Pasif İçicilik Nedir?

Pasif İçicilik Nedir? Nasıl Kurtuluruz?

Pasif İçicilik Nedir? Sigara, çağımızın en büyük madde bağımlılıklarından birisidir. İçen kişiler her ne kadar bu durumu bağımlılık olarak görmese de bu gerçeği değiştirmemektedir. Sigaranın içerisinde bulunan yüzlerce zararlı madde, gün geçtikçe insanları zehirlemektedir. Bilimsel veriler ortaya konulduğu zaman sigara içen insan sayısının her geçen gün arttığı görülmektedir. Oysa ki sigaranın içinde bulunan maddelere bakıldığı zaman günlük hayatta asla ağza sürülmeyecek olan maddeler olduğu bilinmektedir.

Pasif İçicilik Nedir? Nasıl Kurtuluruz?

Buna rağmen birçok insanın sigara içmesinin sebebinin ne olduğu da merak konusudur. Sigara içen kişilere genel olarak sorulduğu zaman alınan cevaplar stresten dolayı içildiği, uzun yıllardır içildiği ve tık bırakılamaz bir hale geldiği yönünde olmaktadır. Fakat sigara stresli anların yok olmasını sağlamamaktadır. Stres yaşanılan durum yine kendini tekrarlayacaktır yani sigara içmek bu sorunu kökünden çözmemektedir. Uzunca bir süre içilen ve bırakılamayan sigara teorisi ise tamamen psikolojiktir. Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin öncelikle belli durumların farkına varması gerekmektedir. Çünkü sigara içen kişi sadece kendisine değil çevresine de zarar vermektedir. Sigara içmeyen fakat içen kişilerin yanında durduğu için dumandan etkilenen kişilere pasif içici adı verilmektedir. Pasif içiciler en az sigara tiryakileri kadar zarar görmektedir. Bunun sebebi yan dumandır. Peki yan duman nedir, zararları nelerdir?

Pasif İçiçi Olmak

Yan duman aktif bir içicinin üflediği, pasif içicinin ise soluduğu dumandır. Sigara içen kişinin sigaradan direkt olarak içine çektiği duman ise ana dumandır. Ana duman aktif içicinin üflediği anda yan dumana dönüşmektedir. Ana duman ve yan duman temelde aynı duman gibi gözükse de içerik açısından oldukça farklıdır. Ana duman ilk kez solunduğu için ve direkt sigaradan alındığı için sıcaktır. Pasif İçicilik Nedir? Yan dumanın ısısı ise ana dumanın ısısına göre daha düşüktür. Bu nedenle tam olarak yanmamış tütün yan dumanın içerisinde bulunmaktadır. Yanmamış tütün ise yanmış tütüne göre daha tehlikelidir. Bu nedenle pasif içicilerin aktif içicilerin üflediği dumanı soluması oldukça zararlı bir durumdur. Özellikle kapalı alanda içilen sigaranın dumanı o alana hapsolmakta ve defalarca solunabilmektedir. Bu ür alanlarda pasif içici durumuna düşmemek için sigara içildiği anlarda sigara içen kişiden uzak durulması gerekmektedir.

Pasif İçicilikden En Fazla Etkilenen Kişiler?

Pasif içicilikten en fazla etkilenen kişiler çocuklardır. Herhangi bir yere misafir olarak gidildiğinde sohbet esnasında sigaralar içilebilmektedir. Çocukların da içerisinde bulunduğu odada sigara içmek onların da pasif içici konumuna düşmesine sebep olur. Pasif İçicilik Nedir? Pasif içicilik çocuklarda oldukça tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. Özellikle anne karnında iken sigara dumanına maruz kalan çocuklarda astım, bronşit, ileri derece nefes darlığı gibi problemler görülebilmektedir. Bu yüzden ebeveynlerin çocukların yanında sigara içmemesi gerekmektedir. Eğer siz de şimdiye kadar pasif içici konumundaysanız bundan sonra sigara içilen açık ya da kapalı yerlerde bulunmayarak rahatsızlıklar yaşamanızın önüne geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu