Bitlis Gezilecek Yerler

Bitlis gezilecek yerler, Bitlis hakkında bilgi, Bitlis Nemrut Krater Gölü, Bitlis Kalesi, Süphan Dağı, islahiye medresesi vb… gezi makalemizi sizler için hazırladık.

Bitlis Hakkında Bilgi

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Bitlis 2019 itibarı ile 388 bin kişilik nüfusa sahiptir. Bitlis güneyden Siirt, Batı’dan Muş, Kuzeyden Ağrı ve Doğu’dan Van Gölü ile çevrilidir. Bitlis, kalesi ve İslam tarihi ile önemli bir şehirdir. Bitlis 6 ilçeye sahiptir. Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan

Bitlis, dar bir vadide, sadece yeşil bir vahanın ortasında yer almaktadır. Bulunduğu yer nedeniyle, Türkiye’nin doğusunda tütün ve bal üretimi için önemli bir merkezdir. Bitlis’te 12. yüzyılda kalma Ulu Camii ve Şerefiye Camii gibi birçok cami var.

Şehir ceviz ağaçları ile çevrilidir ve sonbaharda Bitlis’te dolaşıyorsanız, bu lezzetli cevizlerden bazılarını otoyolun yanında satan çocuklardan satın alma şansınız olacaktır. Bitlis’in yerel halk oyunları da çok ünlüdür.

Bitlis Gezilecek Yerler

Nemrut Krater Gölü

Nemrut Dağı, dağcılar ve doğa severler için mükemmel bir fırsattır. Nemrut Dağı, sıcak volkanik su kaynaklarına sahip derin, berrak ve soğuk krater gölüne sahip aktif olmayan bir volkanik dağdır. Nemrut Dağı’nda bulunan Nemrut Krater Gölü, dünyanın en büyük ikinci Türkiye’nin ise en büyük krater gölüdür. Harika bir görünüşe sahip olan Nemrut Krater Gölü’nde sıcak ve soğuk olmak üzere 2 adet göl bulunmaktadır. Olta balıkçılığının yaygın olduğu Nemrut Krater Gölü‘nde balık yemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Bitlis’in ilçesi Tatvan’a 16 km uzaklıkta olan Nemrut Krater Gölü’ne ulaşmak için minibüs, toplu taşıma araçlarını veya kendi özel aracınızı kullanabilirsiniz. Su ve yeşilliğin mükemmel uyumuna hayran kalacağınız Nemrut Krater Krater Gölünü yaz ve ilkbahar mevsimin’de ziyaret etmenizi öneririz.

Bitlis Kalesi

Bitlis Kalesi, Bitlis şehir merkezinde bulunan bir kaledir. Poligonal yapılı Bizans döneminden kalma kale şehre egemendir egemendir. İhtişam ve görkemi ile görenleri büyülemektedir. İçerisinde çok sayıda mağara tarzı yapının bulunduğu kaleye girmek yasaktır. Kale iki nehrin kesiştiği yüksek bir yere kurulduğu için tırmanarak çıkmak çok zordur. Bitlis Kalesi’nde bulunan kanlı kule kısmı rivayete göre kralın sevmediği insanları aşağı attığı yer olarak geçmektedir.

Süphan Dağı

Bitlis’in Ahlat ilçesi sınırlarında bulunan Süphan Dağı, gerek Van Gölü manzarası gerekse heybeti ile görülmesi gereken bir yerdir. Yaz mevsimi ve Sonbahar’ın ilk aylarında mükemmel bir görüntüye sahip olan Süphan Dağı Türkiye’nin 3. büyük gölüdür. Doğa severler ve gezi tutkunları için harika zamanların geçirileceği Süphan Dağı’nda macera yürüyüşü yapabilirsiniz.

Tatvan

Şehrin 25 km kuzeydoğusunda, Van gölü boyunca, yolcu ve tren vapuru bağlantılarının bulunduğu liman şehri Tatvan vardır. Tatvan bir ilçeden daha fazlasıdır. Van Gölü kıyısında yapılaşan bu ilçe o kadar güzeldir ki şehir olmayı hak ediyor. Çok güzel halk plajına sahip olan Tatvan şehirleşmiş yapısı ile görülüp gezilmesi gereken bir yer.

Ahlat

Ahlat, Bitlis ilçesinde yaşayan kültür olarak bilinir. Van gölünün kıyısında kurulan Ahlat’ın tarihi çok eskilere dayanıyor. 13. yüzyıldan kalma 14 adet Kumbet (kubbe şeklinde veya konik çatılı büyük mezar) Selçuklulardan kalma 5 tarihi mezar, Osmanlı İmparatorluğu döneminden 1 mezarlık bulunmaktadır. İlçenin en önemli anıt ve tarihi yapısı, Selçuklulardan kalma yaklaşık 50000 dönüm alanı kapsayan mezarlıktır. Mezarlıkta birçok farklı tür mezar görülebilir.Ahlat, Van Gölü’nün batısında (Tatvan’ın 44 km kuzeyinde) bulunan çok önemli bir antik Türk sanat ve kültür merkezidir. Ahlat, çeşitli yüzyıllardan ve uygarlıklardan kalan kalıntılarla açık hava sanat müzesine benziyor. Selçuklular döneminden kalma türbeler, Ulu Kümbet, Çifte Kümbet, Bayındır Kümbet ve Hasan Paşa Kümbeti ziyaret edilebilecek birkaç yer arasında yerini almaktadır. Burada ayrıca, 12. yüzyıldan kalma, aldıkları şöhreti hak eden sanatsal olarak oyulmuş anıtsal mezar taşları da bulunmaktadır. Ahlat’ta güzel plajlar ve restoranlar da vardır. Ahlat’ın 25 km kuzeyinde, değerli ve önemli kalıntıların bulunduğu antik Urartu şehri Adilcevaz vardır. Van Gölü kıyısındaki Ulu Camii ve Selçuklu döneminden kalma Kef Kalesi, Adilcevaz’ın batısında yer almaktadır.

İslahiye Medresesi

Selçuklu döneminden kalma İslahiye Medresesi, Bİtlis şehir merkezinde yer almaktadır. Kubbesi bulunmayan dik dörtgen şeklindeki yapı tarihi ve mimari yapısı ile kendine hayran bırakmaktadır. Restorasyon işlemi ardından günümüzde Bitlis Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Emir Bayındır Köprüsü

Tarih kokan Emir Bayındır Köprüsü 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Zaman içerisinde yaşanan olaylardan darbe alan köprü 15. yüzyılda Akkoyunlu Devleti tarafından restore edilmiştir. Günümüzde halen aktif olarak kullanılan köptü tarihi yapısından dolayı görülmesi gereken bir yapıdır.

Ayrıca Bitlis’de Abdurrahman Gazi Türbesi, Emir Ali Kümbeti, Küfrevi Türbesi, Usta Şagirt Kümbeti, ve Çifte Kümbet görülüp gezilmesi yerler içerisinde yer almaktadır.

Bitlis Çirtkaya Kayak Merkezi, Tatvan Kayak Merkezi, Ahlat Serinbayır Kayak Merkezi kış aylarında ziyaret edilmesi gerekn yerlerin başında yer almaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu