Kolesterol Nedir?

Kolesterol Nedir? Kolesterol kanın yapısında bulunan , karaciğerdekiler başta olmak üzere bütün hücrelerde üretilen lipid yani bir yağ türüdür. Vücutta vitamin sentezi ve yeni hücrelerin oluşturulabilmesi için bir miktar kolesterol gereklidir.

Kolesterol lipid yapılı olması nedeniyle suda çözünemez ve tek başına kana geçemez . Kolesterol Nedir? Bazı maddelere ihtiyaç duyar. Karaciğerde üretilen lipoproteinler kolesterolün taşınmasını sağlar. Bu lipoproteinler LDL (Düşük Yoğunluklu Protein) ve HDL (Yüksek Yoğunluklu Protein) olmak üzere iki çeşittir.

Kolesterol Nedir?
Kolesterol Nedir?

LDL kan içerisinde kolesterolün taşınmasını sağlar,HDL ise dokular ve karaciğer içerisinde taşınmasını sağlar. Total kolesterol ya da toplam kolesterol ise kanda bulunan her iki kolesterolün toplamını ifade eder.

Yüksek kolesterol , damar sertleşmesine ve damarlarda yağ birikimini yol açabilir. Kolesterol Nedir? Yağ birikimleri zamanla daha da büyüyerek kan akışını güçleştirir ve çeşitli sağlık sıkıntılarına yol açar.

Yüksek kolesterolün nedenlerinden biri genetik yatkınlık olsa da yüksek oranda yaşam tarzından kaynaklanır. Düzenli egzersiz , diyet ve gerekli ilaçların kullanılması kolesterol seviyesini düzene sokabilir.

Kötü kolesterol (LDL kolesterol) nedir ?

Düşük yoğunluklu proteinin aynı zamanda kötü kolesterol olarak da tanımlanır. Kolesterol Nedir? Görevi trigliseritlerin yani enerji verici yağ moleküllerinin
damarlarda taşınımını sağlamaktır. Eğer LDL yüksek seviyelere ulaşırsa damarların içindeki arterlerde yağ birikimine yol açabilir. Ateroskleroz denilen bu durum ileriki safhalarda pıhtı oluşumunu tetikleyerek kalbe giderse kalp krizine ,beyine giderse felce neden olabilir. Diğer bir etkisi ise safra dengesizliği oluşumu nedeniyle ortaya çıkan safra taşlarıdır.

Kolesterol Nedir?
Kolesterol Nedir?

İyi kolesterol (HDL kolesterol) nedir ?

Yüksek yoğunluklu lipoprotein aynı zamanda iti kolesterol olarak da adlandırılır. LDL kolesterolün karaciğere dönüşünü sağlar. Kolesterol plaklarının oluşumunu engeller.

Kötü Kolesterol Riskini Arttıran Faktörler

  • Vücut kitle endeksinin (BMI) 30’un üzerinde olması yüksek kolesterol riskini arttırır.
  • Sigara içmek , damarların duvarlarına zarar vererek , yağ birikintilerinin daha kolay birikimine yol açar.
  • Genetik nedenler ,yüksek kolesterolün olması gerektiği seviyede kalmasını engelleyebilir.
  • Yaş ilerledikçe vücudun kimyasal yapısı değişerek yüksek kolesterole olan yatkınlık artar.

-Şeker hastalığındaki yüksek kan şekeri , VLDL adı verilen çok tehlikeli bir kolesterolün kandaki seviyesinin yükselmesine neden olur. İyi kolesterol seviyesinin ise azalmasına neden olur.

Kolesterol seviyeleri hangi aralıklarda olmalı ?

Kalp rahatsızlığı ve kalp rahatsızlığı riski olmayan bireylerde LDL değeri 130 mg/dl altında ideal , Kolesterol Nedir? 130/159 mg/dl aralığında sınırda , 160 mg/dl ve üzerinde ise yüksek kabul
edilir. Yine aynı şekilde kalp rahatsızlığı ve kalp rahatsızlığı riski olmayan bireylerde olmak üzere toplam kolesterol değeri 200 mg/dl altında ise ideal , 200/239 mg/dl aralığında sınırda , 240 mg/dl ve üzerinde ise yüksek kabul edilir.

Yüksek Kolesterol ve Kolesterol İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir ?

  • Bol miktarda sebze ve meyve tüketip az miktarda tuz kullanmak
  • Kepekli besinlerle beslenmek
  • Fazla kilolardan kurtularak sağlıklı bir kiloya sahip olmak
  • Sigara kullanmamak
  • Stresten uzak durmak
  • Alkol tüketmemek
  • Omega-3 içeren balık, tavuk gibi besinlerle beslenmek
  • Düzenli spor yapmak

Kolesterol Belirtileri

Yüksek kolesterol tam olarak bir belirtiye sahip değildir. Kolesterol Nedir? Bu nedenle uzun yıllar farkedilemeyebilir.  Ancak ileriki dönemlerde kalbe giden damarlarda sağlık sorunlarına yol açabilir.

En kesin tespit yöntemi kan testidir. Herhangi bir kalp rahatsızlığı veya genetik yatkınlığı bulunmayan yetişkinlerin 5 yıl arayla kan testi yaptırması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu