Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir?
Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir? Fiziksel görünümüne ve sağlığına dikkat eden her kişinin en büyük arzusudur fazla kilolardan kurtulmak. Bunun için diyet programlarından cerrahi müdahalelere kadar pek çok yöntemlere başvurulur. Fazla kilolar bir hastalığın sebebi olabileceği gibi psikolojik rahatsızlıkların sebebi de olabilir. Günümüzde, hareketsiz kalmanın ne öneli sonuçlarından biridir kilo almak. Kış ayları geldiğinde hareketsizlik daha da arttığı için kilo almamaya özen göstermek gerekir. Yaz döneminde, uzun uğraşlar sonucunda verilen kilolar kış aylarında tekrar geri alınabilir.
Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir?
Soğuk havalar nedeniyle dışarı çıkamayan kişiler uzun kış gecelerinde yediği atıştırmalık ve yemeklerle fazla kilo alabilir. Özellikle boş vaktini bilgisayar ve televizyon başında geçiren gençler ve çocuklar, hareketsizliğinin bedelini sağlık sorunları ile ödeyebilirler. Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir? Ev ortamında yapacağınız basit ve yorucu olmayan etkinlikler sizi fazla kilolarınızdan kurtarabilir. İşte, kış aylarında evde kilo almamanın yollarından bazıları:
İnsanın İdeal Kilosu Nasıl Olmalıdır?
Ben kilolu muyum, değil miyim? Öncelikle bunu öğrenmemiz gerekir. İdeal kilo kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. İdeal Kilo hesaplamalarında kullanılan pek çok yöntem vardır. Bel çevresi ölçülerek de kilo hesaplaması yapılabilir. İdeal kilo hesaplamasında en çok kullanılan yöntem “Vücut Kitle Endeksi” ile yapılan hesaplamadır. Bu hesaplama ile kilolu olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Vücut Kitle Endeksi Ne Demektir?
Vücut Kitle endeksi, ideal vücut kilosunu bulmak için kullanılan yöntemlerden birisidir. Vücut ağırlığı, boy uzunluğunun karesine bölünerek bulunur. Bulunan değer için belli aralıklara vardır. Bu aralıktaki değerlere göre kişinin zayıf, kilolu, fazla kilolu olup olmadığı hesaplanır. Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir? Vücut kitle endeksi değerleri şu şekildedir:
- İdeal kilonun altında:18,4 kg/m²altında olanlar
- İdeal kilo: 18,5 ve 24,9 kg/m²
- İdeal kilonun üstünde: 25,0 ve 29,9 kg/m²
- İdeal kilonun çok üstünde(obez): 30 kg/m² ile 39, 9 kg/m²
- İdeal kilonun çok üstünde (morbid obez): 35,0 ve 39,9 kg/m2
Örnek verecek olursak; kilosu 80 kg, boyu 1.73 santimetre olan bir kişinin vücut kitle endeksi kaçtır?
Boy uzunluğunun karesi=(1.73*1.73)=2,99 çıkar. Çıkan sonuç vücut ağırlığına bölünür. 80/2,99=26,75 kg/m² çıkar. Bu sonuçlara göre kişinin kilosu ideal kilonun üzerindedir.
Kış Aylarında Kilo Almamak için Neler Yapılmalıdır?
Kış mevsimi nedeniyle evde geçilen zaman daha fazla olur. Evde hareketsiz kalmak, hareketsiz bir yaşam tarzı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için fazla kilolara neden olabilir. Evde kilo kontrolü sağlamanın basit yolları vardır. Bunun için yapılması gerekenler;
Kışın kilo almamanın yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Hareketsiz Kalmamaya Dikkat Edin
Vücut hareketsiz kaldığında vücuda alınan enerji ve kalori harcanmaz. Daha fazla enerji alımı nedeniyle vücutta kilo artışı olur. Bu nedenle kış aylarında hareketsiz kalınmaması gerekir. Eğer egzersiz yapmak zor ve ağır geliyorsa her gün 40-45 dakikalık yürüyüşler sayesinde kilo almak önlenebilir. Yürüyüş yapmak vücuttaki yağ yakılmasına yardımcı olur, hem de kasların çalışmasına yardımcı olur.
Gece Yemek Yemeyi Bırakın
Akşam saatlerinde fazla yenen yemekler vücuttaki kan şekerinin yükselmesine ve geç saatlerde acıkmaya neden olur. Geç saatte yenen yemekten alınan kaloriler harcanamadığından, vücutta yağ olarak depolanır. Bu da kilo almaya neden olur. Bu nedenle gece yemelerini azaltmak için kilo kontrolü yapmak gerekmektedir. Eğer açlığı bastırmak istiyorsanız leblebi türü şeyler atıştırabilirsiniz.
Dengeli Ve Öğün Atlamadan Beslenin
Yeme düzenini bozulup öğün atlanılması kilo almaya sebep olur. Vücudun ihtiyacı olan kalori miktarı günlük olarak alınmalıdır. Bu nedenle sağlıklı beslenmek gerekir. Öğün arasında sağlıklı atıştırmalıkla açlık giderilebilir. Ana öğünlerden herhangi birini atlanılması vücuda zarar verebilir, hatta kilo alımına neden olabilir.
D Vitamini İçeren Yiyecekler Tüketin
En fazla D vitamini güneş ışınlarında bulunur. Mümkünse günlük en az 15 dakika güneşten faydalanmak gerekir. Bunun mümkün olmadığı zamanlarda D vitamini bakımından zengin besinler tüketilmelidir. D vitaminice zengin olan Balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ve süt ürünleri kış mevsiminde bolca tüketilmelidir.
Kilonuzu Korumak İçin Su İçin
Kış mevsiminde terleme ihtiyacı fazla olmadığından vücutta su tüketiminde düşüş olmaktadır. Vücutta su tüketimin az olası susama refleksini de azalmaktadır. Su, vücudun ihtiyaç duyduğu temel besinlerin başında gelir. Vücudumuzun çalışması ve zararlı maddelerin vücuttan atılması için gereklidir. Bu nedenle yeterli miktarda alınması gerekir. Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir? Ortalama olarak vücuda kilogram başına 30 ml litre su alınması gerekir. 80 kilo olan bir kişinin 80*30=2400 mililitre, yani 2,4 litre su tüketmesi gerekir. Bu nedenle kış aylarında da bol bol su alınmaya devam edilmelidir.
Kolay Pişen Besinleri Tercih Edin
Kilo almamak ve kilo vermemek için kolay pişen besinler tüketilmelidir. Çünkü kolay pişen besinler daha kolay tüketilir. Özellikle öğle saatlerinde proteince zengin olan kırmızı et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünler tüketilmelidir. Akşam yemeklerinde ise vitamin deposu olan sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesi sindirim sisteminin rahatlamasına ve vücudun dinlenmesine katkı sağlar.
Stresten Uzak Durmaya Çalışın
Vücutta stres olduğunda kortizol hormonu yükselerek vücut yağının depolanmasını uyarır. Şeker ve yağ oranı yüksek olan bazı yiyecekler, kişinin kendini iyi hissetmesine mutlu olasına yardımcı olur. Bu nedenle daha fazla yiyecek tüketimi olur. Ekmek, çikolata, hamur işleri fazla kalori içerdiği için kan şekerini hızlıca yükseltir. Buna karşı kan şekerini düzenleyen insülin hormonu harekete geçerek kan şekerinin ani yükselmesine neden olur. Vücutta yaşanan bu ani yükselmeler sonucunda vücutta yorgunluk, baş ağrısı, kaygı, stres gibi duygu durumların a neden olur. Bu döngü böyle deva eder. Bu döngü kilo alımına ruh hali değişimlerine neden olur.
Yüksek Kalorili İçecekler Tüketmeyin
Kış mevsiminde fazla hareket edilmediği ve vaktin çoğunluğu evde geçirildiği için; enerji içecekleri, endüstriyel meyve suları, çikolatalı sütlü içecekler, alkollü içecekler gibi çok fazla şeker içeren içecekler tüketilmemelidir. Bunların yerine şekersiz ve alkolsüz içecekler, yeşil çay gibi içecekler tüketilebilir. Yeşil çay, stres oluşumunu azaltarak kilo kaybına yardımcı olur.
Kış Sebzelerini Tüketin
Kış mevsiminde tezgâhlarda yerini alan kış sebzeleri, kilo vermek isteyenler için ideal besinlerdendir. Karalâhana, kereviz, ıspanak, beyaz lahana, pazı, brokoli ve pırasa gibi kök bitkiler, kilo vermede önemli bir etkiye sahiptir. Çünkü bunlar gibi kök bitkiler, diğer besinlere göre daha fazla lif içerir.
Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Düzenli uyku, vücudun hormonal dengesini düzenler. Özellikle uyku sırasında salgılanan leptin hormonu belli aralıklarla tokluk merkezini uyararak, gereğinden fazla enerji alımını önler. Uyku aynı zamanda iştahın düzenlenmesine ve ayarlanmasına yardımcı olur.
Kış aylarında kilo almak istemiyorsanız ve de fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız, yukarıda sayılan maddelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Kış Aylarında Kilo Almamanın Yolları Nelerdir? Aksi takdirde tekrar kilo problemi yaşayabilirsiniz. Bu da size hem maddi, hem de psikolojik olarak pahalıya mal olabilir.