Kadınlarda Yumurta Büyümesi İçin Ne Yapmalı

Kadınlarda yumurta büyümesi için ne yapmalı, kadınlarda yumurta kalitesi nasıl arttırılır, kadınlarda yumurta kalitesi nasıl anlaşılır vb.. sağlık makaleleri için aliskanlik.com

Kadınlarda Yumurta Büyümesi İçin Ne Yapmalı

Özellikle çocuk sahibi olamayan kadınları  yumurtaları büyütme yolları merak edilen konular arasında yer alıyor. Bazı kadınlar yumurtaları olması gereken seviyede olgunlaşmadığı için çocuk sahibi olamayabiliyor.

Kadınlarda yumurta büyümesi için ne yapmalı bir yolu arıyorsanız tüp bebek tedavisi uygulaması istediğiniz sonucu almanızı sağlayabilir. Olgunlaşmaya yumurtaların birçoğu spermle döllenmemektedir. Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda sabır göstererek tüp bebek tedavisi sonuna kadar devam ettirilmelidir. Aşılama yöntemine de başvurmak mümkündür. Bazı durumlarda kalıtsal nedenler, genetik yapı ve diğer etkenler nedeniyle yumurtalarda yeterli büyüme görülmeyebilir. Kullanılan tedavi yöntemlerinde genellikle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Yumurtanın küçük olması halinde, yumurta sperm ile döllenmek için tam birleşmeyi gerçekleştiremez. Çünkü bunun için müsait ve uygun zemin oluşmamaktadır. Bunu sağlanması için yumurtanın yeterli seviyede büyümesi ve eğlenmek için spermle tam bir birleşme sağlayarak bütünleşmesi gerekmektedir.

Kadınlarda Yumurta Kalitesi Nasıl Anlaşılır

Kadınlarda yumurtanın küçük olmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. Kadınlarda yumurta kalitesini anlamak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  • Kadınlarda 35 yaş sınırı geçildikten sonra gebe kalma ihtimali giderek azalmaktadır. 40 yaş sınırı geçildiğinde ise bu ihtimal oldukça fazla bir şekilde azalmaktadır. Daha önceden çocuk sahibi olmuş kadınlarda ise 45 yaşında ardından bu ihtimal yok denecek kadar az olacaktır.
  • Yumurta rezervi için yaş oldukça önemli bir husustur. Fakat bu durum sıklıkla menopoz ile karıştırılmaktadır. Kadınlar adet görmeye devam etseler bile gebelik durumu söz konusu olmayabilir.
  • Erken menopoz durumunda yumurta rezervinin azalması neden olur. Bu durum için genetik etkenler belirleyici olmaktadır. Ayrıca yaşanan ve geçirilen hastalıklar da yumurtalık kapasitesine etki etmektedir.
  • Başta rahimle bağlantılı olan göğüs kanserleri olmak üzere, kemoterapi ve radyoterapi görülmesi de yumurtalık kapasitesini hem de hamilelik şansını azaltmaktadır.
  • Daha önceki dönemlerde geçirilen yumurtalık ameliyatları nedeniyle de yumurta sayısını da bariz bir şekilde azalma görülebilir. yumurtalıkta kist çıkarma ameliyatlarında, ameliyat ne kadar iyi olursa olsun, mutlaka yumurta rezervinin düşmesine etki edecektir. Bu yüzden yapılan cerrahi operasyonların tecrübeli ve konusunda uzman bir cerrah tarafından yapılması oldukça kritiktir.

Kadınlarda Yumurta Kalitesi Nasıl Arttırılır

Kadınlarda yumurta kalitesi nasıl arttırılır merak ediyorsanız aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir.

  • Adet gününün başlangıcında, tedavinin yapılacağı klinik veya sağlık kuruluşu ile randevu ayarlaması yapılmalıdır. Adet günü başladığında, hormon kan testleri ve transvajinal ultrason uygulanmaktadır. Bu testler ardından elde edilen sonuçlara göre tedavi protokolü planlanmaktadır.
  • Genellikle ilk olarak folikül uyarıcı hormon yada veya FSH ile luteinize edici hormonun bir kombinasyonu oluşturduğu bir ilaç verilmektedir. Bu sayede yumurtalıkların birden fazla yumurta üretmesi amaçlanmaktadır. Adet döngüsünün birinci veya en geç ikinci gününde bu ilaç uygulanmaya başlanmalıdır. 8 ile 11 gün arasında bu ilaç günde bir veya iki defa enjekte edilmektedir.
  • Antagonist adı verilen ikinci ilaç,  genellikle bir kez uygulanarak erken yumurtlama olmasını ve yumurtaların serbest kalmasını önlemektedir. Üçüncü ve son ilaç ise; yumurta alımı olmadan yaklaşık 36 saat öncesinde enjekte edilerek vücudun yumurtaları doğru zamanda serbest bırakmaya hazırlanmasını sağlar.
  • FSH tedavisinin başlamasının ardından, foliküllerin büyümesi ve yumurtalıkların vermiş olduğu tepkinin takip edilebilmesi amacıyla ultrason taramaları yapılır. Bu taramalar birkaç dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmaktadır ve ağrısızdır. arama sonuçlarına göre ilaç dozajı yeniden ayarlanabilir. Bunun dışında kandaki östrojen seviyelerini izleyebilmek için kan numunesi  alınması tercih edilebilir.
  • Ultrason taraması sonucunda, folikül dizilerinin 17 mm çapına ulaşması halinde, yumurta alımı işlemi için hazırlık yapılmaya başlanır. Bu işlemde çoğu zaman lokal anestezi kullanılır. üşütmüş gücü ile alınan foliküller izole edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu