Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri-Saç Çekme Hastalığı

Çocuklarda saç dökülmesi nedenleri, çoçuklarda saç dökülmesi ne iyi gelir, çoçuklarda saç dökülmesi hangi doktor, çocuklarda saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden olur  vb.. sorunların cevapları için aliskanlik.com

Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri

Çocuklarda saç dökülmesi nedenleri arasında birçok rahatsızlık yatabilir. Bu yazımızda çocuklarda saç dökülmesi hakkında birçok nedeni sıraladık ve çoçuklarda saç dökülmesi ne iyi gelir tedavisi hakkında bilgiler verdik.

  • Saç Mantarı

Çocuğunuzun saçını ellediğinizde pul pul saç dökülmeleri görüyorsanız saç mantarı rahatsızlığı olabilir. Tedavisi yapılmazsa bu dökülen yerler yuvarlak koyu izlere dönüşecektir. Ayrıca bu hastalık bulaşıcıdır. Eğer çocuğunuzda mantar hastalığı yoksa bile saç mantarı bulunan bir arkadaşından kolaylıkla geçebilir veya sizin çocuğunuzdan diğer çocuklara hastalık serpebilir. Saç tokası ve tarak gibi eşyaların ortak kullanılmaması gerekir.

  • Kıl Gövdesi Travması

Saçlara yanlış bakım yapılması ile bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Genellikle saçların tokalarla sıkı bir şekilde bağlanması, yanlış sıvıların saç köklerine sürülmesidir. Bu saç travması ile ciddi miktarlarda saç kaybı görülmektedir.

  • Çeşitli Hastalıklar

Eğer çocuğunuzun saç kökleri bir nedenden dolayı hasar gördüyse yeni saçların çıkıp büyümesi için yer kalmaması saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu saç köklerinin zarar görmesi genelde lupus gibi hastalıklarla olur. Belirtileri çok gözle görülebilir değildir. Bu etkilenen deride kızarıklık, dökülme veya kabarcıklar oluşabilir. Çocuklarda saç dökülmesini farkettiğiniz takdirde en kısa sürede cildiye uzmanına çocuğunuza muayene ettirmelisiniz.

  • Trikotilomani (Saç Çekme)

Bir psikolojik sorun olarak bilinir. Obsesif komplosif rahatsızlıklarından oluşan bir sorundur. Çok stresli kalmak veya stresli ortamlarda bulunmak bu rahatsızlığın daha da yoğunlaşmasına neden olur. Çocuklarda fazla stres saç çekme hastalığı oluşturabilir, saçlarını çekerek streslerini gidermeye uğraşırlar. Bu durum sonucunda çocuklarda saç dökülmesi meydana gelir.

  • Alopesi Areata (Saçkıran)

Saçkıran rahatsızlığı çoğunlukla bağışıklık sistemi düşük olan bireylerde görülmektedir. Bağışıklık sistemi saçlarının kök kısımlarına saldırır. Baş derisinde yine birtakım etkiler görülebilir. Ancak diğer rahatsızlıklar gibi bulaşıcı değildir. Doğru ve dengeli beslenme, stresten uzak kalmak bu rahatsızlıktan uzaklaşmanızı sağlayacaktır.

  • Bakteriyel Enfeksiyonlar

Derilerdeki enfeksiyonlar veya vücudumuzdaki yumuşak dokuların enfeksiyon kapması halinde saç kaybı buna dayalı oluşan bir problemdir. Nefes yöntemi ile bu bakteri vücuda girebileceği gibi açık bir yaradan da girebilmektedir. Diyabet hastası kişiler, kanser bulunduran hastalar, bağışıklığı zayıf olan kişiler veya bebeklerde bu rahatsızlık çok daha kötü olabilir.

  • Telogen Effluvium

Rahatsızlığa sahip olan kişilerde saç dökülmesi gerçekleşmez ancak saçların büyümesi bir süreliğine durmaktadır. Genellikle aşırı kilo kayıpları, yaralanmalar, uzun süre boyunca ilaç kullanımı gibi faktörlerde veya stres ve psikolojik etkenlerde bu rahatsızlık baş gösterebilir.

  • Traction Alopecia

Sıcak aletlerin uygun kullanılmaması nedeniyle bu sorun oluşmaktadır. Saç maşası, düzleştiriciler saç tellerine uygun olmayan kullanımlar nedeniyle zarar vermektedirler. Genellikle ergenlik çağına ulaşan bireylerde görülebilir olup çocuklarda saç dökülmesi, saç tellerinin yanmasına ve kırılmasına bağlı gerçekleşir. Eğer rahatsızlıktan muzdaripseniz bu tarz sıcak aletleri kullanmamak en uygun davranış olacaktır.

  • Alopesi Totalis

Bağışıklık sistemi olarak adlandırılan vücut savunmamız ile ilgili bir rahatsızlıktır. Alopesi rahatsızlığında bağışıklık sistemi çocuklarınızın saç köklerine ulaşıp saçlarının büyümesine  mâni olmaktadır. Bu sebepten dolayı çocuklarda saç dökülmesi meydana gelir. Tabii bu dökülmeler hastalığın kötüleşmesi durumunda oluşur ve tedavisi de zordur. Çoğunlukta genetik olarak düşünülür ancak çevresel olaylardan dolayı da olabilmektedir.

  • Alopesi Üniversalis

Bu hastalıkta da diğerlerine benzer şekilde bağışıklık sistemi saç köklerine zarar vermektedir. Diğer hastalıklardan farklı olarak vücut içerisindeki diğer kılların da uzamasını engeller. Genetik olabildiği gibi çocuğunuzun yaşadığı koşullar bunu tetikleyebilir.

Çoçuklarda Saç Dökülmesi Ne İyi Gelir

Bu tarz bir rahatsızlığı farkettiğiniz anda yapacağınız tek işlem çocuğunuzu bir cildiye uzmanına göstermek olacaktır.  Yani çocuklarda saç dökülmesi hangi doktora gidilmesi sorusunun cevabı da Cildiye Doktorudur. Doktorlar tarafından çocuğunuza vitamin testi, kan testi gibi testler yapılarak çeşitli diğer olayları da göz önüne alarak en uygun tedaviyi uygulayacaklardır.

Çocuklarda saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden olur merak edenlerde D vitamini, B12 vitamini ve çinko eksikliğinden dolayı saç dökülmesi kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde saç dökülmesi ne kadar sürer merak edenler içinde bu süre 2 ile 5 ay arasında sürmekte sonrasında dökülme durmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu