Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız?
Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız? Uyku, yeme içme gibi insan sağlığı için vazgeçilmez ihtiyaçlardan biridir. Uykusunu tam olarak alamamış insanlar günlük hayatın rutin işlerini yapmakta zorluk çekiyor. Bunun için çok iyi dinlenmeniz gerekiyor. Sabahları yorgun, keyifsiz olarak, üzerinizden sanki tır geçmiş gibi uyanıyorsanız, şu ana kadar yapmış olduğunuz bazı alışkanlıklarınızı değiştirmenizin vakti gelmiş demektir.
Sosyal hayattaki değişmeler ve teknolojik gelişmeler uyku düzensizliğinin ve dinlenememenin en önemli sebeplerinden. Çünkü artık insanlar sadece gündüz çalışmıyor. Gece de gündüz gibi yoğun bir çalışma temposu yaşanıyor. Bu durum uyku kalitesini ve sağlığı olumsuz etkiliyor, gün içersinde enerji kaybı, isteksizlik, yapılan işe odaklanamama ve problem çözme gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız?
Akşam uyumakta sabah uyanmakta zorluk çekiyorsanız, kalktığınızda kendinizi dinlenememiş olarak hissediyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyunuz. Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız? Söylenenleri uyguladıktan sonra akşamları uykuya daha kolay dalabilir, sabahları ise daha dinç ve enerjik olarak uyanabilirsiniz.
Rahatsızlıklarınız Varsa Tedavi Olun.
Bazı rahatsızlıklar uyku düzeninizi ve dinlenmenizi olumsuz etkileyecektir. Uykusuzluğun Beyne Etkisi Sağlıklı uyumanızı engelleyecek uyku apnesi, Akdeniz ateşi, diyabet gibi rahatsızlıklarınız varsa tedavi olun. Kullanmanız gereken ilaçları ihmal etmeyin.
Aynı Saatte Yatıp Aynı Saatte Kalkın.
Hafta içinde ve hafta sonlarında yatma ve kalkma saatinizin mümkün olduğunca aynı saatlerde olmasına dikkat edin. Farklı saatlerde yatıp kalkmalar uyku düzeninizi olumsuz etkiyecektir.
Uyku Süresini İyi Ayarlayın.
Yaşlılarda, gençlerde ve çocuklarda ihtiyaç duyulan uyku süreleri farklı farklıdır. Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız? Ortalama olarak 7-8 saatlik bir uyku, sabahları dinlenmiş olarak kalmanızı sağlamaya yeterlidir. Bu nedenle kendiniz için yeterli uyku süresi ayarlamaya çalışın.
Odanızı Uyumaya Uygun Hale Getirin.
Yatak odanızda uyumanızı etkileyecek, telefon gibi elektronik eşyaları bulundurmayın veya kapatın. Odanızın, sessiz, karanlık ve oda sıcaklığının uygun olmasını sağlayın. Ses ve ışığın odaya girmemsi için kalın ve ışık geçirmez perdeler kullanın. Sabah kalktığınızda perdeleri açarak gün ışığından faydalanın. Çünkü gün ışığı, daha kolay uyanmanıza yardımcı olacaktır. Yatak Odasında bitki bulundurmayın.
Uyumanızı sağlayacak Faaliyetler Yapın.
Uyumadan önce kitap okumak, ılık suyla bir duş almak uyumanızı kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, bu tür alışkanlıkları geliştirmeye gayret edin.
Uykudan Önce Bunları Yapmayın.
- Uyumadan bir-ikİ saat önce bilgisayar, akıllı telefon, televizyon gibi cihazları kullanmayı ve seyretmeyi bırakın. Bu cihazların yaymış olduğu ışık, beyindeki melatonin hormonunun salgılanmasını engelleyerek uykunuzun gecikmesine neden olur.
- Egzersizlerinizi gün içinde yapın. Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız? Yatmadan önce yapılan egzersizler uyku düzeninizi etkileyecektir.
- Yatmadan önce çay, kahve gibi kafeinli içecekleri almayın. Kafeinin vücuttan atılımı kişiden kişiye farklılık göstereceği için, bu içecekleri mümkün olduğunca azaltın.
- Sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınızı bırakın.
Gün İçerisinde Yarım Kalan İşleri Yatakta Yapmayın.
İşlerinizi yatak odasında tamamlama alışkanlığınız varsa bundan vazgeçin. Çünkü yatak odası bu işleri tamamlama yeri olarak hatırlanacağından kaygıya sebebiyet verebilir. Bu da uyumanızı olumsuz etkiler.
Gün İçersinde Dinlenmeye Çalışın.
Fırsat buldukça gün içersinde yapılan 5-10 dakikalık şekerlemeler, hem sizi dinç tutacak, hem de gece uykusuna yardımcı olacaktır.
Uykunuz Gelmediği Zamanlarda Bunları Yapın.
- Uykuyu yatakta beklemek yerine yataktan uzaklaşın
- Loş ışıkta kitap okuyup müzik dinleyin.
- Uyku planınızı etkilemeyecek hafif televizyon programları izleyebilirsiniz.
- Düzenli Hareket Etmek Sabah Enerjisine Yardımcı Olur.
Gün içersinde yapılan 5-10 dakikalık kısa egzersizler veya sabah egzersizleri, yorgun uyanmamıza neden olan stres, kaygı, depresyon gibi olumsuz etkileri azaltır.
Yeterli Miktarda Su Tüketin.
Her organ için hayati öneme sahip olan su tüketimi, uyku düzenimiz için de önemlidir. Vücudun günlük su ihtiyacı ortalama olarak 2 litre civarındadır. Sabahları Dinç Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız? Günlü olarak alınan yeterli miktarda su sayesinde vücuttaki ödem oluşumu azalır. Ayrıca su, yorgun hissi veren toksinlerden vücuttan atılmasını sağlar. Yeterli su tüketimi sayesinde birçok uyku düşmanını yenebiliriz.
Sabahları dinç bir şekilde uyanabilmek ve yeni güne iyi bir başlangıç yapabilmek için, yukarıda belirtilen hususlar sizlere yardımcı olacaktır. Uygulayın ve faydalarını görün!