Kandilde Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir?

Kandilde Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir? Oruç tutmak; İslam dininin beş ana şartından biri olan, vücudun dinlenmesini ve nefsin kontrol altında tutulmasını hedefleyen ve kendi içinde şartları olan ibadetlerden biridir. Niyet olarak bilinen, orucun hangi maksatla tutulacağının sözlü olarak dile getirilmesi de oruç tutmanın şartlarındandır.

Kandilde Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir?

Ayrıca Ramazan ayı içerisinde kalan Kadir Gecesi, yani kandil gününde de oruç tutulması ve niyet edilmesi gerekecektir. Kandilde Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir? Maneviyatı yüksek olan kandil günü için; orucunda nasıl niyet edileceği, kimlerin niyet edebileceği ve yapılan hataların neler olduğu bilinebilir.

Kandil Günü Oruç

Orucun tutulması için yılın büyük bir bölümü helal kılınmıştır. Ayrıca manevi değeri fazla olan, daha önceden müjdelenmiş olan gecelerde de oruç tutmak olumlu amellerdendir. Ramazan ayı içerisine denk gelen ve bin aydan daha hayırlı, şeklinde müjde almış olan Kadir gecesinde de farz olan oruçla birlikte sevap katlanabilir.

Bu gece içerisinde tutulacak oruç için; duaların kabul edilmesi, hastalıklar varsa iyileşmesi için dua edilmesi ve amellere göre söylemlerin yapılması gerekir. Toparlandığı zaman isteklerin arkasına eklenecek olan niyet sayesinde kandil gününde oruç tutulurken doğru niyet edilmiş olunacaktır.

Niyet Edilmesi Nasıldır?

Kandil içerisinde oruç tutulurken niyet edileceği zaman, öncelikle oruç için tamamen hazır olunmalıdır veya hazırlık uğrunda eylemler yapılıyor olmalıdır. Örnek olarak kişinin sahura kalkması, sahurunu tamamlayarak oruç için temizliğini yapması ve sözlü niyet aşamasına geçmesi gerekir.

Beden olarak yapılan eylemler de birer niyet olduğu için sözlü olan unutulsa dahi sorun olmayacaktır. Kandilde Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir? Ama ibadetini yerine getiren kişinin huzur hissetmesi ve ibadetinden emin olması için sözlü niyete de dikkat etmesi, kandil gününün bereketini çekmek için doğru sözcükleri kullanması gerekir.

Böylece, niyet edilirken ilk sıraya istekler getirilerek bir dua kısmı oluşturulmalıdır. Hangi alanda, hangi konuda edilecek dua varsa kişi önce kendisi için daha sonra da yakın çevresi için dualarını okumaya başlar daha sonra ‘Niyet ettim Allah’ım senin rızan için kandil gününde oruç tutmaya, dualarımızı bugünün yüzü suyu hürmetine kabul et’ denerek sözlü niyet de tamamlanır.

Kimler Niyet Etmeli?

Oruç ibadetini mecburiyetten veya gönüllü olarak yerine getiren insanların niyet etmesinin önemi açıklanmıştır. Bunun yanında niyet etmesi kesin gereken insanlar da vardır.

Bu bakımdan niyet etmesi gerekenler:

  • Hastalıklarından dolayı bir süre oruç tutup bir süre tutamayan kişiler, hangi günlerde oruç tutacaklarsa diğer günlerden ayırmak için niyet etmelidir. Böylece oruç için emin olamayan ve kendisini hazırlayamayan zihin hazırlanacak, ibadetin şekil şartı yerine getirilmiş olacaktır.
  • Oruç tutmak niyetiyle uyanmasına rağmen sözlü niyet aklına gelen kişilerin çevresindekilere hatırlatma yapması ve kendisinin de gereken sözleri söylemesi gerekir.
  • Yaşlılık sebebiyle her gün oruç tutamayacak olanlar
  • Sahur beslenmesi yapmayacakları için uyumadan önce hazırlıklarını tamamlayacak olanlar şeklindedir.

Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Farz olan oruç ibadeti içerisinde yer alan kandilde edilecek niyet ile içten gelerek başka bir dönemdeki kandil zamanında edilecek niyet aynı olamaz. Çünkü Ramazan ayı içerisinde oruç farz kılınmıştır ve gereken şartları sağlayan kişinin sahur vaktinde uyanması, yemeğini yemesi ve oruç tutmak için hazırlıklar yapıyor olması bile kalben niyet ettiğini gösterecektir.

Ayrıca otuz gün gibi uzun bir sürecin farz oruçla geçirilecek olması, bir gün hatırlansa diğer gün unutulabilmesine neden olmuştur. Hal böyle olduğundan dolayı Ramazan ayı kandillerinde sözlü niyet yapılırsa güzel olacakken, yapılmamış olması orucun kabul olmayacağı anlamına gelmez. Kandilde Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir? Diğer dönemlerdeyse niyet orucun farzı olduğu için niyet edilmesi unutulduğunda oruç da kabul olamayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu