YBS Nedir-Yönetim Bilişim Sistemleri Maaşları
Yönetim bilişim sistemleri nedir, yönetim bilişim sistemleri mezunları ne iş yapar, ybs nedir, Yönetim Bilişim sistemi maaşları ne kadar vb.. akla takılan soruların cevapları için aliskanlik.com
Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle artık her şey bilgisayarlar ve akıllı cihazlar ile yönetilmeye başlandı. Çağın gerekliliği için üniversitelerde yeni bölümler açıldı bunlardan birisi yönetim bilişim sistemleridir. Peki, nedir bu yönetim bilişim sistemleri? Sorusuna yanıt verelim. Akıllı cihazlar, tabletler ve bilgisayarlar yolu ile tespit edilen bilgilerin yönetime hazırlanarak sunulmasıdır. Aynı zamanda sorun tespiti ve sorunları çözmek için kullanılan yöntemdir.
YBS İçin Bilginin Önemi
Şirketler için dijital çağda bilgi toplamak her şeyden önemlidir. Bilginin teknoloji yoluyla toplanarak işlenmesi ve bu bilgilerin pazarlama, iyileştirme stratejisi olarak değerlendirilmesi şirketin rakipleri açısından her zaman bir adım önde olmasını sağlamaktadır. Yönetim bilişim sistemi ise karar mekanizmasına doğrudan etki etmektedir çünkü toplanan bilgiler sayesinde şirket kendi alanında kazandığı bilgiler ile doğru bir işe girdiğini rahat bir şekilde analiz edebilmektedir.
YBS Nedir (Yönetim Bilişim Sistemi)
YBS nedir. İşletme, iktisat ve bilgisayar mühendisliği bölümlerinin karması olarak tanımlanmaktadır. İçerisinde tüm bu bölümlerin mantığını anlatan bir sistem yatmaktadır. Teknoloji ile elde edilen bilgilerin işlenmesinde ve karşılaşan problemlerin çözülmesinde büyük bir fayda sağlanılıyor. Bu sayede yönetim bilişim sistemi direkt olarak sonuca odaklanmayı sağladığı için sonucu en yakın veriler ile izlemenize olanak sağlar.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünü Nasıl Kazanırım
Bu bölümü seçmek istiyorsanız öncelikle yüksek öğretim kurumları sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Girmiş olduğunuz ilk oturum olan TYT’den en az 150 puan almanız gerekirken AYT’den ise en az 180 puan almanız gerekmektedir. Böylece Eskişehir Anadolu üniversitesi 4 yıllık yönetim bilişim sistemlerini okumayı hak kazanırsınız. Unutmayın ki bu bölüm örgün eğitim dışında açık öğretim üniversitesinde de okunabilen bir bölümdür.
YBS Nasıl Bir Bölüm
Yönetim bilişim sitemleri içerisinde bilgisayar sistemlerini ve işletme derslerini bulunduran geniş bir yelpazeye sahip bir bölümdür. Genellikle eşit ağırlık okuyanların tercih ettiği 4 yıllık lisans bölümleri arasında yer almaktadır. Fakülte olarak işletme ve iktisadi bilimler fakültesi altın yer almaktadır. Okurken birçok tecrübe ve bilgi sahibi olabileceksiniz. Aynı zamanda birçok iş alanı olduğundan dolayı istediğiniz alana göre eğitiminize ağırlık verebilirsiniz. Bölümü okurken sanki birden çok bölüm okuyormuş hissede kapılabilirsiniz. Bu sizi ürkütmesin bu sizin gelişiminiz için oldukça faydalı olacaktır.
Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunları Ne İş Yapar
Günümüzün modern meslek guruplarından olan yönetim bilişim sistemleri, modern çağın geleceği parlak mesleğidir diyebiliriz. Peki, ne iş yapar yönetim bilişim sistemleri mezunları?
Oldukça popüler iş kolu olan yazılım ve bilişim sektöründe kolayca iş bulabilirler. Mezunların işsiz kalmaları söz konusu değildir. Tam donanımlı bir bilişim sistemi uzmanı büyük şirketler de iş sahibi olabilir. Zaman geçtikçe şirketlerin bilişim uzmanına olan ihtiyacı artmaktadır. Özellikle teknoloji çağında yaşadığımız için bir bilişim uzmanına her zaman ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle üniversite de tercih edilmesi gereken bölümlerin başında gelmektedir. Peki yönetim bilişim sistemleri mezunları ne iş yapar. Öğrencilere tavsiyemiz bu bölüme kesinlikle göz atmalarıdır.
Yönetim bilişim sistemleri 2 ayrı guruba dâhildir. Bunlardan ilki yönetim ikicisi ise bilişimdir gelin bunların çalışma alanlarını beraber inceleyelim.
Çalışabileceği alanları detaylı bir şekilde aşağıda açıkladık.
- Bilişim Bölümünde Çalışma Alanları
- Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı
- Bu bölümde genellikle bilgisayar yoluyla veriler toplanır ve analiz edilerek yönetim ve işletmede ki sorunları çözmede kullanılır.
- Programcı (Yazılım dillerini kullanarak kodlama yapar ve bu kodlamaları programa dönüştürerek iş kolaylığı sağlar.)
- Veri Tabanı Uzmanı (Veri tabanı uzmanları veri tabanını sorgularlar. Aynı zamanda veri tabanı güvenliğinin sağlanmasından da sorumludur. Veri tabanı uzmanları veri tabanları sistemlerinin tasarlanması ve kurulmasında etkin rol oynar. Aynı zamanda fiziksel olarak bilgileri saklamakla görevlidir.)
- Sistem Analisti ve Tasarımcısı, (Kurulacak olan sistemi analiz ederek tasarlanmasında etkin rol oynar.)
- SEO Uzmanı (Firmaların sitelerinin google arama motorlarında belirlediği kelimelerde üst sıralara taşınmasına olanak sağlar. Seo uzmanı web site analiz, raporlama ve google sırlarında ki verilerini inceleyerek doğal backlink inşa eder)
- Network Uzmanı (Şirket içerisinde ki bulunan yüzlerce bilgisayarın aynı ağda uyum içinde çalışmasını sağlar. Aynı zaman da sistem güvenliğini sağlayarak ağa gelecek zararları tespit eder ve çözümler.)
- Ağ Sistemleri Yöneticiliği,
- Yönetim Bölümünde çalışma alanları ise;
- İnsan Kaynakları Uzmanı (İnsan kaynakları uzmanı işe alım sürecinde etkin rol oynar. Aynı zamanda çalışanların özlük işleri, bordrolama işleri gibi performans gerektiren işleri yapar.)
- İş Geliştirme Uzmanı (Bu işte çalışanlar işleri gereği yeni pazar alanları bulmakla yükümlüdürler. Girdikleri şirketteki işleri geliştirmekte ve yönetme konusunda çalışmalarını sürdürmektedirler.)
- Proje Yöneticisi (Projenin gelişmesi, kontrolü ve ilerlemesiyle sorumlu olan kişidir. Öncelikli olarak proje ekibi ve yaptığı işlerle ilgilenir. İşlerin nasıl ilerlediği ve nelerin eksik olduğuyla ilgili riskleri kontrol ederek sorunlara cevaplar arar. Aynı zamanda projenin başarılı olup olmamasından kendisi sorumludur.)
- Satış Pazarlama Uzmanı (Şirkette yer alan tüm ürünlerin pazarlanması ve müşteriye tanıtılmasından sorumlu asıl kişidir. Bulunduğu firmada büyük sorumluluklar üstlenir. Her zaman yeni müşteriler ve hedefler peşinde koşar.)
- İş Analisti (İş analistleri sektörle ilgili gerekli araştırmaları yaparak değerlendirme ve iyileştirme çalışmalarında görev alırlar. Özellikle önlerine çıkar büyük sorunlar ile mücadele ederek çözüm üretirler.)
- ERP Uzmanı (Erp kurumlar için üretilen iş sürecini hızlandıran yazılımsal programlar bütünüdür. Erp uzmanı ise; kurulan bu sistemlerin düzgün çalışmasıyla ve teknik sorunlarıyla ilgilenen kişidir.)
- İş Zekâsı Uzmanı (Büyük bir iş alanına sahip olan iş zekâsı uzmanları şirketlerin önemli stratejilerini belirlemek ve müşteri portföyünü incelemekle yükümlü kişilerdir. İş günücü ve iş potansiyelini yorumlarlar ayrı müşteri hareketleri inceleyerek sonuçlar çıkarırlar. Şirketlerin pazarlama süreçlerinde etkin rol oynarlar.)
Yelpazesi oldukça geniş iş alanlarına sahiptir. Eğer siz de bu alanları okumak ve bu alanda kendinizi geliştirmek bir kariyer yapmak istiyorsanız kesinlikle seçmeniz gereken meslek dalıdır diyebiliriz. Özellikle bilişim üzerine merakınız varsa yönetim bilişim sistemleri bölümü tam size göre diyebiliriz.
Yönetim Bilişim Sistemi Maaşları Ne Kadar
Her meslek kolunda olduğu gibi bu meslekte de merak edilen sorular arasında gelen maaş ne kadar? Sorusuna cevap vermek istiyoruz. Yönetim bilişim sistemi maaşları yukarıda açıkladığımız gibi birçok meslek dallarına ayrılmaktadır. Öncelikle bilişim sektöründe mi yoksa yönetim sektöründe mi çalışacaksınız ona karar vermeniz gerekiyor. Eğer bilişim sektörünü seçtiyseniz ortalama maaşlar 3000- 4000 TL arasında değişmektedir. Yönetim bölümünde ise 2500 – 3500 arasında değişmektedir. Bu maaşlar giriş seviyesinde maaşlardır gerekli bilgi ve tecrübenize göre yükselebilmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemi Uzmanı Olmak İsteyen Kişilerde Aranan Özellikler
YBS mesleğini yapmak isteyen kişilerde aranan genel özelliklerden ilki matematiksel çözümleme ve analitik düşünme yeteneğidir. Diğer yandan ise kesinlikle kişinin dikkat konusunda ki yeteneğidir bir işi planlarken olması gerektiği gibi planlı, düzenli, sabırlı ve dikkatli olması gerekmektedir.
Bu yazımızda sizlerin için yönetim bilişim sistemleri hakkında detaylı bilgiler verdik. Eğer sizlerde aklınızda ki sorulara yanıt bulduysanız ne mutlu bize.