Karadeniz’de Görülesi Tarihi Yerler
![Karadeniz'de Gezilecek Tarihi Yerler](https://aliskanlik.com/wp-content/uploads/2019/09/Karadenizde-Gezilecek-Tarihi-Yerler.jpg)
Karadeniz’de görülesi tarihi yerler, Karadeniz’de gezilecek yerler, Karadeniz’de turistik yerler vb.. sorulara cevap bulacağınız makalemizi sizler için hazırladık.
Karadeniz’de Görülesi Tarihi Yerler
Karadeniz Bölgesin’de bulunan kesinlikle görülmeye değer 8 tarihi alan;
Sümela Manastırı – Trabzon
Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içerisinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur. Sümela Manastırı, halk arasında Meryem Ana adı ile anılmaktadır. Sümela Manastırı’nın 13. yüzyıldan itibaren kurulduğu bilinmektedir. 18. Yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş ve bazı duvarları fresklerle süslenmiş olan manastır 19. Yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle muhteşem bir görünüm kazanmıştır. Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma Sümela Manastırı’ının başlıca bölümlerini oluşturmaktadır. Sümela Manastırı, Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir.
Atatürk köşkü – Trabzon
Atatürk Köşkü, 19. Yüzyılın ilk dönemlerinde Trabzon’a hâkim Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak inşa edilmiştir. Köşkün girişinde oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmaktadır. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası bulunmakta olup ikinci katta ise iki küçük oda mevcuttur. 1924 yılında Trabzon’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Atatürk, bu köşkte ağırlanmış ancak konaklamamıştır. 1930’da Trabzon‘u tekrar onurlandırdığında köşkte ağırlanmış ve çok memnun kalmıştır. Bütün mal varlığını, canından çok sevdiği Türk ulusuna armağan etme kararını bu köşkte almıştır. Tarih meraklarının Karadeniz’de uğraması gereken mekânlardan biridir.
Zil Kalesi – Rize
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 15 kilometre mesafededir. Bölgenin en dikkat çekici tarihi eserlerinden biri olma özelliğiyle 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunmaktadır. Duvarlarındaki hatıl izleri ve kiriş delikleri sayesinde kulenin dört katlı olduğunu anlayabiliyoruz. Duvarlar üzerinde, doğu yönde kemerli pencereler diğer taraflarda ise mazgal delikleri yer alıyor. Şehrin diğer kaleleri gibi Zil Kalesi de hem bölgenin hem de Bayburt’a ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde çevrenin güvenliğini sağlıyormuş. Rize gezinizde Zil Kalesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın.
Kurul Kalesi Yerleşkesi – Ordu
Ordu iline 13 kilometre mesafededir. Bayadı köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş birinci derece arkeolojik ve Doğal Sit alanı olup, antik bir yerleşmedir. Yapılan kazılarda 250 – 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmıştır. Yerleşke Karadeniz Bölgesinde İlk arkeolojik kazı alanıdır. Karadeniz Bölgesi’nde sık rastlanmayan örneklere sahip olan Kurul Kalesi, pek çok yeraltı galerisine ev sahipliği yapıyor. Ordu ziyaretinizde görmeniz gereken önemli tarihi yerlerden biridir.
Sinop Kalesi ve Cezaevi – Sinop
Sinop Kalesi’nin ilk olarak M.Ö. 700’lü yıllarda Miletliler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kalenin hapishane olarak ilk kez ne zaman kullanıldığı bilinmemektedir fakat çok eski tarihlere kadar gittiği kesin olarak bilinmektedir. Kale 1887’de resmî olarak modern bir hapishaneye dönüştürülmüştür. 1997 yılına kadar hapishane, olarak kullanılan Kale 1999 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiş ve müzeye dönüşmüştür. Sinop Cezaevi’ni ünlü kılan Osmanlı döneminde bir sürgün yeri olarak birçok siyasi mahkûmun kalmış olmasıdır. Kaçmanın nerdeyse imkânsız olduğu Sinop Cezaevi görülmesi gereken yerlerden biridir.
Vazelon Manastırı – Trabzon
Maçka ilçesinin Kiremitli Köyü’ne 7 km mesafede çam ormanları içerisinde bulunuyor. M.S. 270 yılında inşa edilmiş olan bu muhteşem Manastır, tarihi hakkında çok az bilginin günümüze ulaştığı ve adeta sırlar beşiği olan harika bir yapıdır. Bazı kaynaklara göre Sümela Manastırının inşası Vazelon Manastırının geliriyle yapılmıştır. Tıpkı diğer manastırlar gibi Vazelon Manastırı da birçok saldırıya uğramıştır. Trabzon gezinize bu güzel tarihi mekânı da ekleyebilirsiniz.
Tarihi Çarşamba Köprüsü – Samsun
Yapıldığı dönemde Türkiye’nin en uzun betonarme köprüsüydü. Köprü Çarşamba kasabasının içinde Yeşilırmak üzerinde yer almaktadır. Türkiye’nin en çok benimsenen ve sahip çıkılan köprüsü olan Çarşamba Köprüsü günümüzde karayoluna hizmet vermemekte ve sadece ilçe trafiği için kullanılmaktadır. Köprünün genişliği 4.8 metre ve her iki tarafta 1.15 metre genişliğinde yaya kaldırımı vardır. 1931 yılında tamamlanan Köprü Karadeniz’de görülmeye değer bir yerdir.
Tirebolu Kalesi – Giresun
Tirebolu ilçe merkezinde bulunmaktadır. Kesin olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber M.Ö. 15. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. İlçenin kuzeyinde deniz içerisindeki bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Yarımadanın doğal yapısına uygun bir şekilde inşa edilmiş ve kaleye güney tarafından dik bir merdivenle çıkılmaktadır. Osmanlı dönemine ait çok sayıda mezar taşının da bulunduğu Kale surlarıyla günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Tirebolu Kalesi, Karadeniz turunuzda ziyaret etmeniz gereken önemli tarihi yerlerden biridir.
Ayrıca Türkiye’de görülecek en iyi 10 arkeolojik alan makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.