Strese Yol Açan Durumlar
Strese Yol Açan Durumlar
Niçin Stres Yaşıyoruz?
Stres genellikle olumsuz bir durum olarak düşünülse de, Niçin Stres Yaşıyoruz? insanların yaşamlarında önemli ve koruyucu etkileri vardır. Vahşi bir yırtıcının kendisine doğru geldiğini gören kişinin vücudunda bir “alarm sistemi” devreye girer. Strese Yol Açan Durumlar Acil bir durumda sinir sistemi kortizol (stres hormonu) ve adrenalin salgılar.
Bu hormonlar sayesinde vücut bir “alarm durumuna” girer. Kalp atış hızı daha hızlı, kaslar gergin ve daralmış, nefes alma hızı daha hızlı ve vücut tehlikeyle savaşmaya hazır. Bu sinir sistemi yanıtına Fighter Response adı verilir ve otomatik olarak etkinleştirilir.
Kan akışının hızla artmasıyla, kişi hayatta kalmak için savaşmalı veya uçmalıdır. Ancak günlük hayatta neredeyse hiç kimse vahşi bir yırtıcı hayvanla karşılaşmasa da kortizol ve adrenalin düzenli olarak salınır, kaslar kasılır, kan akışı daha hızlı, nefes daha hızlı olur.
Stres Temeli Nedir?
Beden ve zihin için günlük yaşamdaki olayların tehlikesini ayırt etmek zordur; Dahili veya harici bir tehlike sinyali aldığında, “Dövüş-Uçuş” yanıtını tetikler. Stres Temeli Nedir? Bir terfi vesilesiyle veya süresi dolmak üzere olan bir iş ile bağlantılı olarak, vahşi bir yırtıcı yaklaştığında olduğu gibi davranır.
Bu yüzden sürekli tetikte olmalıdır. Strese Yol Açan Durumlar Yaklaşan “tehdit” karşısında hayatta kalabilmek için fiziksel, duygusal, entelektüel ve davranışsal alarm sistemlerini harekete geçirir. Sürekli tetikte olmak ve tehlikeyle baş etmeye çalışmak uzun vadede oldukça yorucu olmaya başlar ve işlevi azaltır.
Birey rutin görevlere devam edemez hale gelebilir. Hayat alarm sistemleri, aşırı kullanıldıklarında işlevini bozacak ve psikolojik iyi oluşu olumsuz yönde etkileyecek bir noktaya gelir.
Stresin Belirtileri ?
Günlük yaşamdaki birçok problemde stresli durumlarla karşılaşmasına rağmen; Çoğu durumda, kişi stres altında olduğunun farkında olmayabilir.
Strese Yol Açan Durumlar Çok sık tekrarlandığında, kişi duruma alışabilir, durumu normal kabul edebilir veya yaşadığı sorunları stresle ilişkilendiremeyebilir. Bununla birlikte, stresin birçok fiziksel, duygusal, entelektüel/bilişsel ve davranışsal belirtisi vardır.
Fiziksel belirtiler: Stresin Belirtileri ? kalp çarpıntısı, ağrı ve yorgunluk, kas gerginliği, hızlı nefes alma, gastrointestinal problemler (kabızlık, ishal, mide ve bağırsak ağrısı), halsizlik, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, sık kusma, zayıflamış bağışıklık sistemi, olası cinsiyet kaybı gözlenir libido.
Duygusal belirtiler: isteksizlik, takdir edilen şeylerden zevk alamama, yalnızlık, depresyon, mutsuzluk, mutsuzluk, karamsarlık, bunalmış hissetme, huzursuzluk, asabiyet, asabiyet, öfke patlamaları, anksiyete bozuklukları.
Entelektüel/bilişsel belirtiler: Unutkanlık, karar vermede güçlük, sık kaygı, olayların olumsuz yönlerine odaklanma, akıl yürütme becerilerinde bozulma, hafıza sorunları ve konsantrasyon güçlüğü olarak algılanabilir.
Davranışsal belirtiler: uyku bozuklukları (çok uyuma, uyuyamama, iştah sorunları belirtiler anksiyete, erteleme, yani devam edememek, kendini diğerlerinden soyutlamak, yalnız yaşamak, alkol veya uyuşturucu kullanmak.
Stresin Nedenleri ?
Hayattaki birçok faktör stres kaynağı olabilir. İş, okul, eve taşınma, üniversiteye başlama, mezuniyet, terfi gibi yaşam olaylarından yas, hastalıklar, doğal afetler ve kazalar gibi travmatik olaylara kadar birçok faktör strese neden olabilir.
Stresin Nedenleri ? İlişki zorlukları, stresli çalışma koşulları, doğum, evlilik, boşanma ve maddi zorluklar da strese neden olan yaşam olaylarından bazıları olabilir.
Bununla birlikte, stres her zaman çevresel faktörlerden kaynaklanmaz. Kaygılı ve karamsar bir ruh haline sahip olmak, aşırı endişe ve mantıksız düşünme, bireyin içsel gerginliğinin nedenlerinden bazılarıdır.
Belirsizliğe tahammül edememe, zayıf esneme yeteneği, mükemmeliyetçilik, ya hep ya hiç düşüncesi, olumsuz benlik algısı ve aşırı olumsuz iç ses (yapamıyormuş gibi) stres nedenleri arasında gözlenen faktörlerdir.
Stresle Baş Etme Yolları?
Stresten ne kadar etkilendiğini azaltmak için strese neyin sebep olduğunu bulmak çok önemlidir. Kaynağı anlamak, başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesini kolaylaştırır ve ileriye giden yolda ilk adımdır. Stresin belirtilerini ve bireyin stres anlarındaki algısını tanımak başka bir adımdır.
Stres yoğun olduğunda ve baş edilmesi zorlaştığında bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak çok önemlidir. Gerekirse tıbbi tedavi yapılabilir. Strese Yol Açan Durumlar Psikoterapide stresin kaynağını ortaya çıkarmak ve başa çıkma yöntemlerini güçlendirmek için müdahaleler uygulanır.
Günlük stres günlüğü (olaylar, başlatıcılar, o sırada yaşanan düşünceler, duygular, davranışlar) farkındalığı artırır. Bu, tetikleyicileri keşfetmeye ve tetikleyicileri tanımaya yardımcı olur.
Stresli zamanlarda kullanılabilecek nefes alma ve gevşeme egzersizleri, vücudunuzun stres seviyesini azaltabilir ve kontrol altında kalmanızı kolaylaştırabilir. Stresle Baş Etme Yolları? Psikoterapi uygulamasında amaç, danışanın stres sırasında nefes alma ve gevşeme egzersizlerini öğreterek fiziksel olarak gevşemeyi öğrenmesidir.
Aynı zamanda strese neden olan olay-düşünce-duygu-davranış ilişkisi kurularak düşünce sisteminde bir değişiklik yapılır. Ayrıca Anksiyeteye İyi Gelen Dualar sayfasında manevi bir yolla size strese bağlı anksiyete korunma yöntemini yazdık.
Stresle başa çıkmak, egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak ve dinlenmek, insanlarla iletişim kurmak, sosyal ilişkileri sürdürmek, geçmiş ya da gelecek yerine ana odaklanmak, Strese Yol Açan Durumlar Anın tadını çıkarmaya çalışmak ve rahatlamayı öğrenmek bu yöntemlerden bazılarıdır. kullanılabilir.