Fosfor Eksikliği

Fosfor Eksikliği, Belirtileri, Tedavisi

Fosfor Eksikliği Fosfor tüm canlılarda ortak olan ve hücrenin yapısına katılan bir bileşendir. Tüm canlılarda ortak olduğu için de hücre içerisinde bulunmaması çeşitli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Fosfor periyodik tabloda atom numarası 15 ve simgesi P olan bir elementtir. Fosfor renk olarak beyaz ve kırmızı olarak iki gruba ayrılmaktadır. Tüm canlılarda ortak olarak bulunan fosfor hem DNA’nın, hem RNA’nın hem de ATP’nin yapısına katılmaktadır. Vücut için oldukça önemli bir bileşendir. Fosforun önemini birçok noktada görebiliriz. Sindirim sistemi için gıdaların sindirilmesine yardımcı olur. Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak çatlama ve kırılmalardaki hasar ihtimalini azaltır.

Fosfor Eksikliği

Ayrıca güçlü kemikler kemik erimesinin önündeki en büyük engeldir ve fosfor kemik erimesini de engellemektedir. Ayrıca diş minesini sertleştirerek daha güçlü bir yapıya sahip olmasını da sağlar. Fosfor Eksikliği Tüm bunların haricinde fosforun üreme hormonları üzerinde de etkisi vardır. Üreme sağlığında rol oynayan hormonların dengelenmesi için fosfora ihtiyaç duyulmaktadır. Vücut için bu kadar önemli olan bir bileşenin eksikliğinde birçok rahatsızlık yaşanmaktadır. Fosfor eksikliği durumunda böbreklerden süzülen fosfor oranı, vücuda alınan fosfor oranından daha fazladır. Fosfor eksikliğinde meydana gelen durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Fosfor Eksikliği Belirtileri

  • Mide bulantısı, kusma
  • İshal ya da şiddetli kabızlık
  • İlaç kullanılmasına rağmen geçmeyen mide bulantısı
  • Hareket ederken ya da otururken kaslarda oluşan ağrı

Fosfor eksikliğinde görülen bu hastalıkların tedavi edilmesi mümkündür. Bu tedavi yöntemleri genel olarak ilaçla yapılmaktadır. Hastalıkların görülmesinin ise çeşitli sebepleri vardır. Fosfor Eksikliği belirtileri Bu sebeplerden ilki vücuttaki mineral dengesizlikleridir. En fazla görülenleri ise kalsiyum fazlalığı, magnezyumdaki dengeszilikler, raşitizm ve kemik yumuşamasıdır. Bunların haricinde metallerden kaynaklanan zehirlenmeler, dent ve fanconi hastalıkları, uzun bir süre boyunca görülen ishal ve yüksek dereceli yanıklar da fosfor eksikliğine neden olabilmektedir. Fosfor eksikliğine yol açan hastalıkların dışında fosfor eksikliğine yol açan ilaçlar da bulunmaktadır. Bu ilaçlar ise idrar söktürücüler, mide ilaçları ve tenofovir içeren ilaçlardır. Kişilerin aşırı alkol tüketmesi, fosfor içeren gıdalar tüketmemesi ve uzun süre aç kalması da fosfor eksikliğinin sebeplerindendir.

Fosfor Eksikliği Tedavisi

Fosfor eksikliğinden kaynaklanan bu hastalıkların giderilmesi için yapılması gereken en önemli şey içerisinde fosfor bulunan gıdaları bolca tüketmektir. Balık, süt, et, maden suyu, pırasa, yumurta ve meyve suyu yüksek miktarda fosfor içeren gıdalardır. Ayrıca fosfor eksikliği tedavisi için bir doktora da başvurmak gereklidir. İlaç tedavisi fosfor eksikliğinde en fazla uygulanan tedavi biçimidir. Fosfor Eksikliği İlaç tedavisi uzun süreli bir tedavi olduğu için ani gelişen durumlarda uygulanmaz. Ani gelişen durumlar için damaryolu kullanılarak vücuda sıvı takviyesi yapılır. Fosfor eksikliğinden kaynaklanan baş dönmeleri ve bayılma durumları ani gelişen ataklar içerisinde yer almaktadır. Siz de böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız hemen uzman bir doktora başvurunuz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu