Beyrut Hakkında Bilgi-Beyrut’a Nasıl Gidilir?

Beyrut hakkında bilgi, beyruta nasıl gidilir, beyrut mutfağı, beyrutta gezilecek yerler vb.. gezi rehberi için aliskanlik.com gezi rehberini sizler için derledik.

Beyrut Hakkında Bilgi

Beyrut hakkında bilgi ile başlayalım. Lübnan’ın başkenti olan Beyrut’un küllerinden doğuş hikayesi bir iç savaş öyküsüne dayanıyor. Aslında 1950’li yıllarda göz bebeği olan ve bölgenin en çok rağbet gören şehirleri arasında yer almıştır. Savaşın sömürdüğü topraklara en net örneklerin başında yer alır. 1991 yılına kadar süren iç savaşın başlangıç tarihi olan 1975 ise Beyrut için yıkımın başlangıcını sembolize eder. Kent merkezinin harabeye dönmesi, nüfusun iç savaş neticesinde kaosa sürüklenmesi ve karmaşadan ötürü popülerliğini yitirmiştir.

2006 yılından beri yapılan yatırımlarla beraber dirilişini sürdürüyor. Ankara ile de kardeş şehir olan Beyrut’a gezi düzenleyen firmaların ise fazlasıyla arttığını görmekteyiz. Çünkü Ortadoğu denildiğinde akla gelen ve gezilecek yerlerin başında yer almaya tekrar başladı.

Beyrut’a Nasıl Gidilir?

Beyrut’a gitmek için rota oluştururken Ortadoğu’da olmasına rağmen ılıman bir iklime sahip olduğunu bilmelisiniz. Burada Doğu Akdeniz’in sıcak topraklarında yer alan ve yarımada olarak körfez kıyılarına sahip olan bir bölgeden söz etmekteyiz. Yani Beyrut tatili ufkunuzu açabilecek kültürel bir yolculuğa dönüşebilir.

Suriye ve İsrail gibi komşuları olduğu için savaş nedeni ile rahat hareket edilebilecek bir konuma sahip değildir. Ancak gelişimi sürdüğü için tatilcilerin uğrak noktaları arasına dahil olmuştur. Ulaşım için üç farklı seçeneği kullanabilirsiniz.

  • Beyrut’a Uçakla Gitmek

Beyrut’a gitmek isteyenlerin en çok tercih ettiği alternatif havayolu oluyor. Çünkü İstanbul Beyrut seferi ortalama olarak 1.5 saat sürüyor. Rafik Hariri havaalanının şehir merkezinde olması ise ulaşım sorunu yaşanmamasını sağlıyor.

  • Beyrut’a Denizyolu İle Gitmek

Feribot ile Beyrut’a gitmek için Mersin Taşucu limanından kalkan feribotlar kullanılmaktadır. Karşılıklı olarak kalkan bu feribotlar bir dönem kaldırılmıştı. Keza hafta iki kez yapılan seferler ve 10 saatlik yolculuk süresi göz önüne alındığında çok tercih edilen bir yöntem değildir.

  • Beyrut’a Karayolu İle Gitmek

Elbette ki sınır komşumuz Suriye üzerinden Beyrut’a karayolu ile ulaşmak mümkündür. Ancak bunun pek tavsiye edilmemesinin sebebi bölgede süren iç karışıklıklar ve savaş gruplarıdır. Beyrut’a nasıl gidilir sorusunun cevabı olarak havayolu tek tercih demek yanlış olmayacaktır.

Beyrut’ta Gezilecek Yerler

Ortalama olarak 5.000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapan Beyrut’un kültürel anlamda gerçekten tercih edilecek bir nokta olduğu aşikâr. Çoğunlukla tarihi yerler ağır bassa da eğlence anlamında da kendi iç dinamiğini geliştiren bir şehirdir. Beyrut gezilecek yerler listesi

  • Beyrut Ulusal Müzesi

Beyrut’un Mazra semtinde yer alan Beyrut Ulusal Müzesi yaklaşık olarak 100 bin civarında tarihi öğeyi himayesinde tutuyor. 5.000 yıllık tarihe dair pek çok bulguya rastlanabiliyor. Ayrıca eşsiz eserler olarak nitelendirilebilecek lahit, rölyef ve mozaik heykellerin tümüne zemin katta ulaşabiliyorsunuz.

  • Güvercin Kayaları

Global olarak nam salmış en ünlü Beyrut bölgesidir. Güvercin kayaları turist akınına uğradığı için güzel bir fotoğraf yakalamak için bile saatlerce bekleyebilirsiniz.

  • El Ömer Camii

Geçmişte bir kilise olan ve 12.yüzyılda inşa edilmiş olan “Saint John Haçlı Kilisesi” olarak karşımıza çıkan bir camiidir. Memlükler tarafından 1200’lü yıllarda camii olarak dönüştürülmüştür. İç savaş sonrasında tadilat ve restorasyon çalışmalarıyla 2004 yılında son halini almıştır.

  • Baalbek Harabeleri

Baalbek harabeleri Bekaa vadisi üzerinde bulunan UNESCO miraslarından birisidir. Pek çok kalıntıya rastlayabileceğiniz bu antik kentin Jupiter Tapınağı kesinlikle görülmesi gereken bir değerdir.

  • Saint George Yunan Ortadoks Katedrali

Yapımı 5.yüzyıla dayanan ve Efstathuis tarafından yapılan eserlerin arasındadır. Günümüzde bilinmeyen Anastasi Romano Bizans Katedrali ile özdeşleştirilebilir. Çünkü bu katedralin üzerine inşa edilerek günümüze kadar gelmiştir.

  • Jeita Grotto Mağarası

Mağaranın en büyük özelliği alt ve üst bölümlerinin ayrı olmasıdır. Üst mağaraya ulaşım için teleferik hattı bulunuyor. Sarkıtlarla beraber doğal bir güzellik oluşmuş. Üstelik alt mağara için de kayık turları düzenleniyor.

  • Meryem Ana Heykeli

Bir tepeye yapılmış olan bu devasa heykele teleferik hattı bulunuyor. Yani heykele doğru yükselerek şehrin görkemli manzarasını tek bir noktadan izleme şansı yakalayabiliyorsunuz.

Beyrut Mutfağı

Ortadoğu kökenli tüm ülkelerin zengin bir Beyrut mutfağı olduğunu fark edebilirsiniz. Lübnan ve dolayısıyla Beyrut için de bu geçerlidir. Beyrut’a gidip mutlaka yemenizi tavsiye edeceğiniz şeyler var.

  • Humus
  • Patlıcan Salatası
  • Tabule
  • Falafel
  • Nohutlu Yoğurt Çorbası

Yöresel lezzetlerin haricinde yoğun bir et kültürüyle karşılaşabilirsiniz. Bu yönüyle herkesi memnun edebilecek bir yeme içme standardına sahip. Ayrıca yemeğinizin üzerine bölgenin önemli tatlarından olan Kakuleli Türk Kahvesi içmeyi ihmal etmeyin.

Beyrut’ta Nerede Kalınır

Aslında bütçe ve tercihlere göre değişken pek çok alternatife sahipsiniz. Beyrutta nerede kalınır arasında konumun büyük bir fark yarattığını söyleyebiliriz. Corniche olarak adlandırılan bölge tümüyle sahil şeridini kapsıyor ve gerçekten çok lüks oteller bulunabiliyor.

Tabi ki deniz manzaralı ve şehir manzaralı odalarda yüksek ücretlerle karşılaşmak mümkün hale geliyor. Fakat genel olarak 30-50 $ arası değişken fiyatlarla Beyrut’ta otel odası tutmak mümkün. Tabi ki bu limitlerin altına inecek pansiyonlar ve üzerine çıkacak lüks tesisler bulunabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu