanistan’da nasıl bir yaşamın olduğunu deneyimlemek istiyorsanız kendinize deniz manzaralı güzel bir otel seçip hem sokaklarında dolaşabilir hem de tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

Yunanistan’da Asgari Ücret Ve Vergi Sistemi

İşsizliğin %17 olduğu Yunanistan son zamanlarda düşen ekonomisiyle oldukça gündeme gelmektedir. 2020 dünyanın en iyi ekonomileri sıralamasında 51. sıradadır. Para birimi 2002’den bu yana Euro’dur. Ülkede asgari ücret bilinen son rakamlara göre 758 Euro civarındadır.

Ülkede gelir vergisi sisteminde gelir kaynakları arasında fark yapılmayan bir vergi ölçeği bulunmaktadır. Yakın zamanda gelen yeni yasada ölçeklendirmeler nerdeyse iki kat arttırılmıştır. Daha adil bir vergi dağılımını sağlamayı amaçlayan sistemde ölçekler iki yılda bir yenilenmektedir. Ülkede 12.000 Euro eşik değeri olarak görülmekte ve bu değerin altındaki gelir sahipleri vergi ödememektedir.

Eski Yasa
Gelir değeri Oranı
Yeni Yasa
Gelir değeri Oranı
Gelir (Euro)Alınan Vergi (%)Gelir (Euro)Alınan Vergi (%)
0 ila 12.00000 ila 12.0000
12,001 – 30.0002512,001 – 16.00018
30,001 – 75.0003516,001 – 22.00024
75.000’in üzerinde4022,001 – 26.00026
26,001 – 32.00033
32,001 – 40.00036
40,001 – 60.00038
60,001 – 100.00040
100.000’in üzerinde45

 

Yunanistan’da Yaşam Maliyeti

Asgari ücret diğer Avrupa ülkelerine kıyasla gözünüzde düşük gibi görünebilir ancak alım gücü ve yaşam endeksine bakılacak olursa durumun pek de öyle olduğu söylenemez. Yunanistan’da yaşam maliyeti tek yaşayan bir asgari ücretli çalışan için normaldir. Atina’yı baz alarak bir değerlendirme yapacağız ve bu değerlendirmede kira, gıda, giyim faturalar ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlara ayrılan asgari bütçeleri karşılaştıracağız.

  • Atina’ da 1+1 bir evde oturmak istiyorsanız aylık kira için 250-400 Euro arasında bir miktar para ayırmanız gerekebilir.
  • Faturalara gelecek olursak Yunanistan’da bir eve gelen en düşük fatura genelde su faturası oluyor. Su 10-20 Euro, elektrik 40- 100 Euro ve ısınma aidatları yaşadığınız evin türüne göre (merkezi ısıtma sistemli olup olmaması durumu) 5-40 Euro arasında değişkenlik göstermektedir.
  • Gıda fiyatlarına gelecek olursak ülke yerli üretim konusunda zengindir. Etin kilosu yaklaşık 6-8 Euro, tavuk etinin kilosu 8-10 Euro, domatesin kilosu 1,60-1,80 Euro ve peynirin kilosu yaklaşık 10 Euro gibi bir rakam denk gelmektedir. Aylık bir süpermarket alışverişiniz yaklaşık 100-140 Euro arası tutabilmektedir. Yunanistan’da Asgari Ücret Dışarıdan sipariş edeceğiniz (isteğe bağlı olan) yiyecek ve içecekler (kahve de dâhil) ayda yaklaşık 150 Euro’ya denk gelmektedir.
  • Ulaşım konusunda Türkiye’deki benzer sistemde olduğu gibi aylık toplu taşıma kartı kullanırsanız ulaşım yaklaşık 30 Euro gibi bir rakama denk gelmektedir.

Bütün bu masrafları topladığımızda aylık gideriniz ortalama 600 Euro’ya denk gelmektedir. Tabi tekrar etmekte fayda var. Cebinizden ne kadar kısarsanız bu fiyatın altına o kadar inebilirsiniz. Biz bir asgari çalışanın dahi ulaşabileceği hizmetleri sizin için derledik.

Alakalı Yazı : Hollanda Asgari Ücreti 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu