Borçka Karagöl Hakkında Bilgi- Şavşat ve Yusufeli Karagöl
Borçka Karagöl Hakkında Bilgi
Borçka Karagöl hakkında detaylı bilgi vermeden önce Artvin’den bahsedelim. Öncelikle Artvin’e Erzurum üzerinden gitmenizi özellikle tavsiye ederim. Kurak bir iklime sahip olan Erzurum’dan Artvin’e giderken gözlerinize inanamayacaksınız. Sarp dağları aştıktan sonra bir anda gözünüzün görebileceği her yer yemyeşil oluyor. Tabi ki yol üstündeki muhteşem manzaraya sahip olan Tortum Şelalesini es geçmenizi hiç önermem. Artvin, dağlar arasına kurulmuş 2019 yılı itibari ile 27 bin dolaylarında nüfusu bulunan yokuşlu bir şehir. Artvin’i ilk kez gören biri olarak görünce kısa süreliğine şok yaşamadım desem yalan olur. Ancak ilçelerini gezince fikrim çok değişti. İlçelerine ve gezilecek yerlerine gelmeden önce Artvin’de DSİ Misafirhanesi gerçekten konum ve temizlik açısından çok iyi bir yer kalmanızı öneririm.
Artvin’e gitmeden önce yaptığım araştırmalar neticesinde Artvin’de 3 adet Karagöl olduğunu duydum ve çok şaşırdım. Nedenini sonradan öğrendim 3’üde birbirinden güzel olan bu yerler için tatlı bir yarış var. Araştırmalar neticesinde Karagöller’den birinin Yusufeli’nde diğerinin Şavşat’ta diğerinin ise Borçka’da olduğunu öğrendim. Yusufeli’nde bulunan Karagöl hem uzak hem de yollarının kötü olduğunu öğrenince Şavşat ve Borçka arasında kaldım ve uzun incelemeler neticesinde Borçka Karagöl’de karar kıldım. iyi ki de bu kararı almışım.
Borçka Karagöl’e Nasıl Gidilir
Artvin’in en güzel ilçelerinden biri olan Borçka’da bulunan Karagöl Borçka‘ya yaklaşık 26 km uzaklıkta. Yaklaşık 16 km’si asfalt olan yolun geri kalan 10 km’si kısmen parke taşlarıyla örülü kısmen de stabilize yol durumunda. Borçka’dan Karagöl’e saptıktan sonra yol boyunca irili ufaklı çok sayıda konaklama yerleri var. Yol boyunca çok sayıda köy tarzı yerleşim yerinden geçtikten sonra bahsettiğim son 10 km’lik kısıma geliyorsunuz. Bu 10 km’lik yolculuk hiç bitsin istemeyeceğiniz yeşillikler ve küçük şelaleler arasında geçiyor. Çok dar olan bu yolda dikkatli araç kullanmanız gerekli. Kimi zaman tek şeritte düşen yolda 2 aracın geçmesi gerektiği zamanlar oluyor. 10 km’lik yol boyunca sürekli yokuş yukarı hareket ediyorsunuz.
Borçka Tabiat Parkı’na gelince girişte cuzi bir miktar para ödeyip alana giriş yapılıyor. Araçlar için geniş park alanları mevcut. Araçtan inince burası mı meşhur Karagöl ? diyebilirsiniz. Ancak göl kısmına doğru yürümeye başlayınca adeta Cennetten bir köşeymiş gibi mükemmel bir göl karşılıyor sizi. Yeşillikler arasında masmavi bir göl. 2 rengin dışında (mavi ve yeşil) hiç bir rengi göremiyorsunuz. Gölün yan tarafında küçük bir dinlenme ve çay içme yeri var. Gölün üzerinde ise rengarenk sandallar. 2019 yılı itibari ile sandalların kiralama bedeli dakikası 2 TL şeklinde. Sandal kiralayıp gölün ortasına ufak ufak ilerlemek… Bu mutluluğu inanın bana başka hiç bir yerde yaşayamazsınız. Ayrıca gölün etrafını yürüyerek turlama şansınız ve akşamları çadır kurma şansınız da var.
Tabi şunu da söylemeden geçmeyeyim sonradan öğrendim ki Artvin, Türkiye’de en fazla yağışın düştüğü yermiş. Durum böyle olunca Karagöl’de de yağmur yağma olasılığı çok fazla, yanınızda kesinlikle yağmurluk türü bir giysi olmalı.
Artvin Karagöl’ün tadı damağımda kaldı dersem hiç yalan olmaz. Mükemmel güzelliğe sahip olan Karagöl, Trabzon Uzungöl ve Rize Ayder Yaylası gibi ticari alan haline gelmeden kesinlikle görüp gezilmesi gerekilen on numara bir yer.
Artvin’de kaç tane Karagöl var. En güzel Karagöl sizce hangisi. Birde yolları bozuk olmayan Karagöl hangisi
Artvin’de 3 tane Karagöl var. Şavşat, Borçka ve Yusufelin’de .. Güzellik değişkenlik göstermekle beraber en çok beğenilenler Şavşat ve Borçka Karagöl