Şeker hastalığı

Şeker hastalığı nedenleri

Şeker hastalığı İnsülinin yetersiz etkisi nedeniyle hipergliseminin kronik olarak devam ettiği bir hastalık. Genellikle retinopati, nefropati ve nöropatinin üç ana komplikasyonu eşlik eder.

Diyabet, insülin hormonunun eksikliği ve etkisinin azalması nedeniyle kan şekerindeki yükselmeyi (glikoz toleransı) baskılama işlevi azaldığı için hipergliseminin kronik olarak devam ettiği bir hastalıktır.

Şeker hastalığı teşhisi nasıl koyulur

Ağır vakalarda kandaki şeker idrara taşar ve bu nedenle idrar şekeri yerine açlık kan şekeri ve 75g OGTT (75g oral glikoz tolerans testi) gibi kan testleri ile teşhis konur.

Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet vardır. Tip 1, otoimmün hastalıklar nedeniyle insülin salgılayan hücreleri yok eden ve kendi kendine insülin enjeksiyonunu gerektiren insüline bağımlı tip olarak da adlandırılır. Tip 2 ise insülinden bağımsız tip olarak adlandırılır ve genetik faktörlerin aşırı yeme ve egzersiz yapmama gibi yaşam tarzıyla ilgili alışkanlıklarla birleşmesi sonucu gelişir.

Diyabetin ciddi komplikasyonları, subjektif semptomlar olmadan ilerlemesi ve mikrovasküler bozukluklar olan retinopati, nefropati ve nöropatinin yanı sıra daha büyük kan damarı bozuklukları olan üç ana komplikasyona ek olarak arterioskleroz ilerledikçe, kalp krizi riskinin artmasıdır. Şeker hastalığı hastalık ve felç artar. Yaşam tarzını iyileştirerek diyabeti gelişmeden önlemek için kan şekeri seviyesini iyi kontrol etmek önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu