Dünya’nın 7 Yeni Harikası

Dünya’nın 7 Yeni ve Eski Harikası Listesi

Dünya’nın 7 Yeni Harikası  İnsanlar tarafından Dünya’nın 7 harikası inşa edilmiştir. Bunlar olağanüstü gerçekten harika yapılardan oluşuyor. Fakat Dünya’nın 7 harikası eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılmış bulunmaktadır. Farklı zamanlarda yapılan bu yapılar isimlerini ve varlıklarını korumuşlardır. Eski Dünya’nın 7 harikası milattan önce 5.yüzyıla dayanmaktadır. Tarihçi Heredot tarafından bu kavram ortaya çıkmış. Bu kavram günümüze kadar gelmiştir. Dünya’nın yeni 7 harikası ortaya 7 Temmuz 2007’de yapılan oylama ile seçilmiş harika yapılardır. Uzun süre ayakta kalmışlardır. Bu yapıların benzersiz bir zeka ve gerçekten çok güzel bir mimari örneğidir.

Dünya’nın 7 Yeni Harikası

Üzgünüz ki birçoğu yapının hikayesi günümüze kadar ulaşamamış. Fakat varlıklarını çok güzel koruyarak günümüze kadar gelmiş. Varlıkları bile yeterlidir. Yapılan bu yapılar, yapıldıkları günden bu yana şöhretlerini asla yitirmemişlerdir. Aksine günden güne daha da şöhretlenmişlerdir. Şimdi sizlere Dünya’nın eski ve yeni harikalarını yazacağız.

Dünya’nın Eski 7 Harikası;

  • Artemis Tapınağı
  • İskenderiye Feneri
  • Rodos Heykeli
  • Kral Mousollos’un Mezarı
  • Zeus Heykeli
  • Babil’in Asma Bahçeleri
  • Keops Piramidi

Dünya’nın eski harikalarından sadece Keops Piramidi ayakta kalabilmiştir. Diğerleri ise maalesef ki yok oldular. Bundan dolayıdır ki Dünya’nın yeni 7 harikası fikrini ortaya koymuşlardır. Bunun için İsviçre merkezli New7 Wonders Vakfı’nı kurmaya karar verdiler ve kurdular. Dünya’nın 7 Yeni Harikası Bu görevi bu vakıf üstlenmiştir. Geçtiğimiz günlerde yapılan oylamalar sonucu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya’nın yeni 7 harikası belirlenmiştir. Şimdi sizlere yeni olan bu harikaları tanıtacağız.

1.Petra

 Mükemmel yapısıyla harikalar yaratan Petra antik kenttir. Ürdün’de bulunan bu harika yapı, Lut Gölü ve Akabe Körfezi arasındaki toprak üzerinde bulunmuş bir kenttir. Petra, kayaların içine oyulmuş olması da görünümünü gerçekten harika yapıyor. Mimarinin ve taş oymacılığını ortaya hakkıyla çıkaran bir antik kenttir. İsmini ise Yunanlılar tarafından almıştır. Araplar bu antik kentte Rekem demektedirler. Görenleri mest eden bu kent milattan önce 4.yüzyılda Nebatiler tarafından yapılmıştır. Mezopotamya’yı tehdit eden Perslerden kaçarken yapmışlardır. Ürdün’e yapısıyla harika bir ev sahipliği yapıyor. Petra uzun bir süre Medyanlılar tarafından sahiplenmiştir. Nebati halkı Perslerin tehdidinden kaçarken bir çöle gelmişlerdir. Bu çöldeki kayaları oyarak kendilerine sığınacak bir yer yapmışlardır. Böylelikle de Petra kenti ortaya çıkmıştır. Nebatilerin başkenti olan bu kent, Baharat Yolu’nun Kuzeyinde, Suriye, Akdeniz ve Mısır Kavşağını tek başına kontrol etmektedir. Bu nedenle de ticaret açısından oldukça zengin bir kenttir. Uzun bir süre Nebati Halkının başkentiydi fakat daha sonra Roma İmparatorluğunun hakimiyeti altına giren bir antik kenttir. Milattan Sonra 400 yıl sonra Roma İmparatorluğu ekonomik sıkıntıları ortaya çıkıyor. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle de Petra Antik kentini unutuyorlar. Nebati halkının böyle neden kayaları oyarak yaptıkları henüz bilinmemektedir. Gerçekten ilginç neden yapmış olabilirler ki? Petra kentinin arazileri ise tarım için pek de elverişli bir arazisi yoktur. Petra kentine birçok ev, tapınak, tiyatro gibi yapıları kireç taşı oyularak yapılmıştır. Petra kenti 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesine alınmıştır. 2007 yılında da görkemiyle Dünya’nın Yeni 7 Harikası listesine girmiştir.

