Bebeğin İlk Banyosu Nasıl Yapılır- Bebeğe İlk Okunacak Dua
[toc]Bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır, bebeğin ilk banyosunda okunacak dua, bebeğin ilk banyosunda tuzlama, bebeğin ilk suyu nereye dökülür vb.. banyo makaleleri sizler için hazırladık.
Özellikle ilk çocuğun doğumunda bebeğin anne ve babası, bebek bakımı konusunda kendilerine yön verecek, destekleyecek yakınları yanlarında yoksa, üstlerindeki acemiliği atana kadar çok zor bir süreç içinde bulurlar kendilerini. Bebek banyosu nasıl yapılır konulu bu yazımız da hassas davranılması dikkat edilmesi gereken hususlara yazımızda yer vereceğiz. Bebeğin ilk banyosu için doğumu gerçekleştiren uzman ile zaman dilimi hakkında istişare yapılması her zaman için atılacak en doğru adım olacaktır.
Bebeğin İlk Banyosu
Bebeğin ilk banyosu bebeğin göbek bağı düştükten sonra yapılır. Bebeklerde göbek bağı (kordonu) 5-15 gün süre içerisinde düşer. Göbek bağı düşmeden önce banyo yapılması uygun değildir. Göbek bağı kuruduktan sonra düşer. Bebek göbek bağı düşmeden önce banyo yaptırılırsa göbek bağı ıslak kalıp kurumayacağı için çok uzun süre göbek bağı düşmeyebilir. Bebeklerde göbek bağı düşene kadar silme yöntemi ile banyo yaptırılmalıdır.
Bebeklerde Silme Yöntemi İle Banyo
Bebek doğduktan hemen sonra uzmanların da vereceği bilgiler dikkate alınarak ilk bir veya iki hafta boyunca her gün temizlenmeli ve kesinlikle göbek bağı bezin içine sokulmamalıdır. Hijyen açısından bebeğin kordonunun ve kordonun çevresinin de kuru kalması mutlaka sağlanmalıdır. Bu bölgenin nemli kalması enfeksiyon riskinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ilk haftalarda tam anlamıyla banyo yerine lif yardımıyla bebeğin göbek bölgesine dokunulmadan hijyen kısıtlı da olsa sağlanmaya çalışılmalıdır.
Göbek bağı düşmemiş olan bebeklere uygulanması gereken yöntem silme yöntemidir. Silme banyo ile bebeğin tüm vücudu silinerek temizlenir. Bu çeşit banyo için çocuğunuzu düz bir zemine yatırın ve elinize kuru bir bez alın, bezi ılık suya batırın ve kurulayın sonrasında çocuğun bedenini silin. Silerken yüz çevresini ilk, popo çevresini en son silin. Yüz kısmında temizleme yaparken içten dışa ve yukarıdan aşağıya doğru silin. Silme banyo yöntemi uygulanan bebeklerde dikkat edilmesi gereken konuların başında ıslak bezin göbek kordonuna değmemesi ve göbek kordonunun ıslanmaması lazımdır. Eğer göbek kordonu ıslanırsa kuru bir bez alıp kordonu yavaşça kurulayın. Diğer önemli nokta ise bebeği hasta etmemek için ılık su kullanıp, oda sıcaklığını 23-27 ˚c arasında tutun. Ayrıca bebeği yıkamadan önce emzirmeyin veya mama vermeyin. Zira bebeğin banyo yaparken kusma ihtimali olabilir.
Göbek Bağı Düştükten Sonra Banyo
Bebek banyosu nasıl yapılır sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle ihtiyacımız olan malzemeleri bilmemiz gerekmektedir. Bebek için küvet, bebeğin küveti için file, sıcak su, bebeğin banyo sonrasında hemen giyebilmesi için 2 takım giysi, bebek yağı, bebek bezi, bebeğiniz için özel almış olduğunuz vücut losyonu, banyo lifi, sabun, şampuan ve banyo havlusu bebek banyosu için ihtiyacımız olan ürünlerdir. Bebeğinizi yıkamak için kullanacağınız vücut losyonunun, kremlerin, sabun ve şampuanların özellikle yeni doğan bebekler için özel olarak imalatı gerçekleştirilmiş ürünlerden seçilmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerin gün içerisinde rahat ve uzun uyku çekebilecekleri bir zaman dilimi bulunmaktadır. Bu zaman diliminin hemen öncesi onları banyo yaptırmak tercih edilebilecek ideal zaman dilimidir. Banyoda tercih edilecek suyun ısısı iyi ayarlanmalıdır. Bebeğin cildinin hassas olduğu unutulmamalı ve tercih edilecek suyun sıcaklığı 37 – 39 derece arasında ayarlanmalıdır. Bahsettiğimiz banyo küvetlerinin ve bunlara takılan filelerin tercihi suyun sıcaklığının kolay kontrolünü sağladığı için bebeğin üşümesini veya çok sıcak suya maruz kalmasını engelleyecektir.
Bebeğin göbek bağı düştükten sonra bebek sulu banyo yapabilir. Bebek banyosu öncesi hazırlıkların tamamlanması önemlidir.
- Bebeğin yıkanacağı odanın ve küvetin önceden ısıtılması veya ısının sabit tutulması gereklidir. Oda sıcaklığı 23-27˚c lerde olmalıdır.
- Küvetin altına bebeğin üşümemesi ve sert zemine yatmaması için yumuşak havlular yerleştirilmeli.
- Bebeğin üşümesini önlemek ve hızlıca bebek banyosunu tamamlayabilmek için banyo için gerekli malzemelerin hepsi önceden hazırlanmalıdır. Maşrapa, temiz su, şampuan, bebek yağı, bebek süngeri, bebek bezi, alt serme bezi, havlu, bornoz, bodyleri, şapkası, eldiveni, ıslak mendili, yumuşak saç fırçası küvetin kenarına konulmalıdır.
- Bebek banyosunda küvetin içerisine konulan sıcak suyun bebeğin vücut ısısında yani 35-37 ˚c de olmasına dikkat edilmelidir. El içi, dirsek, parmak kontrolü veya banyo termometresi ile suyun ısısı ayarlanır.
- Bebeğin kıyafetleri önce alt body/pantolon bölümünden başlanarak çıkartılır.
- Bebek banyosunda önce bebek bir el ile başından diğer el ile gövdesinden kavranır. Bebeği ürkütmemek ve yavaş yavaş suya alıştırmak için önce ayakları sonra vücudu küvete yerleştirilir.
Banyoya başlamadan önce bebeğinize zarar vereceğinizi düşünmeniz, bu konuda tedirginlik yaşamanız normal. Fakat su bebeğinizin yabancı olduğu bir madde değil, unutmamanız gereken en önemli nokta bu. Bebeğin yıkama esnasında suya düşmesinden, hijyen açısından kullanmak zorunda olduğunuz sabunun ona zarar vermesinden, burnuna ve kulağına su kaçmasından korksanız da bebeğinizin hızlı büyümesi ve mikroplara karşı dirençli olması için banyo yaptırmanız gerekmektedir. Bebeğinize dokunmaktan korkmak, ona zarar vereceğinizi düşünmek yerine ona dokunun ve anın tadını çıkarmaya bakın.
Bebeğin İlk Banyosunda Okunacak Dua
Bebeğin ilk banyosunda bebeğe ve bebeğe dökülecek olan suya çok sayıda felak, nas ve ayetel kursi okunmalıdır. Bebeğin ilk suyunu bebeğin ayağına dökün. Daha sonra yavaş yavaş ellere, karın kısmına ve en son kafa ve yüz kısmına dökerek banyoyu tamamlayın.
Bebeğin İlk Banyosunda Tuzlama
Bebek tuzlama geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir gelenektir.Bebek tuzlamasını kimileri bebek doğar doğmaz yaparken kimileri kırkı çıktıktan sonra yapar. Bebek tuzlaması yapılmasının 2 nedeni vardır. Bebeğin pişiğini önlemek ve bebeğin yetişkinlik evresinde ter kokusunun kötü olmasını önlemektir. Bu gelenek uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmemesine rağmen günümüzde çok uygulanmaktadır.