Kehribar Nedir? -Damla, Ateş ve Sıkma Kehribar
Kehribar nedir ve nasıl oluşur?, Damla-ateş ve sıkma kehribar nedir?, Gerçek damla kehribar tespih nasıl anlaşılır?, Ateş ve sıkma kehribar arasındaki fark nedir?, Kehribar fiyatları ne kadar? vb.. sorulara cevap bulacağınız makalemizi sizler için hazırladık.
Kehribar Nedir?
Eski ormanlarda çam ağacı ve benzeri iğne yapraklı ağaçların oluşturduğu aromatik yapıdaki fosil reçineye kehribar denir. Reçineler ağaçların dış kabuklarındaki hasarları onarmak için ağaçların oluşturduğu ve yıllarca üzerinde kalıp kuruduğu taşlaşmış kısımdır. En fazla kehribarın bulunduğu ülkeler Baltık Ülkeleri olarak adlandırılan Estonya, Letonya ve Litvanya’da ayrıca Polonya, Rusya ve Ukrayna’dadır. Ayrıca Dominik Cumhuriyeti çevresinde de farklı renklerde kehribar bulunmuştur. En kaliteli kehribar ise Rusya’nın Kaliningrad Bölgesinde bulunmuştur. Fosilleşmiş reçinelerin içinde küçük toz parçacıkları, ölü böcek kalıntıları , tohumlar ve yapraklar olabilir.
Kehribar Kaç Yılda Oluşur?
Gerçek ve yüksek kalitedeki bir kehribarın oluşumu için 30-90 milyon yıl geçmesi gerekmektedir. Her ağacın ürettiği reçinenin kehribar olacağı anlamı yoktur. Reçinenin milyonlarca yıl geçtikten sonra kehribar haline dönüşebilmesi için fiziksel şartlara uyum sağlayarak kimyasal yapısını bozmaması gerekmektedir. Dünyada ki en eski kehribarın 320 milyon öncesine ait olduğu tespit edilmiştir.
Kehribarın Kullanıldığı Alanlar
Kehribarın kullanımı millattan öncesine kadar dayanmaktadır. Taş devrinde kehribardan yapılmış eşyalar olduğu kazılar sonucunda bulunmuştur. Kehribar ev eşyalarında, mücevher ve takı sektöründe kullanılmış ancak son 600 yıldır sahte kehribar yapımının yaygınlaşması ile beraber daha basit objelerde kullanılmaya başlanılmıştır. Günümüzde kehribarın en çok kullanıldığı alanların başında tespih yer almaktadır.Kehribar denilince herkesin aklına tespih gelir ancak kehribar sadece tespih yapımında kullanılmaz hayatın her alanında kullanılabilen güzel kokulu ve oluşumu için binlerce yılın geçmesi gereken değerli bir fosildir.
Tesbih mi Tespih mi?
Kehribar tespihler hakkında ki makaleye devam edeceğiz ama toplumda yanlış bilinen bir durumun düzeltimesi adına tesbih mi yoksa tespih mi açıklamasını yapalım. Tesbih hem söylenim hem de görüntü açısından daha güzel olsa da ne yazık ki TDK’ ya göre gerçek söylem TESPİH‘dir.
Kehribar Tesbih Nasıl Anlaşılır?
Makalede belirtildiği gibi kehribar oluşumu tamamlanmıştır. Ancak piyasada çok fazla bulunan taklit kehribarlar yüksek meblağlara satılmaktadır. Peki kehribar tesbih nasıl anlaşılır. Gerçek kehribar tespihi anlamak için farklı yöntemler vardır. Fakat en etkili ve kolay yöntemin ilki tuzlu su testidir.
Kehribar için tuzlu su testi; kehribarın orijinal olup olmadığını anlamak için kehribar tespihin tanelerini tuzlu suyun içine bırakın kehribarın öz kütlesi 1’den küçük olduğu için kehribar suyun üstüne çıkar.
Kehribar için koku testi; gerçek kehribarı anlamın diğer yolu ise toplu iğnenin ucunu ısıtarak tespihin tanelerinin birine bastırın, ve tespihi koklayın eğer tespihten çam kokusu geliyorsa kehribardır.
Damla Kehribar, Ateş Kehribar ve Sıkma Kehribar Nedir?
Damla kehribar gerçek ve doğal yollar sonucu oluşan herhangi bir kimyasal işleme maruz kalmamış doğada kendi kendine oluşmuş yapıya verilen addır. Damla kehribar’da bu reçineden yapılmış tespihe verilen addır. Tabi ki reçinenin kalitesine ve oluştuğu yere göre farklı kalitede ve farklı renklerdedir. Baltık Ülkeleri civarındaki kehribarlar sarı-kahverengi renkleri tonlarında olurken dominik kehribarı olarak adlandırılan daha az kaliteli kehribar yeşil veya mavi renktedir.
Ateş Kehribar ve Sıkma Kehribar Arasındaki Fark
Aslında ateş kehribar veya sıkma kehribar diye bir yapı doğada yoktur. Ancak kehribar azaldıkça fiyatı arttığı için sahte veya taklidi yapılmaya başlanmıştır. İnsan yapımı olan ve yapımında kimyasal işlemlere maruz kalan ateş ve sıkma kehribar fenol ve formaldehit maddelerden yapılmış ve renklerdirilmiş bileşene verilen addır. Eski ateş veya sıkma kehribarlar oyun zarlarından, bastondan, kaşık sapından, biblolardan vb… yapılır.
Ateş kehribar daha saydam bir yapıya sahip iken sıkma kehribar daha koyu ve iç yapısı görünmeyen bir tespih şeklidir. Her iki tespihte çektikçe renk değiştirir.
Ateş ve sıkma kehribar ne kadar kimyasal yöntemlerle yapılmış olsa da günümüzde bu tespihlerin sahtesi çıkmıştır. Ateş ve sıkma kehribarın gerçek olup olmadığını anlamak için tespihi çamaşır suyuna batırıp çıkartabilirsiniz. Tespih renk değiştirirse o tespih ateş veya sıkma kehribardır.
Tespihler Arasındaki Gerçek Farklar ve Tespih Fiyatları
Damla kehribar; sarı,kahverengi tonlarındadır. (Dominik damla yeşil-mavi tonlarındadır). Ele yapışır ve çekimi zordur. Çektikçe çam kokusu gelir. Yumuşak ve mattır. Gramı en az 10 dolardır
Ateş veya sıkma kehribar; el yapımı olduğu için her rengi mevcuttur. Çektikçe rengi değişir ve kayganlaşır. Her hangi bir koku gelmez veya kimyasal bir koku çıkar. Sert ve parlaktır. Püskülüne ve hamuruna göre 70-200 TL arasındadır.