Stresle Baş Etmenin Yolları
Stresle baş etmenin yolları, stres nedir, stresle nasıl başa çıkılır, stresin faydaları vb… kişisel gelişim sorularına cevap bulacağınız makalemizi sizler için hazırladık.
Stres hepimizin hayatını etkileyen ve kaçmanın pek de mümkün olmadığı bir ruhsal durumdur. Kimimiz, stresle başa çıkma konusunda, diğerlerinden çok daha iyidir.
Stresle baş etme yolları, aile hayatında, iş yaşamında veya sosyal hayatta yaşadığımız ilişkileri yönetebilme, kendimizi stresin yıkıcı etkilerinden koruyabilme adına oldukça önemlidir. Stresin hayatınızdaki olumsuz etkilerinden kurtulmanın yollarından kısaca bahsedelim.
Stres nedir?
Stres, genel anlamda gerginlik durumudur ve hayatın kaçınılamaz parçalarından biridir. Hayatımızda strese neden olan en yaygın sebepler, iş hayatı ve ilişkilerdir. Kendimizden kaynaklanan stres nedenleri ise, inançlarımız, tutumlarımız, hedeflerimiz, ihtiyaçlarımız ve istediğimiz hayat standartlarına kavuşma arzusudur.
Stres durumunda vücudumuz, fiziksel ve ruhsal bazı tepkiler ortaya koyar. Bunlar, uyku sorunları, sinirlilik hali, baş ve mide ağrıları olarak baş göstermesi kaçınılmazdır. Baş edilemeyen stres, zihinsel ve ruhsal açıdan yıkıcı etkiye sahip olabilir.
Aslında stresi tümüyle olumsuz olarak değerlendirmek doğru değildir. Bazı insanların baskı altında olduklarında daha başarılı ve üretici oldukları bilinmektedir. Dozajındaki stres iyidir ancak yönetilemeyen stres kötüdür diyebiliriz.
Peki Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir?
1-) Stresin faydaları nelerdir?
Öncelikle stresin tümüyle kötü olmadığını söylemiştik. Stresin size sağladığı faydaları gözlemleyin ve bunları bir yere not edin. Stresi, hedefinize ulaşmakta kullanalabileceğiniz bir sıçrama tahtası olarak değerlendirin.
2-) Kendinizi tanıyın ve kendinize zaman ayırın
Kişiliğinizi, güçlü yönlerinizi, bireysel yeteneklerinizi ne kadar tanıyorsunuz? Yeteneklerinizi keşfedip, bunlar doğrultusunda birkaç hobi edindiniz mi?
Kendinizin farkında olun. Hayatın omuzlarınıza yüklediği stresi, edindiğiniz hobiler yoluyla omuzlarınızdan atın. Kendinizi başkalarıyla ve başkalarının elde ettiği başarılarla kıyaslamaktan vazgeçin. Mükemmeliyetçi bir yapıya sahipseniz, hataları ve eksikleri ile bir insan olduğunuzu kabullenin. Hayatı yaşanmaz kılan şey, çoğu zaman bizim bakış açımız ve yaklaşımlarımızdır.
3-) Düzenli olarak egzersiz yapın
Bu, en yaygın stresle baş etme yollarından biridir. Stresle başa çıkmanıza yardımcı olacak fiziksel esnekliği kazanmak için, düzenli olarak egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapmak kadar önemli bir diğer konudur.
4-) Stresle baş etme yollarından biri de gevşeme yöntemleridir
İnancınız doğrultusunda, yoga, meditasyon veya ibadet etmek, stresle baş etmenize büyük katkı sağlayacaktır. İnsan maddi olduğu kadar, manevi yönleri ile de insandır ve maneviyatın da doyurulmaya ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenme ve uyku ile birlikte, sizi ruhen gevşetecek bir aktivite, stresle mücadele etmenizi destekleyecektir.
5-) Gülümseyin
Genellikle stres durumunda, kendi içimize çekilmeyi tercih ederiz. İnsanlardan uzaklaşır, yalnız kalmayı isteriz. Bu kimi zaman faydalı olsa da, çok zaman depresyonla sonuçlanabilecek bir tavırdır. Bu nedenle, insanların içine karışmaya, sosyal faaliyetlerde bulunmaya önem vermeliyiz. Zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan kendimizi tüketmeyelim. Neşenizi bulacağınız arkadaşlarınızla vakit geçirin. Gülmek, gülümsemek, sevdiğiniz insanlarla birlikte olmak emin olun iyi gelecek.
6-) Stresle baş etme adına şükredin
Stresle başa çıkmada en etkili yöntemlerden biri de şükretmektir. Şükredecek o kadar çok sebep var ki hayatımızda! Her sabah doğan güneş, ailece kahvaltı yapabilmenin ayrıcalığı, eşsiz bir aileye sahip olmak, pek çok kimsenin hayalini kurduğu bir işte çalışmak, nefes alıp vermek, kuş cıvıltılarını duyabiliyor olmak, gökyüzünü izlemenin keyfi ve daha neler neler… Eminim ki siz çok daha fazla neden bulacaksınız şükretmek için. Unutmayın şükretmek, nimeti ziyadeleştirir. Olaylara ve durumlara iyimser yaklaşın, umutlu olun ve şükredin. Sadece stresle baş etmek için değil elbette. Var olan bütün nimetler için…
7-) Geç olmadan harekete geçin
En önemlisi de geç kalmayın. Stres sizin hayatınızı kontrol altına almaya başlamadan önce, siz stresinizi kontrol etmeye çabalayın. Sürekli değişen ve gün geçtikçe bozulan bir dünyada yaşıyoruz. Bu da demek oluyor ki stres hayatımızda hep var olacak. Bu durumu bilerek hareket etmek, stresle mücadele etme yöntemlerini öğrenmek gerekir.
Yukarıda sıraladığımız 6 yol ve 7. maddede bahsetmiş olduğumuz bilinç ile hareket ederseniz, stresin sizi zihinsel, ruhsal ve fiziksel olarak esir almasına izin vermezsiniz. Anlaşıldığı üzere stresten kaçı yok. Sadece stresle baş etme yollarını bilelim yeter…