Annelik Hormonları Nelerdir?
Annelik Hormonları Nelerdir? Yeni anne olacaklar veya anne olmayı planlayanların sorduğu sorulardan birisi de “Annelik Duygusu Nasıl Bir Şey?” sorusudur. Anneler çocuklarına karşı karşı konulamaz bir sevgi bağı hissederler ve bunu arkadaşlarına anlatırlar. Arkadaşlarından henüz anne olmamış olanları annelik duygusunu merak edebilir. Bu yazıda size en azından şimdilik annelik duygusunun neye benzer olduğunu anlatmaya çalışacağız.
Annelik Hormonları Nelerdir?
Hamilelik süresine anne olan bireylerde östrojen, prolaktin ve oksitoksin artışları görülmektedir. Östrojen pek çok kişinin bildiği gibi kadınlık hormonudur ve normalde kadınlarda daha çok bulunur. Fakat hamilelik zamanı geldiğinde miktarı gözle görülür bir şekilde artar ve beyinde değişikliklere yol açar. Oksitoksin ise sevgi hormonudur ve prolaktin uyku getirir dinlenmeyi sağlar. Prolaktinin daha birçok görevi bulunur.
Östrojen Nedir?
Kadınlık hormonu olan östrojen adet döneminin düzenlenmesine, vücuttaki kıvrımların artmasına, anaç bir yapıya sahip olunmasını, koruma kollama hissinin artmasına ve daha birçok etkiye sahip olan bir hormondur. Aynı zamanda östrojen ergenlik döneminde salgılanır ve menapoz dönemine kadar yüksek miktarda seyir eder. Östrojen hormonu göğüslerin büyümesine, kalçaların şekillenmesine yardımcı olan bir hormondur. Hamilelik sırasında salgılandığı zaman anne daha çocuğu doğmadan ona büyük ve içten gelen bir sevgi besler.
Oksitoksin Nedir?
Aşık olma hissini bilen kişiler ne dediğimi anlayacaktır. Oksitoksin aşık olma hormonu olarak adlandırılabilir. Hayranlıktan farklı olarak vücudunuz östrojen salgıladığı sırada birisini görürseniz o kişi sevgi beslersiniz. Bir süre sonra geçmesi muhtemel olan bu hisse “aşk” denilmektedir. Bu hormon hamilelik sırasında büyük ölçüde salgılanır. Fakat annenin diğer kişilere sevgi beslememesinin sebebi hormonun bebek sayesinde salgılandığını bilmesidir.
Oksitoksin aynı zamanda emziren annelerde de salgılanır. Uzun süreli bebek kaynaklı oksitoksin salınımı yüzünden anneler çocuklarını 20-30 yıl sonra bile aynı şekilde sevebilir. Bu hormonun sebebi de annenin çocuğun emzirmesine karşı koymamasını sağlamaktır. Anne sözleri sayfamızı kontrol ediniz.
Prolaktin Nedir?
Emzirme ardından annenin dinlenmesi amacıyla salgılanan prolaktin çoğu emziren annenin birden yığılıp uyumasına sebep olur. Prolaktin hem anne tarafında hem de sütte salgılandığı için bebekte de uyuma gözlenir. İnsanların yatak zamanı yaklaştıkça vücutlarındaki prolaktin seviyesinin arttığı görülmüştür.
Tüm bu hormonların sürekli ve devinimli bir şekilde bebek aracılığı ile salgılanması halinde annenin beynin bazı noktalar değişir. Annelik Hormonları Nelerdir? Çocuğunu karşılıksız ve ölümüne koruyacak kadar sever. Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde annenin çok hassas olması, sinirlerinin bozulması, saçma şeylere ağlaması anlaşılabilir bir durumdur.