Tükenmişlik Sendromu Neden Olur

Tükenmişlik sendromu nasıl geçer, tükenmişlik sendromu neden olur, tükenmişlik sendromu ne kadar sürer, Tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse vb.. soruların cevapları için aliskanlik.com

Tükenmişlik Sendromu Nedir

Tükenmişlik sendromu 1970 li yıllarda burnout sendromu olarak ilk defa ortaya çıkmıştı. Tükenmişlik sendromu , kişinin kendini yorgun ve bitkin hissetmesi, herhangi bir şeyi yaparken çabuk yorulması, işe giderken veya herhangi bir aktivite yaparken kişide görülen isteksizlik olarak açıklanabilir.

Tükenmişlik sendromuna sıkıntı ve yüksek stersin neden olabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Tükenmişlik sendromu 3 evre halinde oluşabiliyor.

Tükenmişlik sendromu duygusal, depersonalizasyon ve düşük verim olacak şekilde kişilerde 3 farklı şekilde görülebilir. Birey eğer duygusal olarak tükenmişlik yaşıyorsa sabah erkenden işe gitmiş olsa bile çalışmadığı halde kendini tükenmiş hissedebiliyor. Normal zamanda yoğun iş ortamından sonra akşam arkadaşlar ile yemeğe çıkmak, eğlenmek veya kısa bir tatil yapmak kişiye iyi gelecek iken, duygusal tükenmişlik var ise bu dinlenmeler veya eğlenmeler bir işe yaramaz. Tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse tükenmişlik yaşayan kişilerde uykusuzluk, sinirlilik ve moral bozukluğu da görülür.

Depersonalizasyon denilen sendromu yaşayan bireyler, diğer bireylerle ilişkilerinde çok daha az duygusal yaklaşırlar ve oldukça mesafeli olurlar. Bu durumda giderek arkadaşlarını kaybetme veya işini kaybetme yaşanabilir. Kendilerini başka biri gibi değişik hissederler.

Tükenmişlik Sendromu Neden Olur

Tükenmişlik sendromunun ne sıklıkta yaşanabileceği kişiye göre ve şartlara göre değişmektedir. Tükenmişlik sendromu oluşma nedenleri ise, çalışma şartlarına, kişinin şahsi özelliklerine ve stresli ortamlara göre değişmektedir. Tükenmişlik sendromu ne kadar sürer cevabı ise gelen talep ile bu talebi karşılayamama korkusu arasındaki olayın bir sonucudur. Sonucunda kronikleşmiş stres olur. Ancak bu taleplerin ne şekilde bu strese döneceği her bireyin kendi yapısına ve çevresel etkenlere göre değişiklik gösterir. Tabiki bu durum kişinin kendi kaabiliyetine ve yeteneklerine de bağlıdır. Yani devamlı yaşanan sıkıntı durumu ve kronik yaşanan stres bireyi tükenmişliğin eşiğine getirir.

Kişi tükenmişlik sendromuna yakalanacağını önceden bazı belirtilerden anlayabilir. Sendromun yaklaştığının ilk habercisi uyku bozukluğu şikayetidir. Bu durumda birey bir türlü uykuya dalamaz ve sabahları çok erken uyanır. Kafalarında oluşan sorunlarını çok yakındaymış gibi devamlı düşünmeye başlarlar. Bazı kişlerde midesel sorunlar görülebilir, bazen de sırt ve baş ağrıları görülebilir.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer

Peki Tükenmişlik sendromu nasıl geçer. Birey bir şeyleri ters gittiğini anladıysa bu durumda kendini dinlemeli, stresin kendisini tamamen ele geçirmeden bir uzman doktora müraacat etmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu