En Çok Kaza Yapan Uçak Firmaları-Tehlikeli Hava Yolu Şirketleri
En çok kaza yapan uçak firmaları, uçak firmaları, hava yolu firması, en fakir havayolu şirketi, en tehlikeli havayolu şirketleri vb..ilgin. bilgiler için aliskanlik.com
En Çok Kaza Yapan Uçak Firmaları
Her en kadar uçak yolculukları araba yolculuklarına oranla daha güvenli olarak görülse de havada karşılaşılacak bir tehlikeden kurtuluş yerdekine göre çok daha az bir ihtimal. Bu sebepten dolayı uçak yolculukları için de tehlikeli olmasa da daha ölümcül demek doğru olacaktır. Elbette uçak firmaları işlerini nasıl yaptıkları da tehlikeli olma konusunda etkili. Pek çok hava yolu firması sadece tek bir uçakları düştüğü için finansal olarak zor durumda kalarak kapandılar. Bu yüzden uçuş güvenliğine çok daha önem vermeleri gerekmekte. Bu yazımızda n tehlikeli havayolu şirketleri hangileridir ve en çok kaza yapan uçak firmaları hangileri olduğuna bir göz atacağız.
10.Daallo Hava Yolları
Afrika merkezli hava yollu firmalarını kullanmak dünyanın diğer bölgelerindeki firmalarla uçmaya göre daha tehlikeli sayılabilir. Bunun sebebi ise firmaların dışında gelişen uçak kaçırma ya da bombalı saldırılardır. Bu bölgede devam eden savaşlar her zaman için hava yollarını tehdit etmiştir. Bu hava yollarından bir tanesi de Daallo Hava Yolları. Dünyanın diğer bölgelerindeki pek çok büyük hava yolu firması ile boy ölçüşebilen bir nitelikte olan Daallo Hava Yolları’nın şimdiye kadar yapmış olduğu sadece 3 ölümlü kaza bulunuyor. Bu kazalardan en bilineni ise 2016 yılında yolculardan bir tanesinin üzerindeki bombayı patlaması sonucunda meydana gelen kaza oldu. Ancak ne şanstır ki patlama sonrasında koca uçağın düşmesi yerine sadece bir yolcu açılan delikten aşağı düştü. Bu olay bile Daallo Hava Yolları’nı kullanmadan önce düşünmemize yeter.
9.Blue Wing
2002 yılında Surinam merkezli olarak kurulan Blue Wing eski Rus uçaklarını kullanmasıyla biliniyor. Buna bir de dikkatsiz pilotlar eklenince kaza yapma oranı da oldukça yüksek bir şirket. 2008 yılında iniş sırasında bir uçak dağın yamacına çarptı. Ancak bu olayda daha enteresan ve korkutucu olan durum ise uçağın iniş denemesini pistin üzerinde başka bir uçak olmasına rağmen yapmaya çalışması. Başarılı olamayıp tekrar havalanırken dağa çarpıp parçalanan uçakta 19 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Çok geçmeden 2010 yılında Blue Wing bir kazaya daha karıştı. Bu kazada da uçakta bulunan 8 kişinin tamamını hayatını kaybetti. Bu kaza sonrasında Avrupa ülkeleri Blue Wing Hava Yollarına ait uçakların kendi ülkelerine inişini yasakladılar. Bu yasak halen devam etmekte.
8.SCAT Hava Yolları
İstikrarlı bir şekilde sorunlar yaşayan bir diğer hava yolu şirketi ise SCAT Hava Yolları. Şirketin sürekli olarak sorunlar yaşaması ve tehlike yaratması Avrupa ülkelerinin bu hava yolu firmasını da yasaklamasına yol açtı. Öyle ki iniş sırasında uçakların lastiklerinin patlaması ya da kalkış sırasında uçakların havalanmada sorunlar yaşaması en çok görülen olaylardı. Ancak sürekli olarak görülmesi firmanın uçaklarına bakım yapma konusundaki zaafını da ortaya koyuyordu. En enteresan kazalarından bir tanesi ise 2013 yılında Almaata havaalanına inişi sırasında gerçekleşti. İniş denemesindeki uçak piste tam bir kilometre uzaklıkta bir bataklığa düştü ve uçakta bulunan 18 kişi hayatını kaybetti. Bu olay bile Avrupa ülkelerinin SCAT hava yollarını yasaklamasına yetti. 2018 yılında yine Almaata’ya bir iniş sırasında uçağın kuyruk kısmı piste hızlı bir şekilde vurdu. Neyse ki bu olayda herhangi bir can kaybı olmadı. Ancak genel anlamda yaşananlar firmaya olan güvenin neredeyse yok olduğunu gözler önüne sermekte.
7.Nepal Hava Yolları
Nepal hava Yollarını diğer hava yolları şirketlerinden biraz ayrı tutmak gerekiyor. Karıştığı pek çok ölümlü kaza olmasına rağmen, firmanın dünyanın en zorlu ve yüksek dağlarla kaplı bölgesinde hizmet vermesi işinin de zor olduğunu gösteriyor. Nepal hava Yolları şu anda kadar tam 16 ölümcül kazaya karışmış bir şirket. Elbette bütün bu kazaların sebebi coğrafi etmenler değil. Hatta uçuş sırasında pilotların öldürülmesi dahi etkenler arasında. Firma 2014 yılında 18 kişinin hayatını kaybettiği bir kazaya karıştı. Bu kazada uçak dağlık bir alana düştü. Yaklaşık 50 yıllık bir hava yolu şirketi olan Nepal hava Yolları da şu anda Avrupa’da yasaklı hava yolu şirketleri arasında bulunuyor.
6.Susi Air
Endonezya merkezli bir hava yolu şirketi olan Susi Air’in sicili 12 ay içinde 3 kazaya karışması yüzünden oldukça kabarık. Amerikan hükumeti kendi vatandaşlarını bu hava yolunu kullanmamaları için özellikle uyardı. Bu olay aynı zamanda firmanın dünyada da tanınmasına sebep oldu. Hava yolları bir şekilde karıştığı kazaların bilinmesinin önüne geçmeyi yıllar içinde başarmış ve bu yüzden kendi bölgesinde hala yolcu taşımacılığına sorunsuz olarak devam etmekte. Bunun yanı sıra Susi Air pilotlarının uçuşları sırasında eroin kullandıkları da biliniyordu. Yolcular bu duruma şahit olsalar da kimsenin konuyla ilgili çok fazla sesi çıkmıyordu.
5.Tara Air
Nepal’de hizmet veren bir başka şirket ise Tara Air. Yine coğrafi koşullar sebebiyle pek çok kazaya karışan firma ilginç olarak 6 tane kısa mesafe iniş-kalkış yapabilen uçağa sahip. Bu uçaklar jet uçaklarına göre daha güvenli ve daha yavaş uçan uçaklar olsa da karıştıkları kaza sayısı az değil. 2009 yılında kurulan Tara Air, 2019 yılına kadar beş kazaya karıştı. Meydana gelen bu kazaların ikisi diğerlerinden daha öne çıkmakta. Bu iki kazada toplam 45 kişi hayatını kaybetti. Sadece altı adet uçağı bulunan şirketin 2 ölümcül kazaya karışması sicilinde önemli eksi olarak yerini aldı.
4.Kam Air
Coğrafi ve politik sebeplerden dolayı uçuşu zor olan bir diğer hava yolu şirketi ise Kam Air. Afganistan merkezli uçan Kam Air bu bölgede var olan savaş ortamı nedeniyle güvenli uçuşlar yapabilen bir hava yolu şirketi olarak görülmüyor. Firma sürekli olarak Taliban ve diğer suç patronları ile uğraşmak zorunda kalıyor. Bununla birlikte yerel ufak çeteler dahi bu hava yolu firmasına sürekli olarak zorluk çıkardılar. Hatta çeteler uyuşturucu kaçakçılığı yapmak için Kam Air’i tehdit etmeye başladılar ve uyuşturucuları taşımazlarsa uçakları düşürmekle tehdit ettiler. Bütün bunlara rağmen Afganistan pazarının şu anda %90’ı Kam Air’e ait. Hava yolu şirketi aynı zamanda en çok vergi veren Afgan şirketleri arasında üst sıralarda yer almakta. Ancak ne olursa olsun 2005 yılında karıştıkları ve 104 kişinin hayatını kaybettiği kaza şirketin her anlamda güvenli olmadığını hatırlatıyor.
3.Lion Air
20 yıldır faaliyet gösteren Endonezya merkezli Lion Air’in bu süreçte 8 uçağı çeşitli kazalar geçirdiler. Ancak uçakların tamamı bir şekilde onarılarak tekrar uçuşa verildi. Son olarak 2019 yılında Boeing 737 MAX model bir uçak düştü ve bu kazada 189 kişi hayatını kaybetti. Ancak kısa bir sonra meydana gelen ve aynı model uçağın düştüğü Etiyopya Hava Yolları kazası, suçun Lion Air’de değil Boeing 737 MAX modelinde olduğunu ortaya koydu. Bu iki kazadan sonra dünya genelindeki tüm hava yolları ellerinde bulunan Boeing 737 MAX modellerini geçici olarak uçuşlardan geçtiler. Lion Air’in asıl ünlü olduğu konu ise pilotlarının uçuş sırasında sürekli olarak eroin kullanmaları. Bu durum davranışlarını da etkilediği için pilotlar yolcuların gözü önünde sürekli olarak garip davranışlar gösteriyorlar. Bu uyuşturucu kullanımı o kadar çok ayyuka çıkmıştır ki pilotların genelinin sabu-sabu olarak da bilinen kristal met kullandıkları bile bilinmektedir. Lion Air ile uçuş yapan tecrübeli pilotlardan bir tanesi de yaptığı açıklamada Lion Air pilotları için uyuşturucu kullanmanın bir yaşam şekli olduğunu ve uçuş öncesi rahatlama amacıyla uyuşturucu kullandıklarını açıklamıştır. Bu durum bile başlı başına Lion Air ile uçmanın ne kadar tehlikeli olduğunu bizlere göstermekte.
2.Merpati Nusantara Hava Yolları
1962 yılında Endonezya merkezli olarak kurulan Merpati Nusantara Hava Yolları geçen süre zarfında bilinen en az 50 kazaya karıştı. Son olarak 2013 yılında ölümcül bir kazaya karışan firmanın bu kazası sonunu da getirmiş oldu. Şirket kapanmadan hemen öncesinde Avrupa’da yasaklandı. 2014 yılında iflas eden şirketin o zamanki borcu 734 milyon doları buluyordu. Ancak iflas etmesine rağmen yakın gelecekte yeniden uçmayı hedefleyen bir hava yolu şirketi. Eğer bunu başarabilirsen ne kadar yolcu uçurabilir bu da ayrı bir konu.
1.Ariana Afghan
1955 yılında Afganistan merkezli olarak kurulan firma bugüne kadar gelmeyi başaran firmalardan bir tanesi. Firma tarafından söylenebilecek en enteresan bilgilerden bir tanesi ise Kam Air’in %90 gibi ezici bir Pazar üstünlüğü olmasına karşın Ariana Afghan’ın kendisini Pazar lideri olarak ve Afganistan’ın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi olarak görmesi. En çok kaza yapan uçak firmaları arasından bulunan Şirket 12 noktaya sadece 4 uçakla uçuş yapıyor ancak filoyu biraz daha genişletebilmek adına sürekli olarak çalışmalara devam ediyorlar. Firma şu anda sekizi ölümlü olan toplam 27 kazaya karıştı. 1969 yılında karıştıkları bir kazada Boeing 727 model uçak iniş yaparken bir eve çarptı ve kazada uçakta bulunan 48 kişinin tamamı hayatını kaybetti. 1998’de yine bir 727 dağa çarptı. Bu kazada da 45 kişi hayatını kaybetti. Bu olayların dışında 1988 yılında bilinen bir kazaları daha bulunuyor. Ancak firma bu kazanın olmadığını iddia etmekte. Ariana Afghan’ın en çok karşılaştığı riskler arasında çete ve terör örgütlerinin roketlerine hedef olma olasılığı da bulunmakta.