Tunceli Turistik Yerler-Tunceli Gezi Rehberi

Tunceli turistik yerler, Tunceli gezi rehberi, Tunceli gezilecek yerler, Tunceli hakkında her şey, Tunceli’de nereler gezilir vb.. Tunceli hakkında bilgi için alışkanlık

Tunceli gezilecek yerler listemizde, şehirde gezip görülebilecek doğal ve tarihi güzelliklere yer vermeye çalışsak da, özellikle tarihi yapıların önemli ölçüde tahrip olduğunu söylemek gerekir.

Anadolu’nun tamamı gibi farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde bulunan tarihi yapılar, gerek terör ve gerekse bakımsızlık sebebiyle yok olmaya yüz tutmuştur. Misafirperver bir halka sahip olan Tunceli’de, farklı kültürlerin izlerine yine de rastlamak mümkündür.

Tunceli okuryazar oranı ile Türkiye sıralamasında ilk sırada yer alan şehir, uzun yıllar boyunca terör belasının kıskacında kalmış ve fazla gelişme sağlayamamıştır.Tunceli hakkında her şeyi sizler için yazdık.

Tunceli Turistik Yerler

Tunceli’de turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerleri sizler için araştırdık.

1.Baysungur Camii

Şehrin önemli tarihi yapılarından biri olan Baysungur Camii, şehirdeki Osmanlı medeniyeti eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Kesme taş işçiliği en iyi şekilde yansıtan tarihi yapı, 1572 yılında inşa edilmiştir. 3 kubbesi bulunan Baysungur Camiinin giriş kısmındaki el işçiliği, ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

2.Çelebi Ali Camii

Tunceli’nin Pertek ilçesi sınırlarında bulunan Osmanlı yapıları arasındaki Çelebi Ali Camii, moloz ve kesme taş kullanılarak dikdörtgen planlı ile yapılmıştır. Sivri kemerli pencerelere sahip olan tarihi caminin yapım yılı 1570 olup, Çelebi Ali tarafından hayır olarak yaptırıldığı bilinmektedir.

3.Pülümür Çayı Vadisi Ve Ağlayan Kayalar

Tunceli’nin muhteşem güzellikleri arasında yer alan Pülümür Çayı Vadisi, çeşitli doğa sporlarının yapılması için son derece elverişli bir yerdir.

Vadi içerisinde bulunan ağlayan kayalar, özellikle bahar aylarının gelmesi ile birlikte çözülen buzlar sebebiyle su aktığı için bu isimle anılmaktadır. Muhteşem bir görsel şölene şahitlik etmek istiyorsanız Pülümür Çayı Vadisi ve ağlayan kayaları mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

4.Munzur Vadisi Milli Parkı

1971 yılında milli park statüsü kazanan Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde farklı türlerde bulunan bitki ve hayvanlar, bölgenin daha ilgi çekici hale gelmesini sağlamaktadır.

Özellikle yaz aylarında bölge halkının en önemli ziyaret alanlarından biri olan milli park, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ziyaret edilebilecek doğal güzellikler arasında bulunmaktadır.

5.Çemişgezek Kalesi

Urartular döneminden kaldığı tahmin edilen Çemişgezek Kalesinin hakkında, net bilgiler bulunmamaktadır. Büyük bir kısmı zarar gören tarihi kale, özellikle tarihi araştırmalar yapan kişiler tarafından ziyaret edilmektedir.

6.Yusuf Ziya Paşa Köprüsü

Tahar çayı üzerinde bulunan ve Çemişgezek ilçe sınırlarında yer alan tarihi köprü, özellikle Osmanlı dönemi eserlerine meraklı olan kişilerin Tunceli gezilecek yerler listesinde yer almaktadır.

Birçok bölgeye kolay ulaşım sağlamak amacıyla Yusuf Ziya Paşa tarafından 1807 yılında hayır olarak yaptırılan tarihi köprü, Tahar köprüsü ya da Çemişgezek köprüsü isimleriyle de anılmaktadır. Yapıldıktan yaklaşık 50 yıl sonra hasar gören tarihi köprü, dönemin Diyarbakır Valisi tarafından 1856 yılında tamir ettirilerek günümüzdeki halini almıştır.

7.Dereova Şelalesi

Tunceli’de gezilecek yerler denildiğinde doğal güzelliği ile akla ilk gelen yerlerden biri olan Dereova Şelalesi, deyim yerindeyse doğanın kalbinde yer almaktadır.

Burayı ziyaret edenlerin genel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, şelale çevresine birçok sosyal tesis yapılmıştır. Diğer yandan şelale çevresinin kampçılık için oldukça elverişli yapıya sahip olması, özellikle hava şartlarının uygun olduğu dönemlerde insanların burayı daha fazla ziyaret etmesine sebep olmaktadır.

8.Elti Hatun Türbesi

Bu türbenin en önemli özelliği, hiç şüphesiz ki Akkoyunlu Hükümdarı olan Elti Hatun’a ait olmasıdır. Amansız bir hastalığa yakalanan Elti Hatun, abisinden istek niteliğinde bir vasiyette bulunur.

Elti Hatun abisine yılandan korktuğunu söyleyerek, öldüğünde kendisini toprağa gömmemesini ister. Abisi de bu isteği kabul ederek o öldükten sonra onu toprağa gömmemek için, onun için bir türbe yaptırır. Ancak abisi birkaç yıl sonra türbeyi ziyarete gidip tabutu açtığında, Elti Hatun’a sarılmış büyük bir yılan görür. Bunun üzerine abisi kaderden kaçılmaz diyerek, onu tekrar toprağa gömmüştür.

9.Elti Hatun Camii

Akkoyunlu Hükümdarı Elti Hatun adına abisi tarafından 1252 yılında yaptırılan tarihi cami, ilginç pencere yapısı ve mimarisi ile dikkat çekmektedir. Günümüzde halen ibadet amacıyla kullanılan Elti Hatun Camii, tarihi yapılarda meraklı kişilerin Tunceli turistik yerler listelerinde yer alması gereken yapılar arasındadır.

10.Pertek Kalesi

Tunceli’de bulunan en eski kalelerden biri olan Pertek Kalesi, Osmanlı imparatorluğu zamanında tadilat görmüş olsa da kalenin ne zaman yaptırıldığı hakkında bilgi bulunmamaktadır. Kale Keban Barajı yapıldıktan sonra baraj gölü içerisinde kalmış ve şu anda küçük bir ada görünümü almıştır.

11.Sivdin Köprüsü

Yapım yılına dair bilgi bulunmayan tarihi köprünün, kim tarafından yaptırıldığı hakkında da herhangi bir bilgi yoktur. Ancak köprünün ne zaman yapıldığına dair tarihçiler çeşitli incelemelerde bulunmuş ve köprünün, 12. Yüzyılda yaptırıldığı tahmini yürütülmüştür. Köprü karar deresi üzerinde olup, Çemişgezek ilçesinde önemli bir bağlantı noktası görevi görmektedir.

12.Ulukale Camii

Yine Çemişgezek ilçesinde bulunan tarihi yapılardan biri olan Ulukale Camii, 1793 senesinde yatırılmıştır. Yoğun olarak kesme taş işçiliği ile yapılan caminin mimarisi ve iç süslemeleri, görülmeye değerdir.

Bunların dışında Tunceli gezi rehberi listelerinde yer alabilecek farklı tarihi ve doğal güzellikleri, yorum kısmından ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu