Osmanlı’da Kahve Kültürü Nasıldı?

Osmanlı’da Kahve Kültürü Nasıldı? Kahve 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı kültürüne girerek bir kahve kültürünün oluşmasının zeminini hazırlamaya başlamıştır. Köpüklü Türk kahvesi oluşumunun temeli aslında bu zamanlara dayanmaktadır. O dönemlerde ortaya çıkan kahve kültürü hem yapılış olarak hem de toplumdaki rolü olarak günümüze kadar pek çok değişime uğramıştır. Gelin birlikte Osmanlı’da kahve kültürü ne şekilde gelişti ve nasıl bir kültür oluştu ayrıntılarıyla bir bakalım.

Osmanlı’da Kahve Kültürü Nasıldı?

Osmanlı’da kahve kültürü son derece önemliydi. Osmanlı’da Kahve Kültürü Nasıldı? ; Kahve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen valisi Özdemir Paşa tarafından Osmanlı’nın başkenti İstanbul’a getirilmiştir. Kahve Osmanlı’ya ilk geldiği dönemlerden itibaren lezzetine de sunumuna da oldukça özen gösterilmiştir. Osmanlı’da kahve elmas detayları olan özel fincanlarla sunulmaktaydı. Bu fincanların ağız kısmı genellikle 4-7 santimetre aralığında ve yüksekliği ise 5-6 santimetre aralığındaydı. Yani aslında fincanların boyutları günümüze kadar gelen fincanların boyutlarıyla aynıydı diyebiliriz.

Osmanlı’ya Kahvenin Gelmesi ve Ayırt Edici Özelliği

Kahve Osmanlı’ya gelmeden öncesinde reçel veya tatlı ikramı yapılırken, kahve geldikten sonrasında özel tepsi ve fincanlarda çok özenli bir sunumla kahve ikram edilmeye başlanmıştır. Kahve Türkler tarafından cezvede pişirilmiştir ve yanında yine Türk kültürüne özgü olan lokum ikram edilmiştir. Osmanlı’da Kahve Kültürü Nasıldı? Aslında burada Osmanlı’daki kahve kültürünü diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin sunum olduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. Kahvenin kendisinden çok hazırlanışı ve servis edilişi konusunda en minik detaylar bile büyük önem taşımaktadır. Kahvenin yapıldığı cezveden, özel olarak tasarlanmış fincanlara kadar birçok sunum yöntemi Osmanlı’daki kahve kültürünün oluşumunu ve diğer kültürlerden farklı olmasını önemli ölçüde etkilemiştir.

Osmanlı’da Kahvehaneler

Osmanlı’da kahve kültürü, kahvehaneler ile de gelişmiştir. Kahvehaneler hepimizin günümüzde de gördüğü fakat eskiyle kıyaslandığında artık eski anlamını yitirmiş olan yerlerdir. Bu dönemde kahvehaneler ilk kez Tahtakale’de Hakem ve Şamlı Şems tarafından açılmıştır. Kahve ilk zamanlarda seyyar olarak satılmaya başlanmıştır ve sonraları ilk kahvehane açılarak oturulabilen, sosyal bir alan oluşmuştur. Osmanlı zamanına bakıldığında kahvelerin günümüzdeki haliyle pek de bir ilgisi olmadığını açık bir şekilde görmekteyiz.

Osmanlı zamanındaki kahvehaneler, kahvenin piştiği ve bunun yanında halkın her sınıfına hitap eden, kitapların okunduğu kültürel yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemdeki kahvehanelere o zamanın büyük devlet adamları bile gitmekteydi. Osmanlı’da Kahve Kültürü Nasıldı? Daha sonraları içeriğindeki kafeinin uyuşturucu sayılması kahvehanelerin ve kahve tüketiminin yasaklandığı zamanlar da olmuştur. Fakat herkes tarafından sevilerek tüketilen kahve zamanla serbestleşmiş ve bu kahve kültürü günümüze kadar uzanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu