Zencefilin Faydaları ve Zararları-Zencefil Nasıl Kullanılır

Zencefilin faydaları ve zararları, çocuklar için zencefil tüketimi, zencefilin böbreklere faydası, zencefilin kalbe faydası, zencefilin içindeki vitaminler vb.. zencefil hakkında bilgi sahibi olmak için aliskanlik.com

Bilimsel olarak Zencefil, Zingiber Officinale olarak bilinen bitkidir. Zingiberaceae ailesine aittir ve tropikal Asya’ya özgüdür, ancak aynı zamanda dünyanın birçok bölgesinde de yetiştirilmektedir. Zencefilin yetiştirildiği bölgelerin başında; Avustralya’nın tropikal bölgeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Çin, Jamaika, Brezilya ve Batı Afrika’nın bazı bölgeleri gibi yerler bulunmaktadır.

Zencefil olgunlaştıkça yoğunluğu artan keskin bir tadı da oluşur. En çok tüketilen baharat türlerinden biridir. Dünyada binlerce yıldır zencefil birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır ve bu alanda yeşil zencefil olarak da adlandırılan taze zencefil, tüm doğal kimyasal bileşenlerini koruduğu için enfeksiyonu azaltmada en iyi yöntemlerden biridir. Zencefilin faydaları ve zararları makalemizde sizler için zencefili detaylıca araştırdık.

Zencefilin İçindeki Vitaminler

Zencefil taze veya kurutulmuş ve toz haline getirilmiş olsun, çeşitli besinler içerir. Aşağıdaki tablo, her iki türden de 100 gram zencefilde bu elementlerin içeriğini göstermektedir. Zencefilin içindeki vitaminler ve besin değerleri aşağıda gösterilmiştir.

Kurutulmuş zencefilTaze zencefilGıda bileşeni
9,9478,89Su (mililitre)
33580Kalori
8,981,82Protein (Gram)
4,240,75Yağ (Gram)
71,6217,77Karbonhidrat (gram)
14,12Diyet lifi (gram)
11416Kalsiyum (miligram)
19,80,6Demir (miligram)
21443Magnezyum (miligram)
16834Fosfor (miligram)
1320415Potasyum (miligram)
2713Sodyum (miligram)
3,640,34Çinko (miligram)
0,480,226Bakır (miligram)
33,30,229Manganez (miligram)
55,80,7Selenyum (mikrogram)
0,75C Vitamini (miligram)
00,26E Vitamini (miligram)
0,80,1K Vitamini (mikrogram)

Zencefilin Faydaları

Zencefilin faydaları nerede ise saymak ile bitmiyor. İşte zencefilin başlıca faydaları;

Mide bulantısını ve kusmayı azaltmak: Zencefilin ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek kusma ve mide bulantısını gidermede etkili olabileceğini göstermiştir. 2006’da Pediatric Blood & Cancer dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre reçeteli tedavilerin yanı sıra zencefil, kanser kemoterapisi ile ilişkili kusma ve mide bulantısının şiddetini azaltabilir.

Vertigonun azaltılması: ORL dergisinde yapılan araştırmalara göre zencefil, vertigo insidansını önemli ölçüde azaltabilir. Bazı araştırmalar, zencefilin seyahatten en fazla 4 saat önce tüketilmesinin, hareket tutması insidansını azaltmadığını, ancak kullanımının bir sonucu olarak bir iyileşme hissine yol açabileceğini göstermiştir.

Osteoartritin bazı semptomlarının azaltılması: Zencefil, osteoartriti olumlu yönde etkiler. 2001 yılında Artrit ve Romatoloji’de yayınlanan bir çalışmada, orta ve şiddetli diz ağrısı çeken bir grup insan üzerinde gerçekleştirilen deneylerde zencefil özü dozlarının ayakta dururken veya yürürken ağrıyı hafifletme ve semptomları önemli ölçüde azaltdığı kanaatine varılmıştır.

Hazımsızlığı gidermek : Zencefil genel olarak sindirim sürecine katkıda bulunan ve mide ağrısını yatıştırmaya yardımcı olan bir grup kimyasal bileşik içerir. Zencefil ayrıca hazımsızlık durumunu iyileştirir.

Eklem ağrısını hafifletme: Araştırmalar, 8 hafta boyunca zencefil içeren belirli bir ürünü tüketmenin eklem ağrısını% 37 azalttığını göstermiştir, ancak ürünün etkisi, eklem işlevini iyileştirmediği ve sertliği azaltmadığı için bununla sınırlı kalmıştır.

Baş ağrısını hafifletmek : Taze veya öğütülmüş zencefil, sadece rahatsız hissetmekten bitkin hissetmeye kadar değişen migren semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve zencefil, baş ağrısının neden olduğu ağrıyı hafifletmenin yanı sıra kan damarlarındaki iltihabı azaltır.

Kolesterol seviyelerini düşürmek: 2016’da Akupunktur ve Meridian Çalışmaları Dergisi’nde yayınlanan bir laboratuvar çalışması, zencefil takviyelerinin yüksek yağlı diyet verilen farelerde kan dolaşımındaki kolesterol seviyesini azaltabileceğini göstermiştir.

Ülseratif kolitin azaltılması: Zencefil, ülseratif kolitin genel patolojik aktivitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak yaşam kalitesini veya bağırsak hareketinin sıklığını iyileştirmez ve ayrıca gaz veya mide kramplarını iyileştirmez.

Soğuk algınlığını gidermek : Zencefil, soğuk algınlığını azaltmaya ağrı ve öksürük gibi bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı bileşikler içerir , ayrıca zencefil vücudun terlemesine ve enfeksiyonu azaltmasına yardımcı olur.

Zencefilin Diyabet İçin Faydaları

Zencefilin diyabet ile ilişkisi 2015 yılında İran İlaç Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma ile kanıtlanmıştır. Tip 2 diyabetli kişilerin 12 hafta boyunca her gün zencefil tüketimi sonucunda; açlık kan şekeri düzeylerini ve HbA1c düzeylerini azaltığı kanıtlamıştır.

Zencefilin Alerjiye Faydaları

Zencefil mevsimsel alerjilerin ve sinüzitin etkisini hafifletmek için kullanılabilecek doğal yollardan biridi. Ayrıca; Zencefil yemek veya onu yemeğe eklemek, iltihap önleyici özelliklerinden yararlanmanın sağlıklı ve güvenli bir yoludur.

Zencefilin Kalp İçin Faydaları

Zencefil, kan basıncını, kolesterolü düşürebileceği, mide ekşimesini hafifletebileceği ve kalp krizini azaltabileceği  kanıtlanmıştır. Kalp hastalığı olan kişilerin zencefil tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini belirtmekte fayda var.

Zencefilin Öksürüğe Faydaları

Kuru öksürük, en ağrılı ve rahatsız edici sorunlardan biridir ve ondan kurtulmak zor olabilir. 2013 yılında yayınlanan bir laboratuvar çalışması, zencefil kökünün rahatlayabilen bazı bileşikler içerdiğini göstermiştir. Hava yollarını daraltan kaslar, zencefilin antiinflamatuvar ve oksidatif özellikleri nedeniyle boğazda ve solunum yolunda öksürüğün neden olabileceği tahrişi hafifletmeye de yardımcı olabileceğini gösteren bir dizi kanıt vardır.

Zencefilin Böbreklere Faydaları

2012’de The Scientific World Journal’da yayınlanan bir laboratuvar çalışması, zencefil böbrek fonksiyonunu iyileştirdiği, böbreklerin patolojik dokusunu normal durumuna geri getirmeye yardımcı olduğunu ve böylece CCl4 böbrek yetmezliğini iyileştirdiğini göstermiştir.

Çocuklar İçin Zencefil

İki yaşın altındaki çocuklara zencefil verilmemesi tavsiye edilirken, ergen kızlarda adet döneminin başında, maksimum 4 gün olmak üzere alınması güvenli kabul edilir.

Zencefilin Zararları

Zencefilin zararları için az miktarda ve ağızdan alınması genellikle güvenlidir. Ancak bazen ishal, mide ekşimesi veya mide rahatsızlığı gibi bir dizi hafif yan etkiye neden olabilir. Ancak zencefil kullanırken dikkatli olmanız gereken bazı durumlar vardır.

Şeker Hastaları: Zencefil yemek şeker hastalarında şeker seviyelerini düşürebilir ve ayrıca insülin seviyelerini yükseltebilir, bu nedenle tüketmeden önce bir doktora danışmanız önerilir.

Kanama bozuklukları: Zencefil almak bazen kanama riskini artırabilir.

Kalp hastalığı: Yüksek dozda zencefil, bazı kalp hastalığı vakalarını kötüleştirebilir.

Çocuklar: Daha önce de belirtildiği gibi iki yaşın altındaki çocuklara zencefil verilmemesi tavsiye edilir.

İlaç etkileşimleri: Zencefil, kan inceltici ilaçlar veya Phenprocoumon ve Warfarin gibi antikoagülanlar gibi bazı önemli ilaçlarla etkileşime girebilen bir gıda maddesidir; zencefil kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatır.  Ayrıca zencefil kan şekerini düşürebilir, bu nedenle diyabet için kullanılan ilaçlarla birlikte tüketilmesi kan şekeri seviyelerinde ciddi bir düşüşe neden olabilir.

Zencefil Nasıl Kullanılır

Zencefil nasıl kullanılır sorusunun tek cevabı yoktur. Zencefil, rizomları veya yatay sapları taze veya pişmiş sebzeler olarak yenilebildiğinden veya tatlandırıcı gıdalarda bir çeşit baharat olarak kullanılabildiğinden veya taze olanlar zencefil çayı yapmak için kullanılabildiğinden, yiyecek ve içecekte birçok farklı şekilde kullanılabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu