Hamilelikte Regl Kanaması Olur Mu?
Hamilelikte Regl Kanaması Olabilirmi?
Hamilelikte Regl Kanaması Olur Mu? Menstüasyon yani regl döngüsü kadın vücudunda yumurta gelişimine bağlı olarak gebeliğin yokluğu durumunda gerçekleşen bir döngüdür. Normal ve sağlıklı olan her kadın ergenlik döneminden sonra her ay 28 günde bir bu döngüyü yaşar. Regl kanaması olarak da bilinen bu durum döllenmemiş yumurtanın ve kalınlaşmış rahim duvarının bir miktar kan ile beraber kadın vücudundan dışarı atılmasıdır. Hamileliğin gerçekleşmesi durumunda ise döllenen yumurta rahim duvarına tutunur ve regl döngüsü engellenir.
Hamilelikte Regl Kanaması Olur Mu?
Hamilelikte regl kanaması olur mu sorusu kimi anneler tarafında merak edilen bir sorudur. Hamilelikte kadın vücudunda birçok değişim gösterir. Regl döngüsünün kesilmesi de bu değişimlerden bir tanesidir. Hamile olan kadınlar için regl döngüsünün kesilmesi oldukça önemli bir belirtidir. Hamilelik sırasında adet kanaması görülmez. Ancak başka kanamalar görülebilir. Bu kanamalar kimi zaman regl kanamaları ile karıştırılabilir. Ancak hamilelik döneminde regl kanamasının görülmesi mümkün değildir.
Gebelikte Kanama Görülmesi
Bazı kadınlar gebelikte ilk birkaç ay adet kanaması gördüğünü belirtmektedir. Ancak bu kanamalar farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşmiş kanamalar olabilir. Öncelikle gebeliğin ilk haftalarında döllenmiş olan yumurtanın anne rahmine yerleşmesi ile beraber yerleşme kanaması denen bir kanama görülebilir. Hamilelikte Regl Kanaması Olur Mu? Bu yerleşme kanamaları ilk üç ay devam edebilir bazı anne adaylarında ise yalnızca bir kere görülebilir. 6-12 gün sürebilen bu kanamalar anne adayları tarafından adet kanaması ile karıştırılabilir.
Yerleşme kanaması oldukça normal bir durumdur ve anne adaylarının bu durumdan endişelenmemesi gerekir. Yerleşme kanaması dışında başka nedenlere bağlı olarak da kanamalar görülebilir. Hamileliğin ilk üç ayında dış gebelik gibi durumlarda da kanamalar görülmektedir. Kimi zaman ise kanamalar düşük belirtisi olabilir ve anne adaylarının bu konuda dikkatli olması gerekir. Kanamaların takip edilmesi ve doktora başvurulması gerekir.
Üstüne Görme Nedir?
Hamilelik döneminde regl kanamalarıyla karıştırılan bir diğer durum ise üstüne görme adı verilen durumdur. Üstüne görme hamileliğin ilk üç ayında bebeğin rahme yerleşirken damarlara yaptığı baskılar sonucu oluşur. Adet süresine ve zamanına denk gelebilen bu durumda anne adayı regl olduğunu düşünebilir. Ancak bu kanamaların regl kanamaları ile karıştırılmaması gerekir.
Üstüne görme kanaması normal regl kanamalarından farklıdır. Hamilelikte Regl Kanaması Olur Mu? Bu kanamalar daha hafif ve düzensiz şekilde gerçekleşir. Kimi anne adayları kanama sonucunda endişelense de üstüne görme kanamalarının hamileliğe olumsuz bir etkisi yoktur. Bu kanamaların tek olumsuz tarafı adet kanamaları ile karıştırılmalarıdır. Üstüne görme kanamasını adet kanaması ile karıştıran anne adayları hamile olduğunu fark etmeyerek hamilelik için riskli davranışlarda bulunabilirler.
Üstüne görme kanamalarının bir diğer olumsuz tarafı ise hamileliğin geç anlaşılmasına sebep olmalarıdır. Hamile olan ancak bu kanama ile hamile olmadığını düşünen anne adayları farkında olmadan bebek için bazı zararlı davranışlarda bulunabilirler. Bu nedenle hamile kalma olasılığı olan kadınların bu konuda dikkatli olmaları gerekir.
Hamilelik döneminde birçok nedene bağlı olarak kanamalar gerçekleşebilir. Bu kanamaların bazıları normal olsa da bazıları da olumsuz bir durumun habercisi olabilir. Hamilelerin bu dönemde kanamalara dikkat etmesi gerekir.
Hamilelik Döneminde Kanamaların En Sık Nedenleri
Hamileliğin ilk dönemlerinde yerleşme kanamaları denilen kanamaların görülmesi normaldir. Bu kanamaların olması durumunda anne adaylarının endişelenmemesi gerekir. Yerleşme kanamalarının hafif kanamalar olması beklenir. Bu dönemde olan kanamalar parça düşürme şeklinde ve yoğunsa düşük belirtisi olabilir.
Hamileyken ağır kaldırma ve zorlanmalarda bazı kanamalar görülebilir. Bu kanamalar rahim kasının kasılmasına bağlıdır. Hamilelerin ağır kaldırmamaları ve kendilerini zorlamamaları gereklidir. Bunun dışında rahim ağzı enfeksiyonlarında ve yaralarında da kanamalar görülebilir. Bu kanamaları ayırt etmek için anne adayının diğer belirtileri de takip etmesi gerekir.
Dış gebelik de kanamaya yol açan durumlardan bir tanesidir. Bu tür gebeliklerde döllenmiş yumurta rahim dışarısına genellikle tüplere yerleşir. Bu durum hemen kontrol edilmesi gereken önemli bir durumdur.
Hamileliğin geç dönemlerinde yaşanan kanamaların değerlendirilmesi gerekir. Bu dönemdeki kanamalar riskli olabilir. Hamileliğin sonlarına doğru gerçekleşen kanamalar ise doğumun yaklaştığını gösteren kanamalardır. Bu kanamalar halk arasında ‘nişan gelmesi’ olarak da bilinir. Hamilelikte Regl Kanaması Olur Mu? Bu kanamalarda kana sümüksü ve şeffaf bir akıntı da eşlik eder.
Hamilelik döneminde regl kanamasına benzer kanamalar görülse de regl kanaması görülmez. Bu dönemde görülen kanamaların birçok sebebi olabilir. Bu kanamalar kimi zaman zararsız olsa da kimi zaman da önemli bir durumun habercisi olabilir. Anne adaylarının kanamalar konusunda dikkatli olması gerekir.