Magnezyum Eksikliği ve Fazlalığında Ne Olur?
Magnezyum Eksikliği ve Fazlalığında Ne Olur?
Bugünkü konumuz Magnezyum Eksikliği ve Fazlalığında Ne Olur? Vitamin ve mineraller vücuttaki sistemlerin dengelenmesi ve düzenli bir şekilde çalışması için önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenmenin en önemli adımı da vücuda vitamin ve mineral alınmasıdır. Diyet listelerinde ve sağlıklı beslenme listelerinde ara öğün kavramı da vitamin ve mineral alımını alışkanlık haline getirmektedir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek amacı ile diyet yapan bir kişi ara öğünlerini atlamadan meyve sebze tüketimini düzenli bir şekilde yapmalıdır. Çünkü ara öğün atlanarak yapılan diyetler hem bir işe yaramamakta hem de vücudu yormaktadır. Vücut için bu kadar fazla faydası olan vitamin ve minerallerin yeteri kadar tüketilmesi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Vitamin içerem besinlerin tüketimi halk arasında yaygın olsa da mineraller pek fazla önemsenmemektedir. Bu durum oldukça yanlıştır. Mineraller vücutta düzenleyici görev yapmaktadır. Tüketilmeleri ise sistemlerin daha sağlıklı çalışması için şarttır. Özellikle magnezyum minerali vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Magnezyum dişlerin ve kemiklerin yapısına katılarak daha sağlam olmalarını sağlayan bir mineraldir. Bu mineral birçok gıdadan alınabilir. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği, baharatlar, kakao, badem ve kaju bol mikyarda magnezyum içeren besinlerdir. Magnezyumun da her mineral gibi eksikliği ve fazlalığında çeşitli problemler yaşanmaktadır. Eksikliği ne kadar zararlı ise ihtiyaç duyulan orandan fazla olması da o kadar zararlıdır. Peki magnezyum eksikliğinde ve fazlalığında ne olur?
Magnezyum Eksikliğinde Ne Olur?
Magnezyum eksikliği vücuda yeterli kadar magnezyum içeren gıda alınmamasından kaynaklanan bir durumdur. Magnezyum eksikliğinde kişilerde depresyon görülebilir. Çeşitli sinir hastalıkları ve anksiyete bozuklukları yaşanabilir. Magnezyum Eksikliği Magnezyum eksikliği insanlarda iştahzılık ve halsizliğe neden olur. Bunun haricinde kalpte çarpıntı ve ritim bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve konsantrasyonda zorlanma, bağırsak ve midede kramp problemlerine yol açar. Hamile kişilerde magnezyum eksikliği görülmesi durumunda bebeğin erken doğması gibi riskli bir durum oluşabilmektedir. Sporcularda magnezyum eksikliği görülmesi ise kas kramplarına, ani kalp sıkışmalarına, çabuk yorulmaya, baygınlık geçirmeye neden olabilmektedir. Magnezyum eksikliği yaşamamak için içerisinde magnezyum bulunduran gıdalar günlük ihtiyaç kadar tüketilmelidir.
Magnezyum Fazlalığında Ne Olur?
Magnezyum fazlalığı ise magnezyum eksikliğinin tam tersidir. Magnezyum eksikliğinde vücutta bulunmayan magnezyum,magnezyum fazlalığı durumunda aşırı miktarda bulunmaktadır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi magnezyumun da fazlası zarardır. Magnezyum Fazlalığı Magnezyum fazlalığının sebepleri gün içerisinde çok az su tüketmek, magnezyum takviyesi almak, müsil ilacı kullanmak, idrar miktarının 400 mL’den daha az bir miktarda olmasıdır. Magnezyum fazlalığı yaşayan bireylerde böbrek yetmezliği, hemoliz, çeşitli böbrek hastalıkları (kronik ya da akut) ve addison hastalığı görülebilir. Magnezyum Eksikliği ve Fazlalığında Ne Olur? Bu durumu yaşamamak için dikkat edilmesi gereken en önemli şey bol bol su tüketmektir. Özellikle sıcak yaz günlerinde vücudun suya daha fazla ihtiyacı olmaktadır. Ufak detaylara dikkat ederek bu rahatsızlıklardan herhangi birine yakalanmamak mümkündür.