Duygusal Sağlık İçin Edinmeniz Gereken 10 Basit Alışkanlık
Duygusal sağlık nedir, zihinsel duygusal sağlık, fiziksel sağlık, sosyal sağlık vb.. konularda bilgi edinmeniz için gerekli 10 basit alışkanlık
Duygusal Sağlık İçin Edinmeniz Gereken 10 Basit Alışkanlık
Duygusal sağlık, sadece duygularımızı değil, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı da doğru bir biçimde yönetebilmemiz için büyük bir öneme sahiptir. Amerika’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, insanların %20’ye yakın duygusal sağlık sorunu yaşamaktadır.
Duygusal sağlık ile ilgili yaşanan sorunlar, strese, üzüntüye, yorgunluğa, gerginliğe ve öfke patlamalarına neden olmaktadır. Bu tür sorunlardan kurtulmak için kazanacağımız 10 basit alışkanlık, duygusal sağlığımızı destekleyecektir.
1-) Konuşun
Bastırılmış duygular, bugün olmasa bile yarın büyük sorunlar yaşanmasına neden olacaktır. Bu nedenle bir terapistle olmasa dahi, rahatlıkla sıkıntılarımızı konuşabileceğimiz bir arkadaşımızla veya ailemizden biriyle konuşun. Bu konuşmalardaki maksat, illaki sorunları çözmek değil, duygusal rahatlamayı sağlamaktır.
2-) Yazın
Hissettiğiniz olumsuz duyguları bir deftere yazın. Yapılan araştırmalar, yazmanın insanı psikolojik açıdan rahatlattığını ortaya koymuştur. Anlatamadığınız durumlarda duygularınızı bir deftere yazın.
3-) Duygusal Sağlık İçin Doğaya Çıkın
Doğanın, zihinsel duygusal sağlığı, duygusal sağlık, beden ve ruh sağlığı açısından iyileştirici bir etkiye sahip olduğu pek çok araştırma ile ortaya konulmuştur. Fırsat buldukça, iş hayatınızla, aile ve özel yaşantınızla ilgili sorunları geride bırakarak doğada yürüyün. Ağaçların güzelliği, yeşilin her tonu, kuşların cıvıltısı, göreceksiniz çok iyi gelecek.
4-) Eğlenceye Zaman Ayırın
Arkadaşlarınızla birlikte, konsere, tiyatroya, sinemaya, dansa veya başka bir eğlenceye zaman ayırın. Kendinizi ihmal etmeyin, eğlenmek sizin de hakkınız.
5-) Kendinizi Affedin
İnsan en çok da kendini affetmekte zorlanır. Hepimiz insanız ve hatalar yaparız. Duygusal sağlık açısından önemli bir diğer şey de kendimizi affederek duygusal acılarımızı dindirmektir. Hatalarınızla ve kusurlarınızla bir bütün olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın ve kendi yakanızdan düşün.
6-) Duygusal Sağlık İçin Egzersiz Yapın
Fiziksel rahatsızlıkların neredeyse tamamının altında psikolojik sorunlar yatmaktadır. Düzenli egzersiz ve spor yapmak, duygusal sağlığı da destekler. Yürüyün, koşun, bisiklete binin, hafif egzersizler yapın. Egzersiz yapmak ayrıca, iş hayatının getirdiği stresi de üzerinizden atmanıza destek olacaktır.
7-) Yardım Edin
İmkanınız ölçüsünde başka insanların yardımına koşun. Bu illaki maddi yardım olmak zorunda da değil. Bir huzur evi ziyareti, bir yetimin başını okşamak bile duygusal sağlığınıza çok iyi gelecektir.
😎 Seyahat Edin
İllaki uzak şehirlere olmak zorunda değil. Bulunduğunuz şehrin daha önce görmediğiniz bir beldesine, bir köyüne, bir mesire alanına yapacağınız seyahat bile duygusal sağlığınızı destekleyecektir.
9-) Yeni Bilgiler Öğrenin
Bir kursa yazılın. Bu dil kursu, herhangi bir hobi, bir sanat dalı veya müzik kursu olabilir. İnterneti sadece sosyal medyada gezinmek için değil, yeni bilgiler edinmek için de kullanın. Yeni bilgiler öğrenmek duygusal, zihinsel sağlığınızı ve sosyal sağlığınızı destekleyecektir.
10-) Duygusal Sağlık ve Beden Sağlığı İçin Yeterince Uyuyun
Yetişkin bir insan için gerekli olan uyku süresi 8 saat civarıdır. Mümkün olduğunca bu sürenin altına düşmeyin ve büyüme hormonlarının yoğun olarak salgılandığı 23.00 ila 02.00 arasında uykuda olmaya bakın. Uykudan önce mavi ışık yayan cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi ekranlardan uzak durun.
Duygusal sağlık açısından bütün bu basit alışkanlıkların kazanılması, hayatımıza pozitif katkılar sağlayacaktır. Duygusal sağlığın düzene girmesi, doğal olarak fiziksel sağlığımızı da destekleyecektir. Hayat bize bahşedilen en büyük ve en önemli hediye. Hem kendi sağlığımızı korumak hem de sevdiklerimizi üzmemek adına kendimize maksimum derecede dikkat etmemiz gerekir.
Bizim yaşayacağımız ruhsal ve fiziksel sağlık sorunları, ister istemez aile üyelerimizi ve sevdiklerimizi de etkileyecektir. Yukarıda sıralamış olduğumuz çok basit alışkanlıkları kazanarak, sağlıklı bir hayat sürdürmemiz elbette mümkündür. Sizce de sağlığımız için çok küçük fedakarlıklarda bulunmaya değmez mi? Nihayetinde geri dönüşü yine bize fayda sağlayacak…