Aft Tedavisi, İyileşim Süreci

Aft Tedavisi Hakkında Bilgiler

Aft Tedavisi, İyileşim Süreci Aftlar, ağzın içinde oluşan ve şekil itibari ile pamuğa benzetilen beyaz yaralardır. Bu yaralar oldukça acı vermektedir ve oluşmalarının belli başlı sebepleri vardır. Bu sebeplerden ilki strestir. Günlük yaşamın stresi birçok hastalığa sebebiyet verdiği gibi aft oluşmasının da sebebidir. Kadınlarda regl öncesi dönemde oluşma riski daha fazla olan aft, bebeklerde ve yetişkin erkeklerde de görülebilmektedir. Aft oluşumunu tetikleyen başka bir neden ise düzensiz ve yetersiz beslenmedir. Meyve ve sebzelerden yeterli derecede vitamin alınamaması sonucunda vücut direnci düşmektedir ve bu durum aft oluşumunu da beraberinde getirmektedir. Sürekli fast-foof ve abur cubur ile beslenmek ağız içinde bulunan hassas yapıya da zarar vermektedir. Örneğin cipsler bir süre sonra ağız mukozasını yormaktadır.

Aftların oluşma İçin Yapılacaklar

Aftların oluşmaması için en fazla ihtiyaç duyulan vitamin ise C vitaminidir. Portakal, mandalina, greyfurt ve limonda bolca bulunan C vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Beslenme haricinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ağız bakımıdır. Özellikle diş fırçalarken dil, damak ve diş etleri çok fazla tahriş edilebilmektedir. Bu nedenle aft oluşumuna da zemin hazırlanmış olmaktadır. Yumuşak bir dış fırçası ile tahriş etmeden yavaşça yapılan diş bakımı hem dişlere zarar vermemekte hem de ağızda aft oluşum riskini en aza indirmektedir.Aft oluşumu yukarda bahsedilen nedenlerden kaynaklanabildiği gibi başka bir hastalıktan da kaynaklanabilmektedir. Örneğin Behçet  Hastalığı aft oluşumuna sebebiyet veren bir hastalıktır.

Aft Tedavisi

Aft oluşumlarının sebeplerini inceledikten sonra tedavisi için ne yapılması gerektiğine de bakalım. Aft tedavisi için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:

Aft İyileşim Süreci

  • Aftların çabuk geçmesi için her gün bir bardak dut suyu tüketilebilir. Dut suyunun yaralar üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Bir çay kaşığı tuz ve karbonatı su ile karıştırarak gargara yapmak da aft tedavisi için kullanılan bir yöntemdir.
  • Aft olan bölgeye ya da aftların üzerine günde 3-4 defa nane yağı sürülmelidir. Nane yağı ağız içini rahatlatarak aftların sönmesine yardımcı olur.
  • Karbonat kullanmadan sadece tuz ve su ile de aft tedavisi yapılabilir. Tuz aftların üzerine değdiği zaman yanmak yapsa da kısa süre içerisinde iyileşmeyi sağlamaktadır.
  • Aft tedavisi için kullanılan bir diğer yöntem ise bitki yapraklarıdır. Fesleğen ve nane yaprağı bu iş için en fazla kullanılan yapraklardır. Fesleğenin ya da nanenin yaprağı iyice çiğnendikten sonra aftların üzerine konulmaktadır. Bu sayede aftlar daha çabuk iyileşmektedir.
  • Bir tedavi yöntemi olmasa da önemli bir uyarının da yapılması gerekmektedir. Aftlar çok hassas yaralar olduğu için yemek yerken çok sert yiyecekler tüketilmemelidir. Örneğin ekmeğin sert olan kısmı değil de yumuşak olan kısmının tüketilmesi önemlidir.
  • Hindistan cevizi yağı da aft tedavisinde kullanılmakta olan bir yağdır.

Eğer siz de aft problemi yaşıyorsanız bu tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu