Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası lohusalık dönemi, doğum sonrası kaygı bozukluğu, doğum sonrası psikoz, doğum sonrası depresyon tedavisi vb… annelik psikolojisi bilgilerini sizler için hazırladık.

Doğum Sonrası Annelik

*Sosyal destek çok önemli.

*Annenin yalnız bırakılmaması, sevdiği insanların ona yardımcı olması gerekli.

*Anne kendine zaman ayırabilmeli, dinlenebilmeli.

*Düzenli ve dengeli beslenmeye çok dikkat etmeli.

*Anne kendinde sıkıntı yaratan herhangi bir durumu paylaştığında “Aman ne var bunda, geçer” denilmemeli ve onu dikkatlice dinleyerek çözüm yollarını araştırmalı.

*Anne yeni durumuna alışıncaya ve kendini toparlayıncaya kadar eve misafir gelmemeli; gelenlere hizmet etmek kesinlikle annenin görevi olmamalı.

*Anne eşinden her zaman destek görmeli.

Doğum Sonrası Kaygı Bozukluğu

Genelde doğumdan sonra ilk haftalarda ortaya çıkan kaygı bozukluğunun görülme oranı yüzde 20’yi buluyor. “Bebeğime bakamıyor muyum?“, “Yeterince emmiyor mu?“, “Bebeğim zarar görür mü?“ gibi annenin kafası sürekli kaygılarla dolu oluyor. Bazen de anne takıntılı düşünceler geliştirebiliyor. Bunlar da genelllikle bebekle ilgili olurken, kaygılar ve/ veya takıntılar artarsa annenin gerçeği değerlendirme yetisi bozulabiliyor.

Doğum Sonrası Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer

* Anneye olumlu geri bildirimlerde bulunmak

*‘Kaygılanma, ne var bunda’ dememek

*Annenin dinlenmesine imkan sağlamak

*Duygularını dile getirmesine yardımcı olmak, onu dinlemek

*Düzenli ve dengeli beslenmek

*Mutlaka bir uzmandan yardım almak

Doğum Sonrası Depresyon

Genelde ilk altı haftada görülüyor. Annede duygusal değişkenlik, ağlama, kaygılar, yorgunluk, uyku bozuklukları, enerji azlığı, işlev kaybı, içine kapanma, ajitasyon ve intihar düşünceleri görülebiliyor. Nispeten hafif bir durum olan lohusalık hüznünün aksine iki seneye kadar devam edebiliyor. Hafif ya da orta şiddette olabilen doğum sonrası depresyonunun çok şiddetlenmesi durumunda hastaneye yatış gerekebilir. Çünkü anne kendine, bebeğe ya da hem kendine hem bebeğe zarar verebilir.

Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Geçer

*Sosyal destek ve eş desteği yeterli derecede olmalı.

*Risk analizi için mutlaka psikolojik ve psikiyatrik değerlendirme yapılmalı.

*Uygun tedaviye başlanmalı.

Doğum Sonrası Psikoz

Doğum sonrası rahatsızlıkların en ciddi formu doğum sonrası psikoz. Psikoz; gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması anlamına geliyor. Çok nadir görülen doğum sonrası psikozda anne tuhaf ve önceden yapmadığı davranışlar geliştiriyor. Halüsinasyonlar, paranoyalar, varsanılar görülebiliyor. Evdeki insanlardan şüphelenebilen anne, yemek yemek istemeyip uyumayabiliyor. Anne, kendine ve bebeğe zarar verebildiğinden acil önlem alınması gerekiyor.

Doğum Sonrası Psikoz Nasıl Geçer

*Bu aşamada hastanın tedavisi psikiyatri uzmanlarınca hemen düzenlenmeli. Görülme sıklığı yüzde 80’lerde olan lohusalık hüznünde anneye sosyal destek çok önemli. Annenin yalnız bırakılmaması, sevdiği insanların ona yardımcı olması şart!

*Her annenin başına gelebilecek olan lohusalık hüznü, doğum sonrası depresyon ve doğum sonrası psikoz için risk faktörleri;

• Önceden geçirilen psikiyatrik rahatsızlıklar

• Sigara, alkol kullanımı

• Sosyal desteğin eksikliği

• Eş ile iletişim eksikliği

• Anneliğe hazır olmama/ plansız gebelik

• Kendi annesi ile olan çatışmaları

• Doğum şekli ve sürecin nasıl yaşandığı

• Emzirme olmaması

Doğum Sonrası Lohusalık Dönemi

Lohusalıkta gelişen lohusalık hüznü, doğum sonrası depresyon ve doğum sonrası psikoza karşı sosyal destek ve eş desteği şüphesiz son derece önemli. Ancak anneye de bazı görevler düşüyor. Yeni anneye düşen görevler;

• Doğumdan sonra yaşanabilecek bu durumlar hakkında bilgi sahibi olun.

• Başınıza gelir ise bunun herkeste olabileceğini, sadece sizin başınıza gelmediğini bilin.

• Durumunuzla ilgili çevrenizi bilgilendirin, bundan asla utanmayın.

Yardım almaktan çekinmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu