Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma, çocuklara kitap sevgisi kazandırma, kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır vb… alışkanlık makalelerini sizler için hazırladık.
Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma
Çocuklarda okuma alışkanlığı oluşturmak, bütün anne-babaların arzuladığı güzel bir davranıştır. Elbette tüm anne-babalar çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı mutlu ve başarılı bir ömür sürdürmelerini isterler. Bilinmelidir ki, çocukların başarıya ulaşabilmesindeki en büyük ve en önemli etkenlerinden biri, okuma alışkanlığı kazanmalarıdır. Okuma alışkanlığı kazanan ve kitapları kendine dost edinmeyi bilen bir çocuk muhakkak başarıya ulaşacaktır.
Peki çocuklarımıza okuma alışkanlığını ve kitap sevgisini kazandırmak için yapabileceklerimiz nelerdir? Buyrun birlikte inceleyelim.
1-) Örnek Olmak
Çocuklarda kitap okuma alışkanlığı, öncelikle bizim rehberliğimizde gelişecektir. Her zaman belirtmiş olduğumuz gibi, çocuklar çok iyi birer gözlemcidirler. Anne-babalar olarak sizlerin, kitap okuma alışkanlığı kazanmaları için örnek olmanız çok büyük bir önem taşımaktadır. Çocuklar, bebekliklerinden itibaren sizin elinizde sık sık kitap görmeli ki, kitaplara karşı ilgileri artsın. Aksi halde çocuklarınıza, “kitap oku” diyerek kitap okuma alışkanlığı kazandıramazsınız.
2-) Çocuklarda Okuma Alışkanlığı İçin, Evde Düzenli Kitap Okumak
Evde düzenli olarak her gün kitap okuma saatiniz olsun. Ailece belirlediğiniz o saatte, bütün elektronik cihazları (tv, pc) kapatarak kitap okuyun. Yarım saat genellikle ideal bir zaman dilimidir. Ama siz yine de çocuklarınızın yaşlarına göre bu sürede oynama yapabilirsiniz. Küçük yaştaki çocuklarınız için 10-15 dakika yeterli olabilir. Fazlası çocuklarınızı sıkabilir. Onlar 15 dakika sonra kitap okumayı bıraksa bile, siz yarım saati tamamlayın.
Okuma bilmeyen çocuklarınıza, her akşam uykudan önce düzenli olarak ilgilerini çekecek ve gelişimlerine katkı sağlayacak hikaye kitapları okuyun.
3-) Yanınızda Kitap Bulundurun
Yanınızda her zaman bir kitap bulundurun ve çocuklarınıza bu konuda örnek olun. Onların da yanlarında mutlaka bir kitapla evden çıkma alışkanlığı kazanmalarını sağlayın. Bulduğunuz 5-10 dakikalık aralarda bile kitap okuduğunuzu gören çocuklarınız, kitaplara daha da bağlanacaklardır.
4-) Kitaplarını Kendileri Seçsin
Sizin kontrolünüzde olması şartıyla yaşlarına uygun kitaplar seçmelerine izin verin. Seçtikleri kitapların ahlaki değerlere ve kişilik oluşumlarına zarar verecek kitaplar olmamalarına dikkat edin. Bu kıstas dışında, okuyacakları kitabı kendilerinin seçmelerine izin verin. Yaşlarının üstündeki veya altındaki kitapların, onları okumadan soğutacağını unutmayın. Çok küçük çocuklarınız için ise, resimlerden oluşan kitaplar ve boyama kitapları aracılığı ile kitap okuma kültürünün temellerini atmayı ihmal etmeyiniz.
5-) Çocuklarda Okuma Alışkanlığı Oluşturmada İlk Kitabın Önemi
Çocukların ilk okudukları kitaplar oldukça önemlidir. Kitaplarla ilgili olumlu tutumlar geliştirmeleri adına ilk okudukları kitapların akıcı olması ve anlayabilecekleri dille yazılmış olmaları önemlidir. Henüz bebekken çocuklar kitaplarla tanıştırılmalıdır. Kitapları yırtıp, parçalasalar bile, çok küçük yaşlardan itibaren onların kitaplarla haşir neşir olmalarına imkan tanımalısınız.
6-) İlk Kitapların Önemi
Okudukları kitaplarla ilgili çocuklarınızı konuşturun ve onları ilgiyle dinleyin. Çocuklar, yeni öğrendikleri bilgileri paylaşmak isterler. Siz onlara karşı ilgisiz olursanız, kitap okuma ilgi ve isteklerini köreltebilirsiniz. Onları her konuda ilgiyle ve gözlerinin içine bakarak dinleyin.
Çocukların kitapları sevmesi ve onlarla dost olarak yetişmeleri önemlidir.
Etiketler; Kitap Okuma Alışkanlığı, Çocuklarda Okuma Alışkanlığı, Kitap Okumak