B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır? B12 vitamin eksikliği doktorların en fazla tanı koydukları vitamin eksikliğidir. Özellikle insanlar çok fazla unutmaya başladıkları zaman hemen doktora giderek B12 vitamin eksikliği var mıdır? diye kontrol etmek isterler. Maalesef ki bu vitamin vücutta kendi kendine üretilmiyor. Mutlaka beslenme yoluyla alınması gerekir. Eksikliğinin en önemli belirtisi, unutkanlıktır. Kan hücresi yapımında ve sinir hücresi yapımında B12 vitamini çok önemli bir konumdadır. Eksikliği kansızlığa neden olduğu kadar çok önemli nörolojik rahatsızlıklara da sebebiyet vermektedir.
B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Sağlık teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte B12 vitamini tahlili yapmak çok daha kolay hale gelmiştir. B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Tahlil sonuçlarının bir iki saatte çıkması, toplumun daha bilinçli hale gelmesi, sağlık kurumlarına erişimin kolay olması gibi nedenlerle B12 vitamin eksikliği eskiye nazaran daha az görülür hale gelse de sayısal olarak hala çok ciddi seviyelerde olduğu görülmektedir. Peki, B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?
B12 Eksikliği Belirtileri ve tedavi şekli
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Unutkanlık
- Sarhoş gibi sallana sallana yürümek
- Yüzün soluk renkte olması
- Ellerin sürekli uyuşması
- Ayaklarda karıncalanma hissi oluşması
- Kansızlık ve en önemli belirtisi olarak bilinen unutkanlık.
B12 Eksikliği
Bu vitaminin eksik olmasının en önemli nedeni yetersiz beslenmedir. Ya da yeterli beslenme olduğu halde besinlerin vücutta yeterli bir şekilde emilememesidir. Mide ve bağırsak sisteminde bulunan çok önemli bir madde sayesinde emilmektedir. Mide ve bağırsak sisteminde B12 vitamininin emilimini sağlayan bu madde görevini tam olarak yapamazsa istenildiği kadar sağlıklı beslenin B12 vitamin eksikliği yaşarsınız. Tedaviye başlamadan önce mutlaka mide rahatsızlığı olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu vitamin %90 hayvansal gıdalarda bulunur. Eksikliği ise daha çok vejeteryan beslenmeyi tercih eden kişiler de görülmektedir.
B12 Eksikliği Tedavisi
Yapılan tahliller sonucu ciddi anlamda B12 vitamin eksikliği görülen kişilere ilk olarak deri altından enjekte edilen B12 iğneleri reçete edilir. B12’nin deri altında enjekte edilmesi ile kısa sürede depolar dolmaktadır. İğneye alternatif olarak kana daha hızlı karıştığı için dil altı B12 vitamin takviyeleri daha etkilidir. 3. alternatif yöntem ise su birlikte yutulan tablet şeklindeki vitamin takviyeleridir. Nörolojik hastalıklara sahip olan kişiler özellikle Parkinson hastalarının düzenli olarak B12 vitamini kullanmaları nöroloji doktorları tarafından tavsiye edilmektedir.
B12 vitamini gerçekten de dışarıdan takviye olarak alınması gereken önemli bir vitamindir. Ancak vitamin değerlerimiz olması gereken seviyelerde ise dışarıdan taksiye alınmasına gerek yoktur.
Odaklanma sorunu yaşayan, yeni öğrendiği bir bilgiyi çok çabuk unutan, kronik yorgunluk ve kronik halsizlik yaşayan kişiler dikkatli olmalıdır, B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır? çünkü bütün bu belirtiler B12 vitamin eksikliğine işaret ediyor olabilir.