Emzirme Teknikleri
Emzirme Teknikleri, Çeşitleri Nelerdir?
Emzirme Teknikleri Bebekler için uygulanacak olan emzirme teknikleri oldukça önemlidir. Emzirme tekniği bebeğin nasıl rahat edeceği ve nasıl daha çok süt emeceğini belirleyen bir faktördür. Aynı şekilde annenin de bebeğe nasıl daha rahat süt ulaştırabileceğini emzirme tekniği belirler. En yaygın kullanılan emzirme teknikleri 4 adettir. Bu teknikler kucaklama tekniği, ters kucaklama tekniği, koltukaltı tekniği ve yatarak emzirme teknikleridir.
Emzirme Teknikleri
Kucaklama Tekniği: Kucaklama tekniğinde anne bir yatağın ya da koltuğun kenarına oturur. Daha sonra dizinin üzerine yastık koyar. Bebeğin başı dirseğin iç kısmında olacak şekilde bebeği kucaklar. Bu şekilde bir eli dolmuş olur. Diğer elini ise meme başını bebeğe vermek için kullanır. Bu yöntem uygulanırken sadece dizin üzerine değil ayağın altına da yastık konması iyi olacaktır. Emzirme Teknikleri Bu sayede bebek göğüsten uzaklaşmayacak ve daha yakın kalacaktır. Özellikle boyu uzun olan annelerin böyle bir sıkıntı çekmemesi için ayak altına bir yastık ya da tabure konması önemlidir. Ayrıca sadece bebeğin memeye yakın olması için değil annenin çabuk yorulup pozisyon değiştirmemesi için de tabure koymak önemlidir. Pozisyon değiştiren anne bebeğin emmesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Kucaklama tekniğinde dikkat edilmesi gereken bu tekniğin normal doğum yapan ve erken ya da geç bir şekilde çocuk doğurmayan anneler için uygun bir teknik olduğudur. Normal doğum yerine sezaryenle doğum yapan kişiler için kucaklama tekniği uygun değildir. Ancak ameliyat yerlerinin iyice iyileşmesinden sonra uygulanabilir.
Ters Kucaklama Tekniği: Ters kucaklama tekniği ve kucaklama tekniği mantık olarak aynıdır. Ayrılan yönleri ise ters kucaklama yönteminde kucaklama yönteminden farklı olarak bebeği kucaklamak için diğer kolun kullanılmasıdır. Yani bebeğin baş kısmı dirseğin içine değil, diğer elin avcunun içindedir. Ters kucaklama tekniğinde bebek avuç içiyle tutularak emmesi için memeye yaklaştırılır. Bu tekniğin bir püf noktası da bulunmaktadır. Ters kucaklama tekniği ay olarak daha küçük ve emmek için dudaklarını zor kullanan bebekler için oldukça işe yarar bir yöntemdir.
Koltukaltı Tekniği: Koltukaltı tekniğinde bebek koltuğun altına alınarak emzirilir. Kucaklama tekniğindeki gibi dizin üzerine yastık konulması emzirmeyi kolaylaştıracaktır. Bu yöntemde bebeğin ayakları annenin arkasına, kafası ise annenin önüne doğru durur. Koltukaltı tekniğinde bebeğin sırtı ve başı emzirme esnasında rahatsız olmamaktadır. Bu tekniğin püf noktası ise normal doğum yapan annelerden ziyade sezaryan doğum yapan kişiler için uygun olmasıdır.
Yatma Pozisyonunda Emzirme Tekniği: Bu tekniğin bir diğer adı da yatarak emzirme tekniğidir. Yatarak emzirme tekniğinde sırt kısmına bir yastık konularak uzanılır. Emzirme Teknikleri Yatarak emzirme yolu ile hem bebeğin hem annenin yorulması önlenmiş olur. Bu pozisyonda dikkat edilmesi gereken durum bebeğin boğazına süt kaçmamasıdır. Bunun haricinde herhangi bir problem yaşanmadığı taktirde yatarak emzirme tekniğine devam edilebilir.