İzotop Taraması Nedir-İzotop Taraması Zararları

İzotop taraması nedir, izotop taraması zararları, izotop taraması neden yapılır, nelerdir, izotop taraması nasıl yapılır vb.. en merak edilen konular için aliskanlik.com

İzotop Taraması Nedir

İzotop taraması, vücudun resimlerini üreten tıbbi bir prosedürdür. İşlem sırasında radyoaktif bir madde emilir. Bu madde taranan vücudun alanına göç eder. Fotoğraf oluşturmak için özel bir kamera ve bilgisayar kullanılır. Kullanılan izotop veya radyoaktif madde ve prosedür, hedeflenen vücudun bölümüne bağlı olarak biraz değişir.

İzotop taramaları, radyoaktif ajanlar en aktif dokulara çekildiğinden, teşhis koşullarında etkilidir. Bu, doktorların inaktif dokuya karşı aktif ve sağlıklı dokunun net bir resmini görmesini sağlar. Hücre aktivitesi az olan alanlara soğuk lekeler denirken, etkinlik alanlarına sıcak noktalar denir. Sıcak noktalar görüntü üzerinde kırmızı, soğuk noktalar mavi gibi görünüyor.

İzotop Taraması Nasıl Yapılır

İzotop taramasındaki ilk adım izotopu vücuda aktarmaktır. Bu, damara enjekte etme, inhalasyon veya izotop içeren bir sıvının içilmesi gibi çeşitli yollarla yapılır. Kullanılan izotop türü ve vücuda girme şekli, hedeflenen vücut bölümüne bağlıdır.

İzotop taramalarıyla üretilen görüntüler gama ışınlarından yapılır. Gama ışınları, hastanın içindeki radyoaktif madde tarafından verilir. Bu ışınlar özel bir kamera ile çekilir ve daha sonra bir bilgisayara gönderilir. Bilgisayar, kamera tarafından sağlanan farklı gama ışınlarının yoğunluklarını kullanarak bir resim oluşturur.

İzotop Taraması Neden Yapılır

İzotop taraması yapılma nedenleri , kemik, akciğer, tiroid ve böbrek görüntüleri oluşturmak için kullanılır. Prosedür, bu organların her birindeki etkinliğe erişir. Örneğin, tarama tiroidinde etkinlik kümeleri gösteriyorsa, bezin hiperaktivitesine dair kanıtlar vardır.

Bu prosedür için çok az hazırlık gereklidir. Her birinin doktoru veya hastanesi ayrıntılı talimatlar verecektir. İzotop alındığında, daha sonra hedef vücut bölümüne ulaşması zaman alır. Organa ulaştığında resimler çekilir. Çekilen resimlerin miktarı kişinin durumuna göre değişir. İzotop taramaya sahip olmak birkaç saat sürebilir.

İzotop Taraması Zararları

İzotop taramasına tabi tutulmak için çok az risk söz konusudur. Hamile kadınlar fetüs veya çocuğu radyasyona maruz bırakma riskinden dolayı işlem yapmamalıdır. Gebe veya emziren kadınlar dışında, endişeye gerek yoktur, çünkü radyasyon miktarı hasara neden olacak kadar önemli değildir. Radyoaktif madde doğal olarak birkaç gün içinde vücudun dışına atılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu