Hafızayı Güçlendirme Teknikleri

Hafızayı güçlendirme teknikleri,algılamayı güçlendirme yolları, hafızayı kuvvetlendirme, hafızayı kuvvetlendiren yiyecekler vb… akla takılan soruları sizler için araştırdık.

Hafızayı Güçlendirme Teknikleri

Hepimiz için hafızamızın güçlü olması çok önemlidir; sadece güncel konularda değil, tarihimizi oluşturan anıları hatırlamak için de. Oysa son zamanlarda “Hafizam zayıfladı” sözü, genç insanlarda dahi duyulur oldu. Bunun eğer bir hastalıkla bağlantısı yoksa nedeni pek çok şey olabilir ama çağımızın yükselen hızı, temposu bunda çok önemli bir etkendir. Belki bu temponun arasında bazen durmamız; yavaşlamamız; davranışlarımızın, sözlerimizin, yaşadıklarımızın bilincinde ve farkındalığında olmamız gerekir.

Bir şeyi kırk kez söylersen olur der atalarımız, biz de sürekli, “Hafızam zayıfladı” sözünü sıkça kullanmaya başlarsak güçlendirmek için atacağımız adımların da etkisini düşürebiliriz. Bu nedenle öncelikle bunun geçici bir durum olduğunu ve uygulayacağımız yöntemlerle hafızamızı eski canlılığına döndürebileceğimize inanmalıyız. Peki, neler yapabiliriz?

 Hayal kuralım. Aslında bunu hepimiz yaparız sadece hafızamızı geliştirmek için bu yetimizi biraz daha da ilerletelim ve hayal kurarken kurduğumuz hayalin inceliklerini de göz önüne getirmeye çalışalım. Daha önce gördüğümüz bir hayalini kurarak yaparsak daha da etkili olur. Anılarımızı renkler, şarkılar, mevsimler, kokular, sesler veya harflerle zihnimize kayıt edelim, bu şekilde onları daha rahat hatırlayabiliriz hatta bu yöntemi yeni öğrendiğimiz kavramlarda da kullanabiliriz. Çağrışım yöntemi çok etkili bir yöntemdir ve bir kavramı hatırlamamızı kolaylaştırır.

Bulmaca çözmek de etkili bir yöntemdir. Bulmaca hem kelime dağarcığını geliştirir hem de zihin için ilaç gibidir. Ayrıca zihin çalıştıran sudoku, mantık soruları gibi oyunlar da önemli hafıza güçlendirme egzersizleridir. Zor olsa da arada bir sol elimizi kullanmakta da fayda vardır (solaklar için de sağ ellerini). Sağ elle yapmaya alışkın olduğumuz örneğin dış fırçalama gibi eylemleri sol elimizle yapabiliriz. Bu egzersizin önemi, beynimizin kullanılmayan bölgesini de kullanıp güçlendirmekten kaynaklanır; çünkü bilindiği üzere beynimizin sol yanı sağ tarafımızı ve sağ yanı sol tarafımızı yönetir.

Hafızayı Kuvvetlendiren Yiyecekler

 

Elbette ki beslenme alışkanlığımız da önemlidir; zencefil, kimyon, havuç, ceviz, fındık, fıstık, lahana, elma tüketilmesi gereken önemli besinlerden bazılarıdır. Ayrıca gingko çayı da hafızayı kuvvetlendirmede mükemmel denecek kadar faydalı bir bitkidir. Ancak yan etkilerini ve nasıl kullanılması gerektiğini iyice araştırıp kullanılmasında fayda vardır.

Sürekli manyetik enerjilerin ortasındayız. Televizyon, bilgisayar, telefondan arada bir uzak kalmak gerekir. Özellikle yattığımız odalarda fişe takılı hiçbir elektronik alet bulundurmamalıyız. Not tutmak da etkili bir yöntemdir. Her zaman elimizin altında bir not defteri ve kalem bulundurup aklımıza gelen şeyleri anında kayıt edelim, böylece günün akışına dair detayları hatırlamak için hafızamızı gereksiz yere meşgul etmemiş oluruz.

Bol bol oksijen alalım. Bunun en basit yolu da dışarıya çıkıp yürüyüş yapmaktır. Uykuya geçmeden önce yatacağımız odayı havalandırmak ve bir pencereyi hafif aralık bırakıp uyumak temiz hava ihtiyacımızı karşılayacaktır. Stresten uzak kalalım. Bunun için de yorulduğumuzu hissettiğimizde en azından bir beş dakika hiçbir şey yapmadan zihnimizi ve bedenimizi dinlendirelim. Nefes alıştırmaları da etkili bir yöntemdir.

Bilimsel araştırmalar sonucu tek tip bir hafıza olmadığı ortaya çıkmıştır. Herkesin bir hafıza çeşidi vardır; görsel ya da işitsel gibi. Bu nedenle hangi hafıza türüne sahip olduğumuzu öğrenmek de önemlidir. Böylece bir bilgiyi hafızamıza kayıt ederken o türün özelliklerine uygun kayıt yapabiliriz. Bazı hafıza sorunların kökeni psikolojik olabilir. Yaşadığımız bir travma hatırlamak istediğimiz pek çok anımızı bas- kılıyordur belki. Bu durumda bir uzmandan yardım almak önemli bir adım olur.

 

 

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu