Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir? Çocuk ve ağaç benzerliğini tek bir çatı altında toplamak için bu iki kelimenin kökenine inmek faydalı olacaktır.

Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Çocukluk, bebeklik ile ergenlik arasında kalan bir zaman dilimidir. İnsan gelişiminin son evresi olmadığı gibi ilk evresi de değildir. İlk evrenin yani bebeklik döneminin başarıyla tamamlanması demek ilk çocukluk ve ikinci çocukluk dönemlerine bir nevi can suyudur.

Ağaç ise küçük bir tohumdan oluşan, fidana evrilen ve en sonunda toprağa devasa kök salan bir canlıdır. Gelişimi insana benzer. Tohum başlangıçta iyi bakılır, iyi sulanırsa ağaç olma seviyesine erişebilir. İyi bakılmadığı takdirde yaprakları solar, filiz vermez.

Çocuk doğduğu ilk andan itibaren sevgiye boğulmak ister. Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir? Annesinin sütüne ve ebeveynlerinin sevgisine ihtiyaç duyar. Ağaç da öyledir. Toprağa ektiğiniz tohumu sulamanız gerekir, ona sevgiyle bakmanız ve ihtiyacı olan her şeyi vermeniz gerekir. Onu iyi bir toprağa ekmenin yanı sıra güneş alan bir yere koymalı ve her gün yanına uğrayarak ona ilginizi vermeniz gerekir. Yani büyümek için her iki canlının da sevgi ve ilgi istemesi aralarındaki benzerlik payını arttırıyor.

Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Çocuğun doğuştan getirdiği bir yeteneği olabilir. Bu yeteneğin ortaya çıkması ise biraz da çevresiyle ilgili bir durumdur. Bu yeteneğe potansiyel diyebiliriz. Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir? İnsanlar çocuğun içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak için uğraşırsa çocuk hem kendisine hem de çevresine bu çabanın meyvelerini verecektir. Ağaç da çocuk gibi yeterli ilgiyi gördüğünde sağlıklı bir şekilde yaprak açar ve sağlıklı bir şekilde meyve verir. Her ikisi de kendi içinde meyve verme potansiyelini taşır. Sadece bunu ortaya çıkarmak çoğunlukla çevreye ait olan bir durumdur. Başka bir örnekle açıklamak gerekirse içi boş bir kalemi ele alalım. Bu kalem istediği kadar ‘kalem’ olarak anılsın. Siz sahipleri ona aç olduğu mürekkebi vermedikçe yazı yazma potansiyelini asla gerçekleştiremeyecektir. Sevgi bazen yuva olmaktır. Bazen ise kucaklamayı gerektirir; ağacı, çocuğu ya da mürekkebi…

Çocuklar meraklı canlılardır. Her şeyi merak edip sorma kapasitesine sahiptirler. İnsanlar bu sorulara kayıtsız kalmaz ve çocuğun merakını giderirse çocuğun öğrenme kapasitesi o kadar artar. Çocuğun öğrenmesi ve merakını gidermesi için zamana ihtiyacı vardır. Ağaç da böyledir. Zaman geçtikçe toprağa daha fazla kök salar. Zaman içinde olgunlaşır, bu yüzden bakımı sabır gerektirir. Aynı şekilde bir çocuğun bakımını üstlenmek de sabır işidir.

Çocuklar duygularını dolu dolu yaşayan canlılardır. Sevinçlerini, üzüntülerini, heyecanlarını ya da şaşkınlıklarını yüzlerinden okumak pek kolaydır. Bazen üzülürler, bazen sevinirler bazen ise heyecandan sağa sola koşturur ve kendisini dizginlemekte zorluk çekerler. Yani ağaç gibi onların da mevsimleri vardır. Çiçek açabilirler. Sonrasında ise açtığı çiçekleri dökebilirler. Yaprak da dökebilirler ve güneşli bir günde yapraklarını tekrardan yeşertebilirler. Hiçbir zaman aynı duygu durumunda kalmazlar.

Yalnızca duygusal anlamda değil fiziksel anlamda da ağaç ve çocuk aynı kalmazlar. Bazı çocuklar kısa boyludur, bazıları uzun. Uzun ağaç da vardır, kısa ağaç da… Gövdesi geniş ağaç da vardır, gövdesi dar ağaç da… Ağaçlar görünüş olarak bazen renk değiştirebilir. Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir? Çocuklar da böyledir. Fiziksel olarak da sabit kalma durumları yoktur. Bitkileri güzel yapan özellik farklılıklara sahip olmalarıdır. Çocukların da bu farklılıklara sahip olması onları güzel kılan bir özelliktir.

Ağaçlar insanlara ihtiyaç duydukları oksijeni verirler. Fakat bunu onu ağaç olma seviyesine getirdiğinizde yaparlar, bir tohumken değil. Aynı şey çocuklar için de geçerlidir. Bir çocuğun eğitimiyle ilgilenirseniz o çocuğun topluma büyük bir yararı olacaktır. İyi yetişmiş bir ağaç insanlara ferah nefes aldırırken aynı şey çocuk için de geçerlidir. İyi yetiştirilmiş bir çocuk gelecekte tüm insanlığa rahat bir nefes aldırabilir.

Ağaçlar güzelliği temsil ettiği için gelecek için umut kaynağıdırlar. Güven verirler. Çocuklar da öyledir. Kalplerindeki iyilik ve güzellikle geleceğe umutla bakarlar. Oldukları gibi görünürler, bu yüzden de güven verici tarafları vardır. Yalan söylemeyi beceremezler örneğin. Her yönleriyle geleceğe umut olurlar. Ayrıca Kızıma Güzel Sözler sayfamızı da ziyaret ederseniz bizi memnun edersiniz.

Ağaçlar güneşli bir gün için gölge demektir. Aynı zamanda rüzgarı da keserler. Erozyonu önler ve kirli havayı temizlerler. Oluşabilecek bazı felaketleri önceden önlerler. Stresli bir şehrin içinde bunalmış insanın çocuklarla geçirdiği vakit de gölge gibidir. Dinlendirici ve huzur vericidir. Kötü geçen günü biraz olsun güzelleştirebilir ya da seyrini değiştirebilir.

Çocuk ve ağaç ya da ağaç ve insan kavramları birbirlerine çok da zıt değildir. Hatta tam tersine birbirlerine oldukça bağlı iki kavramdır. İkisi de yeni bir hayatı, başlangıcı, yolun başını temsil eder. Bir tohumun ağaç olmaya erişmesi için çevreden ilgi gelmesi gerekir. Bir çocuğun da büyümesi, gelişmesi, kendini tanıması ve tanımlayabilmesi çevreden gelen çabaya, ilgiye ve gösterilen değere bağlıdır. Her ikisi de yaşama yön veren iki niteliktir. Bir ağacı kurutmak, yıpratmak, sökmek sizin elinizdedir. Çocuklar da ağaçlardan çok farklı canlılar değillerdir bu konuda. Çocuk ve Ağacın Yetişmesi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir? Ağaç ve çocuk arasındaki benzerlikleri bunlarla açıklayabiliriz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu