Bir Daha Deprem Olacak Mı?

Bir Daha Deprem Olacak Mı? Büyük Kahramanmaraş depreminin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor. Ülkemizin birçok eyaletinde artçı sarsıntılar devam ediyor. Vatandaşlar büyük bir şehirde büyük bir deprem olacağından endişe duyuyor. Şubat ayının sonlarına doğru vatandaşlar Mart ayında daha büyük depremlerin beklenip beklenmediğini kontrol ediyor. Konuyla ilgili birçok teori ortaya atıldı ancak vatandaşlar resmi kaynaklarla ilgileniyor. Kahramanmaraş’taki depremi önceden bilen Nazi Görürden İstanbul’a korkunç uyarı: “500 binden fazla insan can güvenliğini kaybetti.” Dr. Naci Görür, dikkatini Marmara bölgesine çevirdi. Görür, Marmara’nın tehdit altında olduğunu belirterek, “İstanbul’daki binaların yüzde 75’i bir sonraki depremde ayakta kalamayacak. 500 binden fazla insan geçimini sağlayamadı.

Bir Daha Deprem Olacak Mı?

Uzmanlara göre Mart ayında artçı sarsıntılar bekleniyor. Ancak büyük deprem ile ilgili resmi bir açıklama yok. Mart ayında İstanbul’da büyük bir deprem olacağına dair sosyal medyada yapılan paylaşımlar doğru değildir. “Deprem Peygamberi” lakaplı ünlü deprem uzmanı Frank Hoogerbeetz, Kahramanmaraş merkezde meydana gelen depremi 3 gün önce sosyal medya hesaplarından öğrendi, ancak farklı bir açıklama yaptı. Hoogerbeetz, 3 veya 4 Mart’ta Dünya, Merkür ve Satürn yaklaştığında dünyanın depremler yaşayabileceğini söyledi. Hoogerbeetz, “7 büyüklüğünün veya 8 büyüklüğünün çok üzerinde sismik olaylara sahip olabiliriz.” Dedi.

Bir Daha Deprem Olacak Mı?
Bir Daha Deprem Olacak Mı?

Maraş Depremi ve Sonrası

6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden haberi olan Frank, depreme üç gün kala Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde merkez üsleri bulmuştu ancak tahminleri depreme bir tane daha ekledi. “Deprem Peygamberi” lakaplı ünlü deprem uzmanı Hooger Beetz, Mart ayının ilk haftasında yeni bir deprem olabileceğini iddia ederek gündeme geldi.

Bu iki büyük depremin ardından gelen 6lık büyüklükte olan Hatay depremi de artçı bir deprem değil başlı başına bağımsız bir deprem olarak açıklandı. Bundan dolayı olan depremler de artçı olarak bilindi. Türkiye’de ilk deprem sonrasında 10.000 e yakın küçük artçı deprem meydana geldi. Beklenen adana fayının enerji biriktirdiği iddiaları ise Prof. Dr. Pampal’a göre asılsız. Pampal adana civarında bulunan ecemiş fay hattını ve Ceyhan fay hattını çok iyi bildiğini büyük bir depreme sebep olabilecek bir depremin oluşamayacağın anlattı. Bunun yanı sıra bazı deprem bilimciler de insanları çoğu zaman korku ve rehavete sürükleyecek açıklamalarda bulundu.  Özellikle enerjinin nerede biriktiği konusunda bilgisi olmayan bazı deprembilimciler ve jeologlar bu konu hakkında fazla ve birbirinden farklı bilgiler verdiğinden halk neye inanacağını şaşırdı. Adana ve Kayseri de beklenen depremlerin yakın zamanda mı yoksa uzak bir zaman diliminde mi olacağı ise merak konusu.

Büyük bir depremden sonra her zaman artçı sarsıntılar olur. Artçı sarsıntılar daha seyrek hale gelir ve zamanla azalır. Bu nedenle, titreşimler tamamen ortadan kalkmadan hasarlı bir binaya girmeyin. Artçı sarsıntılar tıpkı ana şoklar gibidir. Deprem sözleri ile mutlaka sevdiklerinize mesajlar gönderiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu