Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?

Ev Sahibinin Hakları Nelerdir? Ülkemizde kiracı ve ev sahibi arasında ister istemez bazı sorunlar çıkmaktadır. Bu sorunların giderilmesi amacıyla Türkiye’de 2011 yılında yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile ev sahibi hakları bir düzene konuldu. Bu kanunda belirtilen kira sözleşmesi dışında kiracının ev sahibine karşı bazı sorumlulukları var. Bu sorumluluklar kira kontratında olmasa da he ev sahibinin sahip olduğu ev sahibi hakları bulunmaktadır.

Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?

Kanunda belirtilen mülkün kiralandığı kişiler ve kuruluşlar ile yapılmış olan kira sözleşmesi, kiracı ve ev sahibinin hak ve sorumluluklarını belirtir. Ev Sahibinin Hakları Nelerdir? Ev sahibi ve kiracı arasında kira kontratı olmasa bile iki tarafın belirli hakları bulunur. Ev sahibinin bu hakları şunlardır.

Ev Sahibinin Hakları

  • Ev sahibi, her yaptığı yeni kira sözleşmesinde kanunlarca belirtilen sınır oranında kiraya zam yapabilir. Ev sahibi kiraya yapılan zammı kabul etmediği taktir de, kiracısını sözleşmenin bitiminde evden tahliye ettirebilir. Fakat yapılan zammı kiracı kabul ederse yapılan orandaki fiyattan evde oturabilir.
  • Ev sahibinin kiracısına karşı olan haklarından biri de kanun gereği belirtilen durumlarda kiracısını evden çıkarabilir.
  • Ev sahibi kiraya verdiği evi satabilir. Ev Sahibinin Hakları Nelerdir? Bu satma işinde kiracısına önceden bildirmesi gerekir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracısını çıkartmak için ihtarname çekerek 6 ay içerisinde evden çıkmasını isteyebilir.
  • Kiracı oturmuş olduğu eve düzensiz bakması, komşularla olan ilişkilerde kötü örnek olması gibi durumlarda ev sahibi kiracısına ihtarname göndererek 30 gün içerisinde bu kötü örneklerin düzelmesini, yoksa evi boşaltmasını ister.
  • Kiracı ev sahibine kirayı ödemediği durumlarda, ev sahibi kiracısına ihtarname çekerek 30 gün içerisinde kiranın ödenmesini isteyebilir. Kira borcunu ödemeyen kiracı ev sahibi tarafından evden çıkartılır.
  • Belirli süresi olan kira sözleşmesi sürenin bitmesinden 15 gün önce, aksi bir durum olmadığı sürede eski şartlar üzerinden devam eder. Ev sahibi kira ücretini artırmak istiyorsa yeni bir sözleşme yapar.
  • Ev sahibi kiraya vermiş olduğu evi, kiraya verdiği gibi almak zorundadır. Ev sahibinin izni olmadan evde değişiklik yapılamaz.
  • Ev sahibi kiracısı ile anlaşamadığı durumlarda kiracıya tahliye bildirimi yapabilir.
  • Ev sahibi kiracısından 3 aylık depozito isteme hakkına sahiptir. Kiracı eve zarar vermesi durumunda ev sahibi alınan bu depozitoyu eve harcayabilir.
Ev Sahibinin Hakları
Ev Sahibinin Hakları

Ev Sahibi Kiracısını Nasıl Çıkarır?

Ev sahibi, kiracı ile yapılan sözleşme bitmeden kiracısını evden çıkaramaz. Haklı bir gerekçesi varsa ilk önce kiracısına ihtarname çekebilir. Ev Sahibinin Hakları Nelerdir? Bir yıl içerisinde 2 defa ihtarname alan kiracı evden çıkarılır.  Kiracıyı evden çıkarmak için gerekli şartlar şunlardır.

  • Ev sahibinin değişmesi
  • Evin tadilat yapılması
  • Ev sahibinin kendisinin oturacağını belirtmesi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu