Bilgisayarı Hızlandırma
5 DAKİKA 5 ADIM! BİLGİSAYARINIZI HIZLANDIRIN
Bilgisayarı Hızlandırma Yöntemleri
İyi Bir Sisteme Sahip Değilim Bilgisayarımı Hızlandırmak mümkün mü? ; Sorumuzun cevabı ‘’EVET’’
Döviz kurları, uçan bilgisayar fiyatları, imkansızlıklar yeni bir bilgisayar almanıza engel olabilir. Elimizdeki emektar bilgisayarımız ile daha uzun süre idare etmenin püf noktalarını paylaşacağım. Bilgisayarı Hızlandırma Yavaş sistemlerin saç yoldurduğu bilgisayar başında açılış nöbeti tutturduğu durumları sizde yaşıyorsanız bu detaylar çok işinize yarayacak. Problemi sadece bilgisayarınızın eski olmasına bağlamak bilgisayarınız ile aranızda ki ilişkinizi yorabilir. Sorun sen de değil ben de cevabını bekliyorsanız olaya çok uzaksınız demektir. Tabi ki daha iyilerine layıksınız fakat yeterli paranız varsa. Bu imkansızlıklarda madem bu ilişkiyi koparamıyorsunuz gelin ilişkinizi kurtaracak emektar bilgisayarınızı bir performans canavarına dönüştürecek tüyolara göz atalım.
Bilgisayarı Hızlandırma
Arka planda aktif olarak çalıştırdığınız programlardan, kullandığınız görsel temalara kadar birçok etken bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Bu makale ile iyi bir sisteme sahip olmasanız bile elinizdeki mevcut sistemi bir canavara dönüştürmeniz mümkün.5 dakikanızı alacak 5 adımla bilgisayarınızı minimum 2 kat hızlandırabilirsiniz.
Makale sonunda teşekkür edeceğiniz o sihirli 5 adıma geçelim.
1)Mutlaka Performans Modunda Çalıştırın.
Özellikle Windows 10 görselliğe önem veren bir işletim sistemi fakat mevcut sisteminiz yeteri kadar iyi değilse bu biraz sorun olabilir. Kutucukların yumuşatma efektleri, sekmelerin açılış kapanış efektleri sizin için ne kadar önemli ? Bence de önemsiz. Bilgisayarı Hızlandırma Bu efektleri kapadığınızda alacağınız verime inanamayacaksınız. Bilgisayarınızı gelişmiş sistem ayarlarından ‘’En iyi performans için ayarla’’ modunda kullanmak sisteminizi gözle görülür bir biçimde hızlandıracaktır.
Bunun için bilgisayarımızın ayarlar kısmında ‘’Gelişmiş sistem ayarları’’ na gidiyoruz. ’’Gelişmiş’’ sekmesinin ‘’Performans’’ alt sekmesinden ‘’Ayarlara’’ gidiyoruz. ‘’Görsel efektler ‘’alt sekmesinden ‘’En iyi performans için ayarla’’ kutucuğunu işaretliyoruz. Daha sonra Uygula ve Tamam dedikten sonra sekmeleri kapatıyoruz.
- Ayarlar>>>>>>>>>>>>>Gelişmiş sistem ayarları
- Sistem Özellikleri>>>>>>Gelişmiş
- Performans>>>>>>>>>>Ayarlar
- Görsel Efektler>>>>>>>>En iyi performans İçin ayarla
- Uyguyla>>>>>>>>>Tamam.
Artık fark edeceksiniz ki uygulamalarınız, klasörleriniz, sekmeleriniz daha hızlı açılıp kapanacak. Peki bir kaybımız var mı? Gözle görebileceğiniz bir kaybınız olmayacaktır. Görsellik konusunda hassas biri iseniz belki çok çok az.
Etkileri, kenar yumuşama efektleri ve sekme açılış kapanış efektleri kaldırılmış olur.
2)Disk Temizleme
Hangimiz disk temizliyoruz ki? İhmal ettiğimiz bu küçük detay aslında sisteminizi gereksiz yüklerden kurtaracak büyük bir kahraman. Hadi bu kahramanı yakından izleyelim!
Bilgisayarımızın ‘’Windows’’ tuşuna bastıktan sonra ‘’Disk Temizleme’’ yazdığınızda uygulamayı göreceksiniz. Uygulamayı yönetici olarak çalıştırın. Tarama bittikten sonra göreceksiniz ki bilgisayarınızda ne kadar çok gereksiz klasör, dosya, çöp varmış. Özellikle Windows güncellendikten sonra eski sürüm dosyalarını saklamaya devam eder. Bu hayli yer kaplayacaktır.
Tarama bittikten sonra ‘’Tamam’’ a basıp temizlenmesini zevkle izliyoruz. Emektar sistemimizin yükünü bir nebze olsun hafiflettik. Bunun karşılığı olmayacak mı? Tabiki olacak. Cehennem Melekleri filminde Slyvester Stallone nin geri dönüşü edasında bilgisayarınız tekrar öz güven kazanacaktır.
3)Saydamlık Efektini Kapatın.
Bir efektin bir sistemi ne kadar yavaşlattığına şahit olduğunuzda en az benim kadar şaşıracaksınız. Aradaki büyük farkı siz de görün.Bizde herşey şeffaf sayın okuyucu inanmıyorsanız deneyin görün. Peşinden yakalayacağınız hızın tadını çıkarın.
Masa üstünde Sağ tıklayıp ‘’Kişileştir ‘’e basıyoruz. Gelen ayarlar sayfasının ‘’Renkler’’ sekmesindeki ‘’Saydamlık Efekti’’ butonunu kapalı konuma getiriyoruz.
4)Başlangıçta etkin olan gereksiz programları durdurun.
Bilgisayarınız geç açılıyorsa, açılırken kasmalar donmalar yaşıyorsanız muhtemelen başlangıçta etkin bir çok programınız var. Hepsi aynı anda etkinleşmeye çalışıyorsa bu zaten yorgun olan sisteminizi hayli bir yoracaktır. Çözümü ise çok basit.
‘’Görev Yöneticisini’’ çalıştırın. Daha sonra ‘’Başlangıç ‘’sekmesine tıklayın. ‘’Durum’’ alt sekmesine tıkladığınızda başlangıçta etkin olarak çalışan programları sıralayacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken başlangıçta aktif olarak kullandığınız ve aktif olarak kullanılan sistem uygulamalarını devre dışı bırakmamak. Gereksiz gördüğünüz kullanmadığınız tüm uygulamaları devre dışı bırakın. Bırakın sadece siz istediğinizde çalışsınlar. Sisteminizin sırtından yükünü aldığınızda emektarın gerçek gücünü göreceksiniz.
5)Yeterli Hafıza ve Gereksiz Program Parametreleri
Artık son adıma gelmiş bulunmaktayız. Unutmayın ki bilgisayarınızda ne kadar çok boş alan varsa o kadar çok performans alırsınız. Bu konuda size önerim eğer bilgisayarınızda tonlarca fotoğraf, video, arşiv vs . anı olarak biriktirdiğiniz ne varsa mutlaka bunları harici bir depolama cihazında saklayın. Bilgisayarınızda boş alanlar açmak performans açısından çok önemli. Bilgisayarı Hızlandırma Özellikle kullanmadığınız gereksiz programlarınız varsa ve ya bir gün lazım olur diye beklettiğiniz silin gitsin ihtiyacınız olduğunda zaten geri yükleyeceksiniz.
Bunların dışında bilgisayarınızı mutlaka masa üstünde ve ya bir soğutucu üzerinde kullanın. Havalandırma menfezlerinin kapanması işlemcinin aşırı ısınmasına neden olup bilgisayar performansınızı mutlaka düşürecektir.
Makalenin sonuna geldiğimizde artık daha hızlı bir sisteme sahipsiniz. Şimdi tadını çıkarabilirsiniz. Belirli aralıklarla bu işlemleri tekrar etmek emin olun daha uzun ömürlü ve daha hızlı bir sisteme sahip olmanıza yarayacaktır. Sağlıcakla kalın.