2. Çin Seddi

Dünya’nın en uzun savunma duvarına sahiptir. Çince adı ise “On Bin Li Uzunluğundaki Duvar” olarak adlandırılmaktadır. Çin Seddinin yıkılmış yeriyle birlikte tam tamına 21.196 kilo metre uzunluğundadır. Fakat ne yazık ki günümüze kadar sadece 2.500 kilometrelik bir kısmı kalmıştır. Ch’in Hanedanlığı döneminde suçluları kuzeye yollatırlarmış. Ve bu Çin Seddi için çalıştırırlarmış. Suçluları bunun için kullanmışlardır. Çin Seddi milattan önce 200 yıllar gibi o aralarda Türk ve Moğol düşmanlarına karşı set oluşturulması için yapılmış bir yapıdır. Siyasi nedenlerin yanında sosyal nedenler için de yapılmış olan bir yapıdır. Yapılmasının temel amacı ise Çinliler göçebe olarak yaşadıkları için sınırı belirlemek ve gidiş gelişleri kontrol etmek içinde yapılmıştır. Kuzeydeki Türk düşmanları için yapılan bu set uzaydan bile gözükebilen tek yapıttır. Milattan önce 220 yılında başlanılan bu duvar, 206 yılında tamamlanmıştır. Ming Hanedanlığı son onarımını yapmıştır. Çin Seddi de ilginç hikayesi ve görkemi ile Dünya’nın Yeni 7 Harikası Listesine alınmıştır.

3. Tac Mahal

Dünya tarihinde aşk için dikilmiş en görkemli, harika bir yapıdır. Hindistan’ın Arga Kentinde yer almaktadır. Gecesi ayrı güzel gündüz ayrı güzel olan bir türbedir. Yapımında bir çok değerli taş kullanılmıştır. Tac Mahal bir adamın çok sevdiği eşi öldüğü için onun adına yaptırdığı bir türbedir. İslam türbe mimarisinin örneklerinden biridir. Her sene yaklaşık tam tamına 3 milyon kişi bu yapıyı ziyaret etmektedir. Mükemmel ve harika görkemi ve tasarımıyla kendine hayran bırakan bu yapı Dünya’nın Yeni 7 Harika Listesinde yer almaktadır.

4. Machu Picchu

Günümüze kadar en iyi korunmuş İnka Antik Kentidir. Bulutlara kadar uzanan bir dağın tepesine yapılmıştır. Uzun bir süre kayıp olarak nitelendirilen bir kentti. İnkalar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 2.360 metre yüksekliğinde kurulmuştur. 1450 yıllarında Pachacutec Yupanqui tarafından yaptırılmıştır. İnkalar sulama ve tarımı yıldızların yönüne göre ayarlama yapmışlardır. Tohumları ise güneşin yönüne göre ekmişlerdir. Machu Picchu, su kaynaklarına yakın olması nedeniyle tarıma elverişlidir. 25 senede inşa edilmiştir. Harika tasarımı ve görkemi ile Dünya’nın Yeni 7 Harika Listesinde yer almıştır.

5. CHİCHEN ITZA

Dünya’nın en ünlü arkeolojik sitelerinden biridir. Maya medeniyetine aittir. Kristof Kolomb dönemi öncesinde kurulmuştur. Meksika’nın en çok ziyaret edilen sit alanlarından biridir. Eski zamanlarda din merkezi olarak kullanılmaktaydı. İnşası Mayalar tarafından yapılmıştır. Matematik bilgilerini ortaya koyarak inşa etmişlerdir. 24 metre yüksekliği olan harika bir yapıdır. Dünya’nın Yeni 7 Harikasından biri olmayı hak kazanan bir yapıdır.

6. COLOSSEUM

Roma İmparatorluğunun gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yaptığı bir yapıdır. Komutan Vespasianus tarafından yapılan bir arenadır. Titus döneminde tamamlanmış olan bir yapıdır. Kudretin bir simgesi olarak kabul edilmiştir. Hristiyanlık geldiğinde bu yapı türbe olarak kullanılmaya başlanmıştır. Colosseum her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.  Bu yapıda Paskalya öncesinde cuma günleri fener alayı gerçekleştirilir. Yapı malzemesi olarak ise beton ve taş kullanılmıştır. Oval olarak inşa edilen bu harika yapı en büyük amfi tiyatrosudur. Tiyatro 50.000 izleyici alacak kadar bir kapasitesi bulunmaktadır. Harika tasarımı ve görkemiyle turist çeken bu yapı, Dünya’nın Yeni 7 Harikası Listesine girmiştir.

7. Kurtarıcı İsa Heykeli

Yakın dönemde yapılmış olan bir heykeldir. Özellikle Hristiyanlar tarafından ziyaret edilen bir heykeldir. Rio de Janeiro şehrinin sembollerinden biridir. Corcovado Dağı üzerinde yer alır. Şehrin hakim olan bir bölgesine konulmuştur. 710 metre civarında yüksekliğe sahip olan bir heykeldir. Heitor Silva Costa’nın tasarlamış oldu harika bir heykeldir. 5 senede inşa edilmiştir. Paul Landowski’nin inşa etmiştir. Heykel tam tamına inanamayacaksınız ama 30 ton ağırlığında bir heykeldir. Heykel sabun taşından oluşturulmuştur. Her yıl yaklaşık 1 milyona yakın turist bu harika heykeli ziyaret etmeye gelmektedir. Harika görkemiyle ve yüksekliğiyle dikkat çeken bu heykel Dünya’nın Yeni 7 Harikasına girmeye hak kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu