Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir-Alerji Doktoru
alerji için hangi doktora gidilir, alerji için hangi bölüm, alerji testini kim yapar, alerji çeşitleri, rast alerji testi, alerji doktoru,alerji rahatsızlığına hangi bölüm bakar vb.. sağlık bilgileri için alışkanlık
Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?
Alerji durumunda gidilecek doktor Alerji ve İmmünoloji birimidir. Bu birimden e- randevu sistemi üzerinden randevu alınabilir. Birime başvuru yapıldığında kişiler dahiliyeye sevk edilmektedir. Bu sevk sonrasında kişilerden kan örnekleri alınarak kronik bir rahatsızlık olup olmadığına bakılması için laboratuara gönderilir. Burada kronik bir rahatsızlık çıkmazsa alerji testlerine başvurulur. Vücudun bazı maddelere karşı sergilediği düşük bağışıklık olarak bilinen alerji, bu birimlerde uygun ilaçlarla ortadan kaldırılmaktadır. Alerji ve İmmünoloji birimi, hem çocuk hem yetişkinlere hizmet vermektedir. Alerji için hangi doktora gidilir veya alerji rahatsızlığına hangi bölüm bakar sorusu çok önemlidir ancak alerjinin oluş nedenini bulmak daha da önemlidir.
Sık Görülen Alerji Şekilleri Nelerdir?
En çok görülen alerjiler şu şekilde sıralanabilir:
- Alerjik Nezle: Hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun akması ile karakterize edilen bir alerji türüdür. Vücudun savunma sisteminin, alerji bulunan malzemeye tepki göstermesi sonucu ortaya çıkan bir alerji türüdür. Genellikle polen, ev tozu, en akarları ve küflere karşı meydana gelen alerjik reaksiyonlarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle çocukluk ve bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Müdahale edilmese de yaşamı tehdit eden bir sorun değildir.
- Göz Alerjisi: Alerjen maddenin göz ile temas etmesi sonucu meydana gelen bir alerji türüdür. Çocukluk döneminde başlamaktadır. Yaygın olarak hayvan tüyleri ve polenler bu soruna neden olmaktadır. Alerjik nezle de bu duruma eşlik edebilir. Müdahale edilmemesi halinde gözde kalıcı bir hasar bırakması söz konusu olabilir.
- Hışıltılı Alerji: Hışıltı, nefes alırken güçlük ve hırlama ile karakterize bir alerji türüdür. 5 yaş altı çocuklarda meydana gelmesi daha sıktır. En yüksek seviyede seyrettiği dönem yaşamın ilk 3 yılıdır. Çocuğun bu durumuna besin alerjisi, astım, bronşit gibi rahatsızlıklar eşlik edebilir. Solunum yollarında iltihaplanmaya neden olabilir. Bu nedenle müdahale edilmesi gerekmektedir.
- Ürtiker Alerji: Kurdeşen alerjisi olarak da bilinen bu rahatsızlık, cildin yüzeyini etkiler ve kaşıntı ile birlikte kırmızı beneklerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu duruma neden olan durumlar, enfeksiyon, kullanılan ilaçlar, soğuk havaya maruz kalma, basınç gibi durumlardır.
- Gıda Alerjisi: Gıda alerjisi, bir gıdaya karşı vücudun savunma mekanizmasının savunmasız kalması durumudur. Aşırı duyarlılık, gıdadaki bileşenlere verilen aşırı tepkileri de beraberinde getirir.
- Anaflaktik Alerji: Alerjen karşısında vücutta gelişen anaflaktik şok, sonrasında ölüm ile sonuçlanabilen solunum sorunu ile gözlenen alerji çeşididir.
Alerji Testi Çeşitleri Nelerdir?
Alerjide test türleri şu şekilde sıralanabilir: Alerji testini kim yapar sorusunun cevabı da alerji ve immünoloji bölümü doktorlarıdır.
- Solunum fonksiyon testi: Alerjen maddenin solunum yolu ile verilerek vücut tepkisinin ölçülmesidir. Özellikle koku alerjilerinde bu yöntem tercih edilir.
- İlaç yükleme testi: Belirli bir ilaca alerji geliştiren kişilerde uygulanabilecek bir yöntemdir.
- Egzersiz testi: Efor durumunda artan solunuma bağlı olarak akciğerlerde sorun yaşayan hastalarda yapılan bir testtir.
- Radyolojik testler:Kistik fibroz gibi durumlara karşı önlem olarak yapılan testtir. Kanser hastalarında da bu test uygulanmaktadır.
- Deri prick testi: Alerjenin deri yüzeyin uygulanması ile yapılan testtir.
- Ter testi: Ter örnekleri üzerinden sorunun saptandığı testtir.
- İntradermal test: Deri altına enjekte yoluyla yapılan testtir.
Alerjide RAST Testi Nedir?
RAST testinin anlamı, kandaki antikorlara bakılarak alerjiye konu olan maddeye karşı savunma oluşturma durumunun incelenmesidir. Genellikle küçük bebeklerde tercih edilir. Deriye uygulanan alerji testlerinin sonuç vermemesi durumunda kullanımı daha doğrudur.
Alerji Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjinin tedavisi sadece semptom tedavisi şeklinde uygulanmaktadır. Alerjiyi ortadan kaldırmak çoğunlukla mümkün değildir. Kişinin neye alerjisi varsa, bu durumla karşılaştığında alerji tekrar ortaya çıkar. Ancak belirtilere yönelik olarak hazırlanan tedavi ile alerjinin getirdiği rahatsız edici durumdan kurtulabilir. Alerji doktoru seçimini yaparken özen göstermeniz gerekmektedir.