Ev Kiralamalarında Dikkat Edilecek Hususlar
Ev Kiralamalarında Dikkat Edilecek Hususlar Günlük hayatın en önemli ve zorunlu ihtiyaçlarından biri ev. İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmeleri konusunda gıdadan sonra ev gelmektedir. Başınızı sokacak bir ev ve bütçenizi sarsmayacak kadar uygun kiralık ev arayışında olanlar, ev kiralama konusunda araştırmalar içerisinde olmaktadır. İhtiyaçları karşılamak için aranan ve size en uygun kiralık evi bulmak kolay değildir. Kiralık ev arayan kişi, kiralamak istediği ev hakkında sormak istediği soruları önceden hazırlaması gerekir. Konut kıyaslamasında kiralayacağınız ev ile ilgili bütün detayları öğrenerek not alın. İlk etapta hoşunuza giden bir ev, daha sonra öğreneceğiniz sorunlarla canınız sıkılabilir.
Ev Kiralamalarında Dikkat Edilecek Hususlar
Evin yan, alt ve üst komşuları hakkında ve evin akma gibi durumlarını sorgulayarak tesisat borularını ve pencereleri inceleyerek bilgi alabilirsiniz. Ev Kiralamalarında Dikkat Edilecek Hususlar Bulmuş olduğunuz kiralık evin bölgesinde biraz gezip ailenizin ve sizin yaşam tarzına uygunluğu, ihtiyaçlarınızı giderecek Pazar, okul, cami, market ve toplu ulaşım araçlarının olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kiralayacağınız ev hakkında komşulardan da bilgi alabilirsiniz.
Evi Kiralamaya Karar Verdiyseniz
Bulmuş olduğunuz evi kiralamada karar verdiyseniz ilk önce kira sözleşmesini imzalayacak kişinin gerçek ev sahibi olmasına dikkat ediniz. Bazı durumlarda vekil kullanma durumu da olmaktadır. Bu durumda kira sözleşmesine imza atacak kişinin, mal sahibinin yasal vekili olup olmadığını araştırmanız gerekir.
Kiralayacağınız ev ile görülen evin aynı olduğunu kontrol ediniz. Bu gibi durumlarda bazen hileli yollara başvurulmaktadır. Bu duruma düşmemek için evin tapu kayıtlarını inceleyerek evin numarası, evin adresi ve kira sözleşmesinde belirtilen adresler yani bilgilerle aynı olmasına dikkat edilmelidir. Kiralanacak evin ısınma sorunu varmı yokmu, yakıt giderlerine ne kadar ödeme yapıldığını öğrenmek önemlidir. Kiralanan ev için bir depozito ödemesi yapılacaksa, depozito miktarını kira sözleşmesine yazmayı unutmayın. Sözleşmenin hukuka uygunluğuna dikkat ediniz. Kiralanan ev veya gayrimenkul için kira sözleşmesini noter huzurunda yapılması veya gerekirse tapu kaydına bununla ilgili şerh konulması gerekir.
2 yıl için kullanılacak kira artış miktarının öncesi kira kontratına yazılması kiracıyı mağduriyetten kurtarır. Kiracı evin kirasını elden ödeme yerine banka ödemesi ile yapması uygun olur. Banka dekontu kiracıyı mağduriyetten kurtardığı için kiracıyı koruma altına alır.
Ev Kiralanırken Dikkat Edilecek Hususlar
- İnceleme yapmadan ve evi görmeden kiralamayın
- Kesinlikle ev sahibi ile kira kontratı yapınız.
- Yapılacak kira kontratında kira artış oranını net olacak şekilde belirtin.
- Kiralanacak evde noksan bir durum varsa kira sözleşmesinde belirtin.
- Kombi ve şofben gibi aletlerin çalışır durumda olup olmadıklarını kira sözleşmesinde belirtin.
- Ev sahibine verilen depozitoyu ve eve yapılacak masraflar kira sözleşmesinde mutlaka olmalıdır.
- Ödenecek aidatları öğrenip kira sözleşmesine yazdırın. Ev Kiralamalarında Dikkat Edilecek Hususlar yazımız sizlere faydalı olacaktır sevdiklerinizle paylaşmanızı isteriz sevigler.