Soğan Doğrarken Neden Gözlerimiz Yaşarır?
Soğan Neden Göz Yaşartır?
Soğan Doğrarken Neden Gözlerimiz Yaşarır? Soğan Neden Göz Yaşartır? Gelin konrol edelim nedenini Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan soğanın eşsiz lezzetine hiçbirimiz karşı koyamayız. Aslında, kesim sırasında yanma ve yırtılma riski vardır. Bu yazımızda soğanın neden ağlattığını ve bu konuda neler yapabileceğinizi açıklıyoruz. Hepimizin bildiği gibi, tüm gıdalar çok karmaşık kimyasallardan oluşur. Kemofobi nedir? Yazımızı okuyarak bu duygunun altında yatan sebepleri görebilirsiniz. Soğan, diğer tüm gıdalar gibi kimyasal bileşenlerden oluşur, kimyasal maddelerden oluşan bir kokteyl diyebilirsiniz.
Soğan Doğrarken Neden Gözlerimiz Yaşarır?
Peki bir soğanı kestiğinizde nasıl bir kimyasal dönüşüm gerçekleşir? Bir soğanı doğradığımızda çevredeki havayla birlikte ona allinase enzimini katarız. Soğan Doğrarken Neden Gözlerimiz Yaşarır? Allinase enzimi hava ile buluşur ve “1-propensülfonik asit” adı verilen bir bileşik oluşturur. Gözlerimizi yaşartan tipik suçluyu henüz tespit edemedik. Kararsız asidik bileşik, başka bir enzim tarafından alışılmadık şekilli uçucu bir bileşiğe, “syn-propanethial-S-oxide” dönüştürülür.
S-Oxide-Syn-Propanethial Bileşik, bu yüzden gözlerimiz bu bileşikten sulanır. Bu oldukça uçucu bileşik, gözümüze ulaştığında rahatsızlığa ve sulu gözlere neden olur. Bu bileşik gözlerin sulanmasından sorumlu gibi görünse de asıl sebep bu bileşiği oluşturan enzim olabilir.
Soğan Neden Göz Yaşartır?
Peki, soğan gözümüzden ne istiyor? Aslında bitki, olası saldırılara karşı kendini savunmak için yukarıda kısaca anlatılan bir biyokimyasal reaksiyonlar zinciri geliştirmiştir. Yani soğan, kendisini tehdit eden mikroorganizmalara ve hayvanlara karşı kimyasal silah kullanıyor. Soğan Doğrarken Neden Gözlerimiz Yaşarır? Elbette, biz insanlar soğanları diyetimize dâhil ettik ve onları ağladığımızda ve acı çektiğimizde bile birçok farklı yemekte kullandık. Benzer bir mantıkla bibere acı veren kapsaisin, biberin fare gibi hayvanlara karşı kullandığı kimyasal bir silah olarak sunulabilir. Öte yandan sadece tohumlarda bulunan bu acı taneler kuşlar tarafından acı bir tat olarak algılanmaz. Bu da tohumların kuşlarla farklı yerlere taşınmasını sağlar. Ama bu başka bir yazının konusu, şimdi asıl soruya geliyoruz.
Soğanı doğrarken yaşarmanın önüne nasıl geçilir ?
Öncelikle en uygun yöntemi paylaşalım. Kök kısmında daha yoğun olduğu bilinen bu bileşiklerin salınmasını önlemek için kök kısmını en son bırakın. Soğan Neden Göz Yaşartır? Başka bir deyişle, ikiye bölünmüş bir soğanın köküne dokunmuyorsunuz. Baş kesilir ve en sonunda kök bırakılarak kesme işlemi tamamlanır. Diğer yöntemler genellikle ortaya çıkan uçucu bileşiğin gözümüze kaçmasını engellemekten ibarettir. Birincisi, havayı çıkarmak için bir fan kullanmaktır; bu, soğan dilimlenirken havanın çıkarılmasını sağlayacaktır. Diğer bir yöntem ise gözlerin hava ile temasını engelleyen koruyucu gözlük kullanmaktır, örn. B. gözlerimizle temasını önlemek için yüzücü gözlüğü. Son olarak soğan hava ile değil su ile temas edecek şekilde su altında ikiye ve dörde bölünür. Soğan Doğrarken Neden Gözlerimiz Yaşarır? Diğer bir yöntem ise, allinaz enziminin salınımını engellemek veya yavaşlatmak için soğanı kesmeden buzdolabında 15 dakika soğutmaktır. Ancak buzdolabında uzun süre saklanan soğanın aromasını kaybettiği ve daha kolay bozulduğu unutulmamalıdır. Soğansız yaşayamam diyenler için, bir sonraki öğününüzde bu yöntemlerle soğan doğramayı unutmayın ve düşüncelerinizi bize bildirin